Frågor & svar

Frågor och svar


Nedan finner du svaret på våra vanligaste frågor om Modifast, vikt och övervikt.

Nytt innehåll

Varför är innehållet förändrat i Modifasts kostersättningar?

Modifast LCD kostersättningar följer strikta nationella och internationella regelverk gällande innehåll. I oktober 2022 träder ett nytt regelverk i kraft (EU) 2017/1798.

Vad är skillnaden på innehållet i de nya kostersättningarna?

De nya kostersättningarna innehåller med protein jämfört med tidigare. Mängden av vissa vitaminer och mineraler har också ökats, exempelvis vitamin D och kalcium. Man har även tillsatt fler näringsämnen såsom kolin, vitamin K och essentiella fettsyror. Receptet har alltså förbättrats ytterligare för att kostersättningarna ska vara säkra och effektiva.

Varför smakar produkten annorlunda jämfört med tidigare?

Målsättningen under utvecklingen av de nya produkterna har varit att förbättra receptet utifrån regelverkets ramar utan att samtidigt tumma på de goda smakerna. En viss smakskillnad är i princip omöjlig att undvika vid receptförändringr men vi hoppas att du ska uppskatta de nya och ännu bättre produkterna!

Hur länge kan jag använda de nya produkterna under strikt kur?

Tack vare receptförbättringen gällande våra kostersättningar så kan man nu använda produkterna under strikt kur i upp till åtta veckor utan vårdkontakt. Vid sjukdomstillstånd rekommenderas fortfarande kontakt med sjukvården innan eventuell dietstart.

Att köpa Modifast

Kan jag köpa Modifast någon annanstans än här på hemsidan?

Ja, stora delar av Modifasts sortiment återfinns också på välsorterade apotek.

Hur lång är leveranstiden från Modifast E-handel?

Beställningar som registreras senast kl. 13.00 vardagar skickas normalt redan samma dag. Paketförsändelser distribueras av Bring till paketombud, och når oftast utlämningsstället inom 1-3 arbetsdagar efter beställningstillfället, alternativt av PostNord vid Hemleverans. Du får information om själva leveransen samt var och när ditt paket kan hämtas, per SMS. Brevförsändelser levereras med Posten, inom 4 arbetsdagar. Vi reserverar oss för eventuella tekniska problem och leveransproblem utanför vår kontroll samt slutförsäljning som gör att leveransen inte kan fullföljas eller blir försenad.

Vid extra hög orderingång kan hanteringen bli något fördröjd.

För mer information om beställnings- och leveransvillkor, klicka här.

Kan jag ändra en beställning i efterhand?

Nej, det går tyvärr inte. Hela beställningsflödet går idag så fort och involverar flera andra parter (exempelvis Klarna för fakturering) så även om vi vill kan vi inte ändra i en redan gjord beställning - oberoende av hur snabbt vi blir kontaktade. Beställningar är därmed, som framgår av beställningsvillkoren, bindande i befintlig utformning och omfattning.

Hur skickas fakturan?

Väljer du att betala med Klarna Faktura skickas fakturan per e-post så snart lagret bekräftat att dina varor skickats iväg. Har du inte fått någon faktura när varorna kommit så bör du därför kontakta Klarna (08-120 120 10) eller Modifast Kundservice (0200-24 24 21) för att få den skickad igen. Innan du ringer är det bra att titta om fakturamailet har fastnat i något skräppostfilter och därmed ligger i en mapp för skräppost istället för den vanliga inkorgen.

Finns olika produkter i olika länder?

Ja, Modifast ägs och tillverkas av Nutrition & Santé, Revel, Frankrike. Varumärket finns i en lång rad länder, men sortimentet varierar mellan olika marknader.

Att använda Modifast

Vad är det för skillnad på kostersättningar och måltidsersättningar?

Kostersättningar är till för att, under en begränsad period, ersätta samtliga måltider under en dag, dvs utöver kostersättningarna äter man ingenting förutom kaloridri dryck. Fyra påsar Modifast kostersättningar ger fullvärdig näring och kan ersätta all mat i upp till tre veckor, längre perioder bör ske i samråd med vårdpersonal.

Måltidsersättningar är till för att ersätta en eller ett par huvudmåltider per dag. Modifast måltidsersättningar (bars och Ready to drink) används alltså i kombination med vanlig mat och är ej tänkta som enda näringskälla. Måltidsersättningar kan användas under en längre period.

Kan jag ta en extra påse Modifast LCD om jag känner mig hungrig?

Ja, det går bra ta extra Modifast (LCD, Ready to drink eller bars) alternativt lite frukt eller grönsaker om du exempelvis är hungrig eller tränat hårt, om inte du och exempelvis din dietist har kommit överens om något annat.

Visserligen får du därmed i dig några extra kalorier, men det är normalt inte så många att det har någon signifikant påverkan på viktnedgången. Vissa kan dock uppleva att det är svårare att hålla sig från andra livsmedel när man lägger till extra livsmedel till dieten.

Hur blandar jag till Modifast LCD?

Modifast LCD består av portionsförpackat pulver som enkelt blandas med kallt vatten, förslagsvis i en shaker. För drycker och soppor blandas pulvret med 2-2,5 dl vatten, beroende på vilken konsistens man föredrar. (Mängden vatten har ingen betydelse för måltidens näringsinnehåll etc.)

Då tillredning i shaker med varmt vatten ger upphov till tryckbildning är det bäst att även sopporna blandas med kallt vatten och sedan värms t.ex. i mikrovågsugn (max 60˚ C, för att garantera näringsinnehållet). Även dryckerna, exempelvis Choklad och Kaffe kan värmas om man så föredrar. Dryckerna kan också ätas i lättfryst form, likt sorbé, för den som föredrar det.

Modifast LCD Puddingar tillreds också enklast i en shaker, där pulvret blandas med 2 dl kallt vatten. Här är mängden vatten viktig, för att få rätt konsistens. Efter tillredning ska puddingen stå i tre minuter, gärna i kylskåp, innan den äts med sked.

Då både drycker och puddingar som ska drickas och ätas kalla är godast när det är riktigt kalla, rekommenderas att riktigt kallt vatten används samt att portionspåsarna förvaras i kylskåp före tillredning. Annars kommer det rumstempererade pulvret att värma upp vattnet något.

Färdigblandad Modifast LCD kan förvaras upp till ett dygn i kylskåp.

Hur mycket behöver man dricka under en LCD-period?

När kolhydratintaget minskas och glykogen bryts ner, exempelvis under en period med enbart Modifast LCD, binds mindre vätska i kroppen. Detta gör att man behöver dricka extra mycket. Minst 2,5 liter vatten, eller annan energifri dryck, utöver det man får i sig med Modifast.

Energifri dryck kan vara kaffe, te, mineralvatten, lightsaft eller lightläsk. De sistnämnda bör man vara mer restriktiv med då de kan öka risken för tandskador.

Sväller Modifast i magen?

Nej, Modifast ökar inte i volym efter konsumtion.

Hur täcks näringsbehovet när man använder LCD, Low Calorie Diet?

Modifasts LCD kostersättningar drycker, soppor och puddingar med 4 påsar per dag innehåller alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att ersätta all mat under en begränsad period och räknas därför som fullvärdiga ur näringssynpunkt. Riktlinjer för innehåll i kostersättningar regleras noga, för att garantera att kroppen får all den näring den behöver. Modifast uppfyller således kraven i EU-direktiv (EU) 609/2013 såväl som Livsmedelsverkets föreskrifter om kompletta kostersättningar för viktkontroll SLVFS 2016:11.

Modifasts måltidsersättningar (Ready to drink, bars) är också näringstäta men inte riktigt lika näringstäta som kostersättningar. De innehåller tillräckligt med vitaminer och mineraler för att ersätta en eller flera måltider per dag, dock inte alla dagens måltider. Även innehållet i denna typ av produkter regleras noga, exempelvis i Livsmedelsverkets ovan nämnda föreskrifter för energibegränsad kost.

Hur länge kan jag använda Modifast?

Om du använder kostersättningen, d.v.s. Modifast LCD drycker, soppor och puddingar, och ersätter alla dagens måltider ska du inte fortsätta längre än åtta veckor. Längre perioder än så ska enbart ske i samråd med dietist eller annan vårdpersonal.

Ersätter du bara enstaka måltider med Modifast LCD eller bars alt. Ready to drink (måltidsersättning) kan du fortsätta under längre tid.

Kan man använda Modifast LCD kostersättning (ren kur) om man är typ 2-diabetiker?

Ja, i de flesta fall men endast i samråd med vårdpersonal.

Både tablett- och insulinbehandlade diabetiker kan rekommenderas en kostersättning som Modifast LCD som en del i en överviktsbehandling. En viktminskning kan för en typ 2-diabetiker leda till minskad insulinresistens, bättre blodsockerkontroll och minskat insulinbehov. En förutsättning för behandlingen är dock att man själv kan kontrollera sitt blodsocker samt känner sig trygg i förståelsen för hur energiintag, blodsockernivåer och insulindoser hänger ihop, så att man enligt överenskommelse med sin läkare eller diabetessköterska kan dosjustera vid behov.

Ofta kan det vara bra att komma överens med sin läkare, diabetessköterska och dietist om detaljerna kring hur man ska lägga upp behandlingen. Exempelvis är det vanligt att man stegvis börjar ersätta måltider, så att man noga kan följa hur blodsockret utvecklas och dosjustera vid behov, istället för att direkt gå över till att ersätta alla måltider. En dietist kan också ge bra vägledning om hur man utformar nya, sunda måltider och matvanor när det är dags att stegvis återintroducera vanlig mat igen.

Kan man använda Modifast LCD kostersättning (ren kur) även om man är typ 1-diabetiker?

Som diabetiker ska man alltid rådgöra med sin behandlande läkare eller diabetessköterska innan eventuell diet med kostersättningar påbörjas. Vid diabetes typ 1 föreligger en absolut brist på kroppseget insulin, vilket gör att insulindoser kontinuerligt måste matchas mot aktuellt energiintag. Att åstadkomma denna matchning i samband med användning av kostersättningar kan eventuellt underlätta dosering då man vid strikt kur har exakt information om innehållet i maten.

Att inleda en strikt kur med enbart kostersättningar vid diabetes typ 1 rekommenderas kontinuerlig kontakt med specialistvården för noggrann monitorering under hela perioden. Om inte strikt kur är möjlig kan enstaka måltider bytas ut för att hjälpa till att kontrollera energiintaget, även detta bör ske i tät kontakt med specialistvården.

Förekommer det några bieffekter vid en diet med enbart kostersättning?

Bieffekter kan ibland förekomma vid lågenergidieter som (VLCD, LCD). Många beror på den snabba viktnedgången och flera av bieffekterna kan också bero på att man samtidigt dricker för lite vatten under dieten.

Vid snabb viktnedgång kan man ibland känna sig frusen, vilket beror på att energiomsättningen minskar, men det är ett övergående besvär som justeras naturligt efter en tid.

Vid vätskebrist kan muntorrhet, huvudvärk, illamående, yrsel och muskelkramp förekomma. Illamåendet kan bero på att halten mineraler blir för koncentrerade i kroppen. Vid en strikt kur är det viktigt att man dricker minst 2-2,5 liter vätska per dag förutom den liter man får i sig via 4 påsar kostersättning både för ett optimalt vätskeintag och för att förebygga ev. bieffekter.

Förstoppning kan ibland förekomma eftersom man troligen får i sig en mindre mängd fibrer än vad man vanligtvis brukar. Ett ökat vätskeintag, motion, någon frukt, grönsak eller bulkpreparat alternativt ett fibertillskott brukar råda bot på det.

Diarré kan förekomma i enstaka fall och beror oftast på den koncentrerade mineralhalten. Detta kan avhjälpas genom att man delar upp påsarna i flera mindre och mer utspädda portioner. En annan orsak kan vara att man är laktosintolerans. Modifasts produkter är baserade på mjölkprotein och innehåller olika mängd laktos, så det beror på hur mycket laktos man klarar av per dag.

Hur källsorteras Modifast-förpackningarna?

Ytterförpackningarna till Modifast kostersättningar och bars källsorteras som pappersförpackning. Påsarna består av blandmaterial, men då drygt 80 % är plast är det som plast de ska sorteras. Modifast Ready to drink-flaskorna med kork återvinns också som plastförpackning men den lilla förslutningsoblaten under skruvkorken är av metall. 

Olika energiinnehåll och viktnedgång

Hur fungerar kost- och måltidsersättningar?

Kost- och måltidsersättningar är livsmedelsprodukter utformade för att näringsmässigt kunna ersätta vanliga matmåltider för friska vuxna, samtidigt som energiintaget (kalorierna) begränsas. Genom att med hjälp av kost- och måltidsersättningar signifikant begränsa energiintaget skapas ett energiunderskott, d.v.s. kroppen gör av med mer energi än den får i sig, vilket leder till viktminskning.

Att uppnå samma fullvärdiga näringsinnehåll med lika låg energimängd per måltid är praktiskt taget omöjligt med vanliga livsmedel.

Att produkterna fungerar och leder till viktminskning handlar alltså om enkel matematik. Innehållet regleras i både nationella och internationella regelverk, för att säkerställa att kroppen får all den näring den behöver, trots det låga energiintaget. Produktkategorin har funnits länge och det finns mängder av studier som visar på dess effekt och säkerhet. (Vi har en rad referat av kliniska studier tillgängliga på vår hemsida, men texterna är innehållsmässigt utformade för vårdpersonal.)

Framför allt LCD-produkter (Low Calorie Diets) används i strukturerad överviktsbehandling (med vårdpersonal) även för exempelvis typ 2-diabetiker och inför magsäcksoperationer.

Vad står LCD för?

LCD är en förkortning av Low Calorie Diet, d.v.s. Lågkaloridiet.

Kostersättningar av LCD-typ ger definitionsmässigt mellan 800 och 1 200 kcal per dag, om alla måltider ersätts. Modifast ger mellan 820 och 890 kcal per dag beroende på vilka smaker som används.

Ibland används benämningen LCD även för måltidsersättningar, d.v.s. produkter som kan användas för att ge fullvärdig ersättning för enstaka måltider men inte dagens alla måltider. Måltidsersättningar måste definitionsmässigt innehålla minst 200 kcal per måltid. Modifast LCD kostersättning består av portionspåsar som var för sig uppfyller alla krav på fullvärdiga måltidsersättningar och påsarna kan alltså både användas för att ersätta enstaka måltider och ersätta alla vanlig mat.

Kostersättningar finns även med lägre energinivå, så kallade VLCD-produkter (Very Low Calorie Diet). Då portionspåsarna endast innehåller drygt 100 kcal ger de inte fullvärdig ersättning för enstaka måltider. En påse är därmed inte tillräckligt för att uppnå en fullvärdig måltid.

Vad skiljer LCD från VLCD?

Modifast är en så kallad LCD, Low Calori Diet. Förutom LCD finns ytterligare en typ av kostersättning, kallad VLCD. Bokstaven "V" står här för very, d.v.s. väldigt eller mycket.

En kostersättning av typen VLCD ger definitionsmässigt mellan 450 och 800 kcal per dag, om man ersätter alla måltider, vilket är väldigt lågt och kräver att produkten registreras hos Livsmedelsverket. De VLCD-produkter som säljs idag ligger vanligen på ca 500-600 kcal per dag om man ersätter alla måltider.

Portionspåsar av Modifast LCD kostersättning, som innehåller drygt 200 kcal, uppfyller även kraven på fullvärdiga måltidsersättningar. Det gör däremot inte portionspåsar av VLCD-typ, med drygt 100 kcal per portion. Ska man ersätta en måltid med en portionspåse och få en fullvärdig måltid måste man alltså välja en påse av LCD-typ.

Oavsett klassning regleras innehållet i alla kostersättningar noga för att garantera att kroppen får all den näring den behöver, trots att all vanlig mat ersätts. Modifast uppfyller således kraven i EU-direktiv 96/8/EG såväl som Livsmedelsverkets föreskrifter för energibegränsad kost SLVFS 1997:30.

Vilken energinivå är bäst när jag ska gå ner i vikt?

Som alltid är det svårt att ge några generella svar, då ämnesomsättning, kost- och motionsvanor etc. skiljer sig mycket åt från en person till en annan.

Effekter av olika kalorinivåer i energibegränsad kost har dock studerats i ett antal studier, exempelvis Rössner och Flatens, "VLCD versus LCD in long-term treatment of obesity" ("VLCD jämfört med LCD i långsiktig behandling av fetma") som publicerats i International Journal of Obesity (1997) 21, 22-26. Där konstateras att kostersättningar av typen LCD ger lika stor viktminskning som VLCD trots ett något högre kaloriinnehåll. Man vinner alltså inte på att begränsa kaloriintaget till mer extrema nivåer.

Vidare noterade studien färre och mildare fall av biverkningar, som huvudvärk, yrsel, illamående och allmänna hungersymptom etc. med LCD än med VLCD.

Hur mycket kan jag förvänta mig att gå ner i vikt?

Experter inom överviktsbehandling är eniga om att pulverdieter är ett säkert och bra sätt att behandla övervikt. Men den förväntade viktnedgången är högst individuell, eftersom levnadsvanor i övrigt, kön, ålder, aktivitet och intensitet påverkar resultatet. Generellt förväntas viktnedgången under en kur med kostersättning dock vara strax under 1 kilo upp till ca 1,5 kg per vecka, räknat i ren fettförlust.

För en individuell uppskattning av just dig och din situation rekommenderar vi att du tar personlig kontakt med en dietist.

Är viktminskningen konstant under en kur?

Nej, tvärt om är det faktiskt vanligt att man går ner stegvis i vikt under en kur och vissa dagar står helt stilla i vikt.

Initialt består en del av viktnedgången av vätskeförlust. Under tiden som dieten pågår ersätts vätskeförlusten med en fettförlust medan vätskebalansen återställs något. När man går ner snabbt i vikt kan det vara så att det fett man förlorar i fettväven ersätts med vatten p.g.a. att fettcellerna/fettväven försöker behålla sin volym (kroppen strävar efter jämvikt). Detta extra vatten kan man sedan tappa i etapper vilket gör att vikten går ner och planar ut stegvis.

Ett annat vanligt fenomen är att man blir tröttare när man äter mindre och därför också rör sig lite mindre och långsammare i vardagen. Detta gör att energiförbrukningen minskar fastän man inte tycker att man ändrat på någonting.

Vikten kan också variera naturligt en hel del från dag till dag, ca +/- 1,5 kg, vilket beror på vätskebalansen och tarminnehållet. Hos kvinnor gör dessutom de naturliga hormonella variationerna att vikten kan förändras med ett par kilo under månadens gång. Det kan därför vara väldigt svårt att bara genom att väga sig ett par gången veta hur mängden fett förändras i kroppen när variationen av allt annat är så stor.

Varför är det så vanligt att man går upp igen när man avslutat en diet?

Visserligen går man sällan upp så mycket som ryktet säger, men det finns några saker som kan orsaka en eventuell viktuppgång efter avslutad diet.

Först och främst är det här med energibegränsad kost som Modifast enkel matematik. Genom att begränsa kaloriintaget och förbränna mer energi än du får i dig minskar du i vikt. Ett resultat av detta resonemang är också att när du slutar med Modifast måste du självklart se till att även fortsättningsvis balansera ditt intag respektive din förbrukning av kalorier för att inte börja öka i vikt igen. Här blir naturligtvis motion en viktig del.

När man begränsar sin kost till en pulverdiet som Modifast minskar man både mängden mat i magen och vätska i kroppen, vilket också bidrar till den initialt snabba viktnedgången. När man sedan börjar äta normalt återgår kroppen till den vanliga mängden igen, vilket gör att vikten kan öka igen med något kilo. Ett sätt att mildra denna effekt är att stegvis övergå till vanlig kost igen, som i Modifastmetoden, istället för att gå direkt från att äta enbart Modifast till att äta bara vanlig mat.

Slutligen sjunker kroppens energiförbrukning något i och med att man minskat i vikt. Äter man lagom mycket för sin tidigare energiförbrukning kommer man därmed att få ett litet extra energiöverskott som på sikt kan bidra till en viktökning.

Vad är Ketoner och är de viktiga för viktminskning?

Vid en kur med LCD/VLCD så är kolhydratsintaget relativt lågt och då bildas det ketoner från fett som fungerar som ett alternativt bränsle till hjärnan och nervsystemet när det inte finns tillräckligt med glukos (kolhydrater) tillgängligt. Hjärnan och nervsystemet har normalt ett glukosbehov på ca 100-150g glukos/dag. Ketoner finns alltid i små mängder i blodet men mängden ökar vid LCD/VLCD-diet, speciellt om kolhydratmängden är låg. Glukos kan även bildas av protein, d.v.s. muskler men det vill kroppen helst undvika och därför bildas ketoner från fett i stället. Ketoner kan bildas av både fett från maten och fett från kroppens fettreserver. Ketoner minskar proteinförlusten vid svält men det är mycket osäkert om ketoner spelar någon större roll vid VLCD/LCD-dieter för viktminskning. Innehållet av kolhydrater i Modifast bidrar till att täcka hjärnans behov och minskar på så sätt risken för proteinnedbrytning.

Man tjänar inte i viktminskning på att pressa kroppen under 800 kcal per dag, d.v.s. på att använda en VLCD (Very Low Calorie Diet) snarare än en LCD (Low Calorie Diet > 800 kcal per dag). Hur man känner sig vid en diet där det bildas mycket ketoner är individuellt. Vissa känner sig hungrigare, tröttare och mer trögtänkta medan andra upplever precis tvärt om. Oftast handlar det om mängden energi man får i sig snarare än mängden ketoner. Användandet av en VLCD medför något ökad risk för och intensitet av biverkningar, typ yrsel, huvudvärk och andra hungerrelaterade symptom. Klicka här för att läsa mer, i en studie av Rössner et al.

När man har ordinerats att gå ner i vikt inför operation så mäts ibland halten ketoner som ett kvitto för att se att man följer rekommenderad behandling och inte äter mer än vad man kommit överens. Allt för att man ska vara så väl förberedd inför operation som möjligt.

Det är alltså inte halten ketonkroppar som kommer att vara avgörande för hur mycket man kan förvänta sig att gå ner i vikt. Äter man mindre än vad man gör av med kan man förvänta sig en viktnedgång och det viktiga är att hitta bra mat och livsstilsvanor utmed vägen som man trivs med och sedan kan behålla för att vara viktstabil.

Modifast och träning

Kan jag träna samtidigt som jag använder Modifast?

Visst kan man träna när man äter Modifast. Det är alltid en fördel att vara fysiskt aktiv och träningen ger dig ytterligare hälsofördelar och kan göra viktminskningen effektivare. Konditionsträning ökar energiförbrukningen och kan göra att viktminskningen går snabbare. Styrketräning gör att man behåller mer muskler när man går ner i vikt och det är bra för hälsan och välbefinnandet.

Vid mer ansträngande träning kan det vara en fördel att äta en påse LCD strax före träningen och sedan en påse cirka 2 timmar senare, så att man har näring och byggstenar tillgängliga i kroppen när man tränar. Man kan känna sig för hungrig och trött innan träningen när man bara äter 4 påsar per dag. Då kan man prova att lägga till en halv eller hel frukt före träningen för att se om man känner sig lite piggare då.

Tränar man ofta och ganska intensivt, t.ex. styrketräning kan det vara positivt med lite extra proteinrik mat före träningen. Magra mjölkprodukter som t.ex. kesella (ca 1 dl), mjölk eller yoghurt (ca 2-3 dl) kan vara ett bra val.

Måste man motionera i minst 40 minuter för att börja bränna fett?

Det är sant att mer av den energi man förbrukar kommer från fett ju längre tid man motionerar men i praktiken har det ingen nämnvärd betydelse. När man äter LCD är energiintaget så lågt att man praktiskt taget hela tiden använder sina fettförråd som en bränslekälla och fettförbränningen kan därför sägas vara hög hela tiden. I slutändan är det ändå mängden energi man stoppar i sig i förhållande till det man förbrukar som avgör hur mycket man gå ner i vikt och längden på motionspassen är därför inte avgörande. Det är den totala mängden över en längre tid som spelar roll.

Är det bra att gå morgonpromenader före frukost för att bränna fett?

Praktiskt taget all typ av motion är bra. Som nämndes ovan är fettförbränningen relativt hög hela tiden när man äter LCD eftersom energiintaget är så lågt. Om man ändå bara äter ca 800 kcal per dag så spelar det ingen större roll om man äter en påse före eller efter man promenerar. Energiförbrukningen av promenaden är lika stor om man är fastande eller inte och energiintaget är ju som sagt ändå det samma så länge man håller sig till sina 4 påsar per dag. Det avgörande får vara hur man känner sig, om man känner sig piggare eller mer eller mindre hungrig av att gå på morgonen eller senare under dagen. Det är individuellt så det bästa är att prova sig fram.

Beställning och betalning, Modifast e-handel

Jag har redan betalat min order men inte fått någon bekräftelse. Varför?

När du slutfört din order på hemsidan får du upp ett bekräftelsemeddelande på skärmen att ordern är mottagen. Därefter skickas också bekräftelser via e-post.

Observera att utebliven bekräftelse per e-post naturligtvis också kan bero på att e-postadress angivits felaktigt.

Varför har jag inte fått någon avisering om min leverans?

Avisering om att leveransen kommit fram och kan hämtas på angivet utlämningsställe, alternativt är redo för hemleverans tidigast dagen efter (när Hemleverans valts som leveransmetod) skickas per SMS till det mobilnummer som anges vid beställning. Har det gått mer än tre vardagar efter beställningsdagen utan att du fått någon avisering ber vi dig att snarast kontakta oss, via modifast@navamedic.com eller 0200-24 24 21. Kanske är det så att du råkat knappa någon siffra fel i mobilnumret, eller så har något tekniskt problem hos mobiloperatören alternativt full inkorg gjort att meddelandet inte nått fram.

Hur hämtar jag ut mitt paket?

För att hämta ut ditt paket hos ombudet behöver du ett löpnummer och en legitimation, samt information om när och på vilket paketombud dina varor finns. All information som du behöver skickas per SMS, när försändelsen kommit fram till utlämningsstället. Har du valt Hemleverans får du SMS med vidare instruktioner för att boka in leveranstillfället med PostNord, på deras hemsida eller i deras app. Där har du också möjlighet att ge ytterligare information och göra ytterligare val gällande din leverans, exempelvis att få den levererad utan kvittens, om du inte är hemma.

Varför har jag inte fått någon faktura?

Vi samarbetar med Klarna och fakturorna skickas därmed per e-post. Fakturan aktiveras och skickas samtidigt som paketet med varor lämnas över till transportören. Har du fått leveransavisering och dina varor redan nått utlämningsstället borde alltså fakturamailet redan ha kommit fram. Titta först om meddelandet kan ha fastnat i någon typ av spam- eller skräppostfilter, istället för att hamna i din inkorg. Finns ingen faktura där så kontakta Klarna på telefonnummer 08-120 120 10 för att reda ut vad som kan ha hänt.

Har du valt delbetalning med Klarna konto skickas månadsfakturan ut per post, för betalning med start påföljande månad.
Om Modifastmetoden Kostschema för viktminskning

Medmade

Tillskott av vitaminer och mineraler efter överviktsoperation - Allt i ett! Handla Medmade