Smala recept

Smala recept



Ta del av våra näringsberäknade och smala recept! Om inget annat anges är recepten publicerade i samarbete med Arla.

Fläsk- & nötkött

Bulgursallad med lufttorkad skinka

Bulgur är krossat vete, som här får extra smak genom att kokas i örtbuljong. Den serveras med tunna skivor av lufttorkad skinka och en sås med härlig hetta, från sambal oelek.

Ingredienser, 4 portioner

  • 2 dl bulgur
  • 6 dl örtbuljong
  • 100 g frysta haricots verts
  • 1 burk svarta bönor, 400 g
  • 1 rödlök
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 kruka sallad, t.ex. ekbladsallad
  • 150 g lufttorkad skinka i tunna skivor
  • 2 dl matyoghurt
  • 3 krm sambal oelek

Gör så här

Koka upp buljongen i en kastrull. Tillsätt bulgur och koka på svag värme ca 10 minuter. Häll av buljongen. Blanda ner haricots verts i bulgurn. Lägg på locket och låt stå ca 5 minuter.

Häll av spadet från de svarta bönorna och skölj dem i kallt vatten. Skala och skiva löken tunt. Halvera tomaterna. Varva bulgur med svarta bönor, rödlök, körsbärstomater och sallad i en skål eller på ett uppläggningsfat. Lägg skinkan överst.

Blanda matyoghurt och sambal oelek till en dressing. Servera salladen med dressing och bröd.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi405 kcal
Protein24 g
Kolhydrat56 g
Fett9 g

Vegetariskt

Varm rotfruktssallad

Ugnsrostade rotfrukter och grönsaker smakar så mycket mer. Här får t.ex. rödlök, morötter, palsternacka och paprika komma till sin rätt och kompletteras med härlig apelsindressing.

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 kg rödlök, morötter, palsternacka, paprika
  • 2 msk smält smör
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk rosmarin
  • 1 dl rostade sojabönor

Apelsindressing:

  • 2 dl matyoghurt
  • rivet skal av ½ apelsin
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 krm salt

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Blanda ihop dressingen. Skala lök, morötter och palsternacka. Kärna ur paprikan. Skär alla grönsaker i bitar och lägg på bakplåtspapper i en långpanna. Blanda smöret med vitlök, salt, peppar och rosmarin, häll över grönsakerna. Blanda runt. Stek i mitten av ugnen ca 30 min. Lägg upp rotfrukterna på ett fat och strö över sojabönorna. Servera med dressingen och en apelsinklyfta.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi365 kcal
Protein16 g
Kolhydrat38 g
Fett16 g

Smörgåsar

Tonfiskmacka med paprika och päron

Här har du en smakrik och mättande tonfiskblandning i en dubbelmacka av fullkornsbröd, där dijonsenap möter både paprika och päron och ljuv musik uppstår.

Ingredienser, 4 portioner

  • 16 skivor mörkt fullkornsbröd
  • 2 burkar tonfisk i vatten
  • 4 msk dijonsenap
  • 8 msk lättmajonnäs
  • 4 msk mjukost (10 % fett)
  • 4 röda paprikor, fint hackade
  • 4 päron, grovhackade
  • 2 askar machesallad, eller annan spröd sallad

Gör så här

Blanda tonfisk, dijonsenap, majonnäs, mjukost, paprika och päron. Smaka av med salt och peppar. Lägg sallad på hälften av bröden och fördela tonfiskröran på. Lägg på de andra bröden som lock.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi573 kcal
Protein34 g
Kolhydrat76 g
Fett15 g


Recept från boken Matbröd - 50 nyttiga alternativ till köttbullar och makaroner, Pågen 2005.

Fågel

Tandoorikyckling

I Indien är tandoori att grilla i en speciell cylinderformad lerugn, men det är också en färgstark kryddblandning. Här hemma grillar vi i den vanliga ugnen, med läckert resultat!

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 g

Marinad:

  • ½ dl matyoghurt
  • ½ dl tandoori currypasta

Gör så här

Blanda ihop marinaden i en plastpåse. Lägg i kycklingen och låt marinera i kylen ca 4 timmar.

Sätt ugnen på grill, 275°C. Grilla ev kycklingen ca 1 minut i grillpanna. Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper och stek i övre delen av ugnen tills den får färg, ca 5 minuter. Sänk värmen till 150°C och stek i ytterligare ca 10 minuter.

Servera med raita eller matyoghurt, ris och sallad.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi405 kcal
Protein36 g
Kolhydrat50 g
Fett6 g

Fisk & skaldjur

Orientaliska räkor

Här skapas härligt orientaliska smakmöten mellan räkor, chili, vitlök, kokos och koriander! Det blir klart på ett kick och serveras med fördel till ris eller nudlar.

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 kg räkor
  • 1 mango
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör- & rapsolja
  • 2 ½ dl Kelda Kokos
  • 3 msk mango chutney
  • ½ lime
  • 1 knippe salladslök, ca 5 st.
  • färsk koriander

Gör så här

Skala räkorna. Skala och skär mango i bitar. Finhacka chili och vitlök.

Fräs räkorna hastigt tillsammans med chili och vitlök i smör- & rapsolja. Tillsätt Kelda Kokos, mango chutney och pressad lime. Låt koka ihop.

Strimla salladslök och blanda ner det tillsammans med mangon. Strö över färsk koriander och servera med nudlar eller ris.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi485 kcal
Protein38 g
Kolhydrat63 g
Fett9 g

Efterrätter

Frukt- och bärtårta

En kalorisnål frukt- och bärtårta, som smakar både fräscht och gott! Dessutom är den perfekt att variera i oändlighet, med de frukter och bär man själv föredrar eller kanske själv har odlat.

Ingredienser, 10 bitar

  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ¾ dl vetemjöl
  • ½ dl grahamsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

  • 1 dl Arla köket Kesella kvarg vanilj
  • 250 g jordgubbar
  • 1 msk strösocker

Garnering:

  • 1 ½ dl Arla köket Kesella kvarg vanilj
  • frukt och bär, t ex nektariner, physalis, jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 150°C. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör försiktigt ner det i äggsmeten.

Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan kallna. Dela den i två bottnar. Bred Kesella på den undre botten.

Mosa jordgubbarna med sockret och fördela det över. Lägg på den andra botten. Bred över resterande Kesella och dekorera med frukt och bär i skivor eller halvor.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi150 kcal
Protein5 g
Kolhydrat24 g
Fett4 g

Vegetariskt

Bönsallad

Vad bra att det finns så många olika bönor på burk! De ger en god bas och möjligheter till variation för matiga sallader som denna, som här toppas med smaksatt Keso.

Ingredienser, 4 portioner

  • 2 burkar kokta bönor, 400 g
  • 1 färsk lök
  • 4 tomater
  • ½ dl grovhackade basilikablad
  • 2 msk olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 250 g Keso cottage cheese, grillad paprika

Gör så här

Spola bönorna och låt dem rinna av. Skala och skiva löken. Skär tomaterna i bitar. Blanda bönor, lök, tomater och basilika. Blanda olja och vitlök. Häll det över salladen. Krydda med salt och peppar. Rör om salladen och lägg upp i skålar. Lägg på cottage cheese. Servera med bröd.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi360 kcal
Protein21 g
Kolhydrat41 g
Fett12 g

Fågel

Örtfylld kalkon

Det benfria kalkonköttet är lätt att variera. Här får det smak av en örtig créme fraiche, först som fyllning i filéerna och sedan som skysås vid serveringen.

Ingredienser, 2 portioner

  • 2 kalkonbröstfiléer, ca 600 g
  • 2 dl créme fraiche, franska örter
  • 1 msk smör-& rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 ½ dl hönsbuljong

Gör så här

Sätt ugnen på 225ºC. Skär en längsgående ficka i filéerna. Fyll varje ficka med 1 ½ msk créme fraiche. Fäst ev med tandpetare.

Bryn filéerna försiktigt runtom i smör-& rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en smord ugnssäker form och pensla med 1 msk créme fraiche. Häll buljongen i formen vid sidan av filéerna och stek i mitten av ugnen 25-30 minuter till 70 graders innertemperatur. Lyft upp filéerna.

Vispa ner resterande créme fraiche i stekskyn. Skär filéerna i skivor och servera med ris, blandad sallad och skysås.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi450 kcal
Protein39 g
Kolhydrat39 g
Fett15 g

Fisk & skaldjur

Snabba citronfisken

Med en färdig citronsås som bas går det snabbt att slänga ihop en enkel fiskgryta. Fiskfilé av valfri sort kokas direkt i såsen - enkelt, bekvämt och supersnabbt!

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g fiskfilé, t ex torsk eller sej
  • 2 ½ dl Kelda mild citronsås
  • rivet skal och saft av ½ citron
  • 2 tsk strösocker
  • 1 dl hackad dill

Gör så här

Häll såsen i en traktörpanna. Rör i citronsaft, socker och dill. Låt såsen koka upp.

Skär fisken i portionsbitar och lägg ner i såsen. Låt fisken sjuda under lock på svag värme ca 5 minuter. Strö över citronskal och garnera med lite fräsch dill.

Servera med kokt potatis, bröd och grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi450 kcal
Protein36 g
Kolhydrat60 g
Fett7 g

Vegetariskt

Kikärtsbiffar med morotstsatsiki

Dessa kikärtsbiffar är enkla att laga och lika goda att äta kalla som varma. Gör gärna dubbel sats och ta med i lunchboxen eller på sommarens picnic. Perfekt med en annorlunda variant på tsatsiki som tillbehör.

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 burk, 400 g kikärtor
  • 1 dl lättmjölk
  • 2 dl Arlaköket medelhavsinspirerad matyoghurt
  • 1 st purjolök
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 kruka persilja
  • 15 g smör
  • 2 st morot
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Skölj kikärtorna i vatten och låt dem rinna av. Finstrimla purjolöken. Mixa kikärtorna. Blanda kikärtor purjolök, maizena, persilja och mjölk till en färs. Smaksätt med salt och peppar.

Forma färsen till biffar och stek dem i smör i en teflonpanna några minuter på varje sida. Rör ihop alla ingredienserna till tsatsikin.

Servera biffarna med tsatsikin och kokt ris blandat med lättkokta grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi405 kcal
Protein14 g
Kolhydrat68 g
Fett8 g

Smörgåsar

Skinksalsa på smörgås

Fräsch och matig smörgås med mörkt grovbröd, saftiga tomater, potatis och skinka. Som huvudmål för en man bör denna smörgås kompletteras med en frukt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor mörkt grovbröd
  • 5 bifftomater, tärnade
  • 2 scharlottenlökar, hackade
  • 1 rödlök, hackad
  • 4 potatisar, kokta, kalla och tärnade
  • 2 hg rökt skinka, strimlad
  • 2 dl isbergssallad, strimlad
  • 2 dl basilika, färsk strimlad
  • 2 msk olivolja

Gör så här

Blanda tomater, lök, potatis, skinka, sallad, basilika och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Lägg röran mellan brödskivorna strax före serveringen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi428 kcal
Protein21 g
Kolhydrat56 g
Fett13 g

Recept från boken Matbröd - 50 nyttiga alternativ till köttbullar och makaroner, Pågen 2005.

Fågel

Tom Kha Gai

Arlas egen smarriga kycklingsoppa serveras här på thai-vis. Kyckling heter gai på thailändska, och med färdiggrillad kyckling går denna goda rätt snabbt att tillaga.

Ingredienser, 4 portioner

  • ½ grillad kyckling
  • 1 morot
  • 1 purjolök
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 5 dl Kelda kokos
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • ca 1 tsk sambal oelek
  • rivet skal och pressad saft av 1/2 lime

Gör så här

Ta bort skinn och ben på kycklingen. Skär den i strimlor. Skala och skiva moroten tunt. Skiva purjolöken tunt. Vispa ut mjölet i vattnet i en kastrull. Låt det koka upp.

Tillsätt buljongtärningar, kokosmjölk och ingefära. Lägg i kyckling och morot. Låt soppan koka ca 3 minuter.

Lägg i purjolöken. Smaksätt med sambal oelek och skal och saft av lime. Koka inte soppan efter att limen är tillsatt. Servera.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi235 kcal
Protein17 g
Kolhydrat16 g
Fett

Fisk & skaldjur

Räkcurry

Curry och sambal oelek ger både härlig färg och hetta till räkorna, som balanseras perfekt av svalka från matyoghurten och de krossade tomaterna. Så gott!

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 kg räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 stjälkar blekselleri
  • 1 msk smör
  • 1 ½ msk curry
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sambal oelek

Gör så här

Skala räkorna. Skala och hacka löken och vitlöken. Strimla sellerin. Fräs lök, vitlök och sellerin i smör i en stekpanna. Rör i curryn och häll på tomaterna. Låt såsen koka ca 3 minuter.

Rör ut mjölet i matyoghurten. Rör ner det. Låt såsen koka 3 minuter till. Rör ner salt, sambal olek och räkor. Låt grytan koka upp.

Servera med bröd, sallad eller ris och kall matlagningsyoghurt.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi515 kcal
Protein29 g
Kolhydrat72 g
Fett12 g

Efterrätter

Melonglass

När du mixar frusen melon i bitar med Kesella vanilj blir det hemlagad, sorbetliknande glass på direkten. Med olika melonsorter får du olika smaker och färger på glassen.

Ingredienser, 4 portioner

¾ kg melon, t ex vattenmelon, honungsmelon eller nätmelon
250 g Arla köket Kesella kvarg vanilj

Gör så här

Skala och kärna ur melonen. Skär i centimeterstora bitar. Lösfrys melonbitarna på ett fat 3 - 4 timmar. Mixa dem med Kesella i en matberedare.

Servera direkt i strutar eller glas.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi175 kcal
Protein6 g
Kolhydrat27 g
Fett5 g

Fisk & skaldjur

Skagenpanna med räkor

Supersnabb och läcker bjudrätt med räkor och ris som du kan imponera med, trots den minimala arbetsinsatsen. Enklare än så här blir det helt enkelt inte.

Ingredienser, 4 portioner

  • 310 g Arla Köket skagenpanna
  • 100 g sockerärtor
  • 400 g skalade räkor (1 kg oskalade)

Gör så här

Häll grädden och smakpastan i en panna, rör om och koka upp. Lägg i räkor och sockerärtor. Låt koka ca 2 minuter.

Servera med kokt ris.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi425 kcal
Protein25 g
Kolhydrat55 g
Fett11 g

Vegetariskt

Lättlagad ratatouillelasagne

Snabbt och lätt går det, när man använder färdig grönsaksblandning i lasagnen, men gott blir det och då gör det ju ingenting att man sparar lite tid på vägen.

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 påse frysta ratatouillegrönsaker, 400 g
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk hackad basilika, färsk eller fryst
  • salt och peppar
  • 8-9 lasagneplattor
  • 500 g cottage cheese, KESO® naturell
  • 1 dl Arla Köket riven ost Gratäng

Gör så här

Sätt på ugnen på 225°C. Blanda grönsaker, krossade tomater och buljongtärning i en kastrull. Koka på svag värme ca 5 minuter. Rör ner basilika och smaka av med salt och peppar.

Varva grönsakerna med lasagneplattor och cottage cheese i en smord ugnssäker form. Avsluta med grönsaksröra och strö över osten. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Servera med sallad och bröd.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi425 kcal
Protein28 g
Kolhydrat55 g
Fett10 g

Smörgåsar

Lättäten kesomacka med skinka och äpple

Somrig och annorlunda smörgås med både äpplen, rotselleri, pesto och havregryn. En salig blandning av goda smaker. Bör för en man kompletteras med en frukt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor ljust grovbröd
  • 2 hg rökt skinka, tärnad
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 4 äpplen, hackade
  • 50 g rotselleri, hackad
  • 2 dl Keso
  • 1 msk pesto
  • ½ dl havregryn

Gör så här

Blanda skinka med lök, äpple och selleri. Rör ner Keso, pesto och havregryn. Smaka av med salt och peppar. Fördela röran på fyra brödskivor och lägg de övriga skivorna som lock. Dela dubbelmackorna tvärs över.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi419 kcal
Protein24 g
Kolhydrat57 g
Fett11 g

Recept från boken Matbröd - 50 nyttiga alternativ till köttbullar och makaroner, Pågen 2005.

Fågel

Julmustkyckling

Vad kan det vara? Låt alla runt bordet gissa den hemliga ingrediensen! Ja, visst är det lite udda med läsk i matlagningen, men vad gör det när det blir så här gott.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 g
  • smör
  • 2 dl minifraiche
  • 2 dl julmust
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk kinesisk soja

Gör så här

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna.

Blanda minifraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 minuter. Garnera ev med färsk rosmarin.

Servera med potatis och frästa grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi420 kcal
Protein35 g
Kolhydrat47 g
Fett10 g

Vegetariskt

Vego osso buco med gremolata

Välsmakande fänkål, med gul lök, tomater och créme fraiche, där gremolatan är klicken över i! Att fänkålen dessutom är en bra källa till bl.a. fiber, C-vitamin och järn är en bonus.

Ingredienser, 4 portioner

  • 3 fänkål, ca 700 g
  • 2 gula lökar
  • 1 msk smör
  • 1 burk hela tomater, ca 400 g
  • 2 dl lätt créme fraiche
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gremolata:

  • rivet skal av 1 citron
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 finhackade vitlöksklyftor

Gör så här

Dela fänkålen i fjärdedelar. Skala och klyfta löken. Fräs löken i smör i en stor gryta. Lägg i fänkålen och häll på tomaterna med sitt spad och créme fraiche. Smula i buljongtärningen. Låt allt koka på svag värme under lock 10-15 minuter.

Smaksätt med salt och peppar. Blanda citronskal, persilja och vitlök och strö över grytan. Servera med ris eller bröd.

Tips! Gott med saffransris till.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi410 kcal
Protein13 g
Kolhydrat60 g
Fett13 g

Fläsk- & nötkött

Citronkryddad skinkstek med persiljesås

Skal och saft av citron ger härlig syra till denna skinkstek och den goda såsen med lätt créme fraiche, honung och persilja blir perfekt att servera till.

Ingredienser, 6 portioner

  • 1 kg benfri färsk skinkstek
  • saft av ½ citron
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 tsk salt
  • 1-2 krm svartpeppar

Sås:

  • 1 dl steksky + hönsbuljong
  • 4 dl Arla Köket lätt créme fraiche
  • 2 ½ dl hackad persilja
  • 2 tsk flytande honung
  • ev salt

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C. Lägg steken i en ugnsäker form. Pressa över citronsaft, salta, peppra och strö över hälften av det rivna citronskalet. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del. Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 70°C, 1-1 ½ timme.

Ta ut steken. Täck över steken med folie och låt den vila medan såsen tillagas.

Sås:

Mät upp och sila ner steksky och buljong i en kastrull. Tillsätt créme fraiche och låt koka ihop några minuter. Rör ner nästan all persilja och smaka av med honung och ev salt.

Strö resten av persiljan och citronskal över steken. Skär den i tunna skivor servera med såsen, kokt potatis och kokta grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi325 kcal
Protein11 g
Kolhydrat45 g
Fett11 g

Vegetariskt

Nordafrikansk bönwok

Woka röda bönor, grönsaker, exotiska kryddor, citronsaft och russin och du har en härligt mustig, smakrik, god och ovanligt dekorativ rätt att servera.

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 1-2 msk rapsolja
  • 1 tsk smör
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 krm chilipeppar
  • saft och finrivet skal av ½ citron,
  • ca 1 ½ msk citronsaft
  • 1 burk röda bönor, ca 400 g
  • ½ dl russin

Gör så här

Tillaga couscousen enligt anvisningarna på paketet.

Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och skär aubergine och squash i strimlor. Hetta upp olja och smör. Woka lök och vitlök när smöret blivit brunt. Tillsätt aubergine och squash och låt woka med 3-4 minuter. Tillsätt kryddor, citronsaft och citronskal.

Spola hastigt av bönorna i kallt vatten och låt rinna av. Vänd ner bönor och russin i woken.

Servera bönwoken med couscous och en klick matyoghurt.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi400 kcal
Protein15 g
Kolhydrat63 g
Fett10 g

Fläsk- & nötkött

Nötfärsbiffar med franska örter

Goda örter och vitlök gör dessa köttfärsbiffar härligt franskinspirerade. Servera dem gärna med t.ex. ugnsstekta grönsaker och en smal men smakrik sås.

Ingredienser, 4 portioner

  • 400 g nötfärs, 10 % fett
  • ¾ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk franska örter
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl Arla Köket gräddmjölk
  • 2 tsk smör

Sås:

  • 2 dl Arla Köket gräddmjölk
  • 1 msk vetemjöl
  • ½ msk kalvfond
  • 1 tsk kinesisk soja
  • ½ tsk franska örter

Ugnsstekta grönsaker:

  • 1 kg blandade rotfrukter t ex potatis, palsternacka, morot, rödlök
  • 2 tsk smält smör
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Börja med grönsakerna: Sätt ugnen på 225°C. Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Lägg smöret i en liten långpanna och låt det smälta i ugnen. Ta ut långpannan. Lägg i grönsakerna, krydda och vänd runt. Stek i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Blanda färs, salt, peppar, örter, vitlök och gräddmjölk. Forma färsen till 8 biffar. Stek dem i smör i en stekpanna. Ta upp biffarna och håll dem varma.

Vispa ihop gräddmjölk, mjöl, fond, soja och örtkrydda i pannan. Koka upp och låt koka på svag värme 3-5 minuter. Servera biffarna med såst och rotfrukter.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi430 kcal
Protein26 g
Kolhydrat31 g
Fett21 g

Smörgåsar

Mozzarellatoast med pastasallad

En utsökt och riktigt lyxig mozzarellasmörgås för extra festliga tillfällen. En härligt smakrik söndagslunch att se fram emot kanske, eller en sommarmiddag?

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor ljust grovbröd
  • 1 msk paprikapesto, på burk
  • 2 paket (125 g) mozzarellaost
  • 2 tomater, skivade
  • 1 hg rökt skinka, skivad
  • 1 schalottenlök, hackad

Pastasallad:

  • 5 dl penne pasta, kokt och kall
  • 1 röd paprika, hackad
  • 1 äpple, hackat
  • ½ purjolök, hackad
  • 1 dl majs
  • 2 dl Kesella
  • 4 msk lättmajonnäs
  • 1 tsk italiensk salladskrydda

Gör så här

Bred paprikapesto på alla bröden. Fördela mozzarellaost, tomat, skinka och lök på hälften av bröden. Lägg resterande brödskivor som lock och grilla i smörgåsgrillen. Blanda pastan med paprika, äpple, purjolök, majs, Kesella och majonnäs. Smaka av med italiensk salladskrydda, salt och peppar.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi627 kcal
Protein39 g
Kolhydrat75 g
Fett19 g

Recept från boken Matbröd - 50 nyttiga alternativ till köttbullar och makaroner, Pågen 2005.

Fisk & skaldjur

Tapas med räkor och rom

Tre små tapas per person, två pumpernickel och en crostini. Snabbt och gott! Perfekt som förrätt eller kanske till en lyxigare variant av fredagsmyset.

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor pumpernickelbröd
  • 4 crostini
  • 250 g Keso mini, cottage cheese
  • 12 räkor
  • några kvistar färsk timjan
  • 1 bit gurka
  • 75 g löjrom eller ishavsrom

Gör så här

Fördela cottage cheese på samtliga brödskivor och crostini. Skala räkorna. Fördela dem på 4 av brödskivorna. Garnera med timjan.

Skär gurkan i tunna stavar. Forma löjrommen med hjälp av teskedar till små ägg. Lägg dem på resten av brödskivorna och samtliga crostini. Garnera med gurkstavar.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi135 kcal
Protein16 g
Kolhydrat12 g
Fett2 g

Efterrätter

Smala chokladbollar

Att trolla fram smala chokladbollar är ingen konst. Dessa goda munsbitar passar perfekt till familjens fredagsmys, sommarens picnickorg eller en go-fika. 

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 dl Arla köket Kesella kvarg
  • 4 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ msk kakao
  • 2 krm salt
  • 3 dl havregryn
  • ca 2 msk mjölk
  • ev 1-2 tsk konjak

Garnering:

  • 2 msk kokosflingor

Gör så här

Blanda ihop alla ingredienser och forma till ca 20 bollar. Rulla dem i kokos. Förvara i kylen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi220 kcal
Protein7 g
Kolhydrat31 g
Fett7 g

Fisk & skaldjur

Fisk med avokado

Fisk med avokado 

En vacker och god fiskrätt med avokado, som du dessutom själv kan göra enkel eller lyxig beroende på vilken fiskssort du väljer. Ett perfekt fiskrecept för både vardag och fest alltså!

Ingredienser, 4 portioner

  • 500 g fiskfilé, t ex hälleflundra, marulk eller torsk
  • 1 tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • ½ dl hackad persilja
  • 50 g smör
  • 1 avokado
  • rivet skal av 1/2 citron

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C. Skär fisken i portionsbitar. Lägg dem i en ugnssäker form och strö över salt.

Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka paprikan. Smält smöret i en kastrull. Fräs vitlök och paprika någon minut. Rör ner persiljan och häll blandningen över fisken. Stek i mitten av ugnen i 15 - 20 minuter.

Kärna ur, skala och hacka avokadon. Ta ut fisken och strö över avokado och citronskal.

Servera med ris, gärna blandat med vildris.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi465 kcal
Protein27 g
Kolhydrat51 g
Fett17 g
ARTIKEL 73-98 98. «Föregående 1 2  | Visa alla