Smala recept

Smala recept



Ta del av våra näringsberäknade och smala recept! Om inget annat anges är recepten publicerade i samarbete med Arla.

Vegetariskt

Matmuffins med keso, sötpotatis och spenat

Goda och mättande muffins att servera på picknicken eller buffén. Servera gärna tillsammans med en fräsch sallad.

Ingredienser 12 portioner

  • 2 små sötpotatisar, ca 300 g
  • 2 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja
  • 4 ägg
  • 1 dl KESO® cottage cheese
  • 60 g babyspenat
  • 2 dl Arla Köket® riven ost texmex
  • 4 dl dinkelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 msk pumpakärnor
  • ½ tsk rökt paprikapulver

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Sätt ut muffinsformar i en muffinsplåt. Skala och finriv sötpotatisen och lägg i en bunke. Tillsätt smör-&rapsolja, ägg, keso, spenat och hälften av osten. Spara ev lite spenat till garnering. Rör ner mjöl blandat med bakpulver och salt. Klicka ner smeten i formarna. Toppa med resten av osten och strö över pumpakärnor och paprikapulver. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna under handduk.

Näringsvärden

Per styck 

Energi195 kcal
Protein9 g
Kolhydrat22 g
Fett7 g

Vegetariskt

Påsksallad

En färgsprakande och mättande sallad som är perfekt att ha på påskbordet.

Ingredienser 8 bufféportioner

  • 800 g delikatesspotatis eller färsk potatis
  • 1 msk malen gurkmeja
  • 300 morot
  • 1 dl vatten
  • 3 msk risvinäger
  • 1 ½ msk strösocker
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 150 g rädisor
  • 3 msk olivolja
  • ½ tsk harissa
  • Salt och peppar
  • 60 g Småbladig sallad
  • 150 g Apetina vitost
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • Tostade sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön

Gör så här

Tvätta och dela potatisen i kvartar. Koka dem mjuka i saltat vatten tillsammans med gurkmeja. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
Skala morötterna och skär dem i mindre bitar, eller fortsätt strimla dem med potatisskalaren. Koka upp vatten, risvinäger, socker och ingefära. Lägg i morötterna och låt svalna i lagen.
Skiva rädisorna tunt och lägg i kallt vatten.
Häll av lagen från morötterna i en bunke och blanda med olivolja och harissa till en dressing. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp potatis, morötter och salladsblad på ett fat. Ringla dressingen över påsksalladen. Strö över rädisor, smulad vitost, koriander och frön.

Receptet publiceras med tillstånd från Arla.

Smörgåsar

Fröknäcke

Ett knaprigt, gott och nyttigt fröknäcke att ha till frukosten eller mellanmålet. Gott äta att precis som det är eller tillsammans med, tunnt skivad skinka eller en bit ost och valfri grönsak.

Ingredienser 12 bitar

  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1,5 msk olja, förslagsvis raps
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

Blanda alla ingredienser förutom salt och rör om. Låt stå och svälla 10-15 min.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Bred ut smeten på bakplåtspapperet. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och tryck ut smeten jämnt med händerna. Ta bort det
översta papperet och strö över flingsalt.
Grädda fröknäcket mitt i ugnen på 175 grader i 40-45 min tills det är torrt och gyllenbrunt. Låt kallna och bryt försiktigt i bitar.

Vegetariskt

Krämig rotfruktssoppa

En riktigt smakrik och krämig rotfruktssoppa värmer fint. Variera rotfrukterna efter tillgång. Toppa med keso för ökat proteinintag.

Ingredienser 4 portioner

  • 8 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 3 morötter
  • 1 liter örtbuljong
  • 2 dl Arla köket lätt fraiche
  • Salt och peppar
  • Ev olivolja
  • 250 g KESO Cottage cheese

Gör så här

Skala och skär potatis och palsternacka i stora bitar. Skala och skär 2 av morötterna i mindre bitar. Koka upp buljongen i en kastrull. Lägg i de skurna rotfrukterna och låt koka under lock 15-20 min tills rotfrukterna känns mjuka. Häll av och spara buljongen. Mixa rotfrukterna tillsammans med crème fraichen. Häll tillbaka rotfruktsmixet i kastrullen och rör ner 4 - 5 dl av buljongen. Smaka av med salt och peppar. Skala och hyvla den återstående moroten med en potatisskalare. Koka upp soppan på nytt och låt morotsstrimlorna koka med i soppan ca 1 min. Häll upp soppan i djupa tallrikar, ringla ev lite olivolja över och toppa med cottage cheese. Servera gärna grovt bröd till.

Recept publicerat med tillstånd från Arla.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi475kcal
Protein18 g
Kolhydrat67 g
Fett13 g

Fågel

Kycklingfiléer i yoghurtmarinad

Kycklingen blir extra mör och god av yoghurt i marinaden. Marinaden är smaksatt med sambal oelek, vitlök och spiskummin. Servera med bulgursallad och morotsraita.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 st kycklingbröstfiléer
  • Arla svenskt smör
  • 1 dl Arla Köket matyoghurt
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
Morotsraita
  • 1 morot
  • 1 dl Arla Köket matyoghurt
  • 1 tsk honung
  • ½ tsk torkad mynta
  • salt och svartpeppar
Bulgursallad
  • 2½ dl okokt bulgur
  • 2 tomater
  • ½ rödlök
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 citron att pressa
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • salt och svart peppar

Gör så här

Blanda yoghurt, spiskummin, sambal oelek och vitlök i en skål. Lägg kycklingfiléerna i en plastpåse.Häll i marinaden och knyt om. Låt ligga i kylen i minst 2 tim. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.Smält smöret i en panna och stek kycklingfiléerna ca 6 min per sida. Salta och peppra. Skär filéerna i skivor.Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen och låt svalna.Tärna tomaterna. Finhacka rödlök och persilja.Lägg allt i en skål och blanda med citronsaft, vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar.Finriv moroten. Lägg i en skål och blanda med yoghurt, honung och mynta. Smaka av med salt och peppar.Servera kycklingen med raita och bulgursallad.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi440 kcal
Protein37 g
Kolhydrat39 g
Fett14 g

Fisk & skaldjur

Fisk i ajvarsås

Snabblagad och god fiskrätt som kryddas med ajvar relish. Den ger såsen sting och god smak av paprika. Du kan välja valfri vit fisk till detta recept.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g torskrygg i portionsbitar
  • 3 dl vildris
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk Arla Köket Smör- och rapsolja
  • 2½ dl Kelda matlagningsgrädde
  • ½ dl ajvar relish
  • 400 g zucchini

Gör så här

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Strö hälften av saltet och pepparn på fisken och bryn den i smör- och rapsolja.
Blanda grädde och ajvar. Häll gräddblandningen över fisken. Låt koka på svag värme 3-4 minuter.
Skär zucchinin i bitar, stek dem i smör- och rapsolja och tillsätt resten av saltet och pepparn.
Servera fisken med zucchini och ris.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi375 kcal
Protein34 g
Kolhydrat27 g
Fett14 g

Vegetariskt

Gnocchi med tomatsås och broccoli

Gnocchi i tomatsås - en supersnabb variant på den italienska klassikern med smaksatt crème fraiche. Se till att broccolin och gnocchin kokas al dente. Toppa gnocchin med salvia och servera.

Ingredienser, 4 portioner

  • 250 g broccoli
  • 500 g färsk gnocchi
  • 4 dl Kelda pastasås tomat och créme fraiche
  • 2 krm svartpeppar
  • 150 g Apetina vitost
  • ½ dl hackad färsk salvia

Gör så här

Skär av broccolibuketterna. Skala och skär stammen i mindre bitar.
Koka gnocchin enligt anvisning på förpackningen.
Värm pastasåsen under omrörning. Tillsätt broccoli och gnocchi.
Smula över osten och peppra. Strö salvia över rätten och servera.


Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi350 kcal
Protein15 g
Kolhydrat51 g
Fett9 g

Vegetariskt

Rårakor med cottage cheese

Klassisk svensk husmanskost. Proteinrikt tack vare cottage cheese och ägg. Utöver cottage cheese så är purjolök eller rödlök är goda tillbehör till rårakorna.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g potatis
  • 1-2 gula lökar
  • 4 ägg
  • 2 krm salt
  • Arla svenskt smör
  • 500 g KESO cottage cheese

Gör så här

Skala potatis och lök. Riv potatisarna fint. Riv eller hacka löken fint.
Blanda potatis och lök med uppvispade ägg, salt och peppar.
Låt lite smör bli ljusbrunt i en stekpanna. Lägg i tre klickar smet åt gången, knappt ½ dl smet per råraka, bred ut smeten tunt. Stek 2-3 minuter per sida tills de är gulbruna och frasiga.
Servera direkt med cottage cheese och finstrimlad rödlök.

 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi395 kcal
Protein26 g
Kolhydrat37 g
Fett16 g

Vegetariskt

Blandade bönor med bulgur och broccoli

En proteinrik vegetarisk rätt som är snabb- och lättlagad med färdigkryddad créme fraiche. Variera med de grönsaker du har hemma för stunden såsom zucchini eller blomkål.

Ingredienser, 4 portioner

  • 400 g blandade bönor
  • 250 g broccoli
  • 1 burk (290 g) grillad paprika i olja
  • 1 msk Arla Köket Smör- och rapsolja
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl Arla Köket créme fraiche fetaost & soltorkade tomater
  • 3 dl bulgur
  • ½ dl hackad bladperilja

Gör så här

Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen.

Häll av bönorna. Skär broccolin i buketter. Häll av paprikan och låt rinna av på hushållspapper.

Fräs bönor, broccoli och paprika i smör- och rapsolja ca 3 minuter i stekpanna. Salta och peppra. Häll på créme fraiche och låt koka ihop.

Servera med bulgur och toppa med persilja.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi425 kcal
Protein16 g
Kolhydrat57 g
Fett13 g

Efterrätter

Hälsosam chokladbanankladdkaka

Tycker du om kladdkaka så passa på att prova denna hälsosamma chokladbanankladdkaka. I stället för socker och fett är den bakad med banan och ingredienser som innehåller bra näringsämnen. Den här kladdkakan är väldigt enkel att tillaga, den är chokladig, kladdkakekladdig och ljuvligt god! Den är mättande och man får i sig bra näringsämnen som en extra bonus. Smart och gott!


Ingredienser, 2 portioner

  • 1 banan
  • 1 påse Modifast chokladpudding
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk kokos

 

Garnering

  • 2 tsk kokos

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Mosa bananen. Tillsätt resten av ingredienserna och mosa ihop allt till en kladdig smet.
Fördela chokladsmeten i två ugnsfasta portionsformar. Strö över kokos.
Grädda kakorna längst ner i ugnen i ca 15 min.

 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi160 kcal
Protein10 g
Kolhydrat25 g
Fett5 g

Recept av Lindas bakskola
ARTIKEL 1-10 94.1 2 3 4  Nästa »  | Visa alla