Smala recept

Smala recept



Ta del av våra näringsberäknade och smala recept!

Vegetariskt

Zucchinibiff med mathavre och tzatziki

En riktigt god, näringsrik vardagsrätt som är lätt att tillaga. Grönsaksbiffarna går bra att frysa in. Receptet är framtaget i samarbete med Lindas bakskola.

Ingredienser, 8 st (4 portioner)

  • 300 g kall, kokt och skalad potatis
  • 1 zucchini, ca 300 g
  • 2 morötter, ca 150 g
  • 1 gul lök, ca 100 g
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk curry (eller chiliflakes)
  • svartpeppar

Tzatziki samt mathavre

  • 1–2 msk rapsolja att steka i
  • 150 g gurka
  • 3 dl turkisk yoghurt, 10%
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl mathavre

Gör så här

Mosa potatisarna på en tallrik. Riv zucchini, morötter och gul lök. Blanda alla grönsaker, potatis, kryddor och ägg i en bunke. Forma 8 biffar av grönsaksblandningen och lägg dem på en skärbräda. Stek biffarna i olja på medelvärme, 4–5 minuter på varje sida. Vänd dem försiktigt.

Tvätta gurkan och riv den grovt med skalet på. Krama ur vätskan ur gurkan. Blanda gurka, yoghurt och pressad vitlök i en en skål. Pudra över lite örtkrydda och smaka av.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi314 kcal
Protein10 g
Kolhydrat40 g
Fett12 g

Efterrätter

Bananchokladglass

En riktigt god och näringsrik glass som är framtagen i samarbete med Lindas bakskola! Perfekt om du önskar variera din Modifast-måltid.

Ingredienser, 2 portioner

  • 2 bananer (ca 300 g)
  • 1 påse Modifast choklad
  • 2 dl vatten

Gör så här

Skiva bananerna och frys in dem. Blanda en påse Modifast choklad med 2 dl vatten i en shaker. Skaka ordentligt.

Mixa de frysta bananerna och chokladshake till en krämig glass. Ät och njut.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi240 kcal
Protein9 g
Kolhydrat47 g
Fett3 g

Vegetariskt

Chili sin Carne

Chili sin carne är en vegetarisk/vegansk hälsosam vardagsrätt som är lätt att tillaga. Frys gärna in grytan i portionsstorlekar så är det enkelt att ta fram och värma när man har ont om tid. Receptet är framtaget i samarbete med Lindas bakskola.

Ingredienser, 6 portioner

  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1–2 tsk chilipulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 3/4 tsk salt
  • 1 msk soja
  • 400 g vegofärs
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 1 tetra vita bönor i tomatsås (à 380 g)
  • 1 tetra kidneybönor (à 380 g)

Gör så här

Skala och hacka lökarna samt skala och pressa vitlöken. Bryn allt i lite olja i en stekpanna. Ta upp allt ur stekpannan och lägg på en tallrik.

Bryn färsen i stekpannan. Tillsätt tomatpuré, kryddorna, soja, och krossade tomater. Låt allt puttra på svag värme i ca 10 min.

Tillsätt sist bönorna och låt allt puttra tills bönorna blivit varma. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs. Till servering: Servera gärna maten med bulgur och en fräsch sallad. Beräkna 3 dl bulgur torrvara till sex personer.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi436 kcal
Protein23 g
Kolhydrat54 g
Fett8 g

Fisk & skaldjur

Fisk med avokado och couscoussallad

Färgrik och välsmakande vardagsrätt med torskfilé och avokado, som serveras med couscoussallad och härlig basilikayoghurt. En välsmakande rätt som framstår som betydligt mer komplicerad än den faktiskt är.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g torksfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl couscous
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 1 msk Arla Svenskt smör
  • ½ dl hackad färsk persilja
  • 1 avokado
  • rivet skal av ½ citron
  • 1 dl oliver

Basilikayoghurt

  • 2 dl Arla Köket turkisk yoghurt
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • rivet skal av ½ citron
  • 1 dl oliver

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Skär fisken i portionsbitar och lägg dem i en ugnssäker form. Strö över salt och peppar. Stek i mitten av ugnen i 15–20 min. Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka paprikan. Fräs vitlök och paprika i smör 2-3 min. Rör ner couscous, persilja och citronskal.

Dela, kärna ur och tärna avokadon. Strimla hälften av basilikan och rör ihop med yoghurt, vitlök och citron. Servera fisken med couscoussallad, avokado, basilikayoghurt och oliver. Garnera med basilikablad.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi450 kcal
Protein37 g
Kolhydrat34 g
Fett17 g

Fågel

Kyckling med citrongräs och nötter

Asiatisk kyckling i kokosmjölk smaksatt med härligt doftande citrongräs, vitlök, fisksås och chili. Thaibasilikan kan bytas ut mot koriander, för den som så föredrar. Servera med ris.

Ingredienser, 4 portioner

  • 500 g kycklingfiléer
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 citrongräs
  • 2 msk fisksås
  • 1 purjolök
  • 1 färsk röd chili
  • Arla Smör- och rapsolja
  • 2 ½ dl lätt kokosmjölk
  • 1 dl strimlad thaibasilika
  • 1 dl torrrostade jordnötter

Gör så här

Skär kycklingfileérna i små bitar. Skala och hacka vitlöken. Banka lätt på citrongräset och dela på hälften. Blanda kyckling, vitlök, citrongräs och fisksås. Strimla purjolöken. Kärna ur och strimla chilin. Bryn kycklingen med marinad i smör- och rapsolja i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt purjolök och chili. Rör i kokosmjölk. Låt allt koka några minuter. Ta upp citrongräset. Blanda i jordnötter och thailbasilika. Servera grytan med kokt ris.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi510 kcal
Protein38 g
Kolhydrat53 g
Fett15 g

Fläsk- & nötkött

Krämig renskavspanna

Supersvenska smaker i en lika supersnabb panna. Husmanskost med smak av vilt, som är allt annat än krånglig. Servera med kokt potatis, lättkokta morötter svartvinbärsgelé och inlagd gurka.

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 paket fryst renskav, ca 240g
  • 1 liten purjolök
  • 150g färsk svamp
  • smör
  • ½ tsk salt
  • 5 krossade enbär
  • 1 tsk timjan
  • 3 dl Kelda klassisk gräddsås

Gör så här

Halvtina renskaven. Strimla purjolöken. Skär svampen i mindre bitar. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Tillsätt purjolök och svamp och låt det fräsa med en stund under omrörning. Blanda i salt, kryddor och sås. Koka under lock på svag värme några minuter.

Servera med kokt potatis, lättkokta morötter, svartvinbärsgelé och inlagd gurka.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi405 kcal
Protein17 g
Kolhydrat54 g
Fett14 g

Efterrätter

Fruktspett med kall citronsås

Så lyxigt och läckert med frukt på spett! Är grillen varm kan du gärna pensla fruktspetten med lite honung och lägga på dem en kort stund. I annat fall blir det en annorlunda variant på kall fruktsallad.

Ingredienser, 4 portioner

  • 2 nektariner
  • 2 kiwi
  • 16 stora jordgubbar

Sås:

  • 2 dl Arla gräddfil
  • rivet skal och saft av ½ citron
  • 2 msk flytande honung

Gör så här

Rör ihop såsen. Låt den stå i kylen minst 30 min. Dela nektarinerna och ta bort kärnan. Skala kiwin. Skär frukten i bitar. Trä upp frukt och jordgubbar på spett.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi190 kcal
Protein3 g
Kolhydrat27 g
Fett7 g

Smörgåsar

Zucchini- och vitlökstoast

En härligt varm och god smörgås, med lufttorkad eller rökt skinka, zucchini, paprika och tomat, som grillas i smörgås grill eller med ett våffeljärn. För män som äter rätten som huvudmåltid bör den kompletteras med en frukt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 16 skivor små mjukbröd
  • 4 msk lätt créme fraiche
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 zucchini, tunt skivade
  • 4 tomater, tunt skivade
  • 2 paprikor, tunt skivade
  • 16 skivor lufttorkad eller rökt skinka

Gör så här

Blanda créme fraiche med vitlök, salt och peppar. Fördela zucchini, tomat och paprika på hälften av mjukbröden. Klicka den smaksatta créme fraichen över grönsakerna och lägg på två skivor skinka. Lägg på den andra hälften av mjukbröden som lock. Pressa ihop och grädda i en smörgåsgrill eller våffeljärn. Skär upp i snygga portionsbitar före serveringen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi422 kcal
Protein25 g
Kolhydrat56 g
Fett11 g

Vegetariskt

Rödbetssoppa på minuten

En ovanligt snabb och smal soppa med massor av färg och smak. Det går lika bra att byta ut rödbetorna till någon annan rotfrukt eller blanda olika sorter.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4-6 stora färska rödbetor, ca 750 g
  • 1 gul lök
  • 7 ½ dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 2 ½ dl Kelda lagalätt
  • 1-2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Servera med:

  • 250 g Keso mini, cottage cheese
  • 2 msk hackad gräslök

Gör så här

Skala rödbetorna och skär dem i skivor. Skala löken och dela den i bitar.

Mixa rödbetor och lök, lite i taget i en matberedare. Häll blandningen i en kastrull. Tillsätt vatten och smula i buljongtärningar. Koka soppan ca 5 minuter. Häll i gräddmjölken och låt soppan koka upp.

Smaksätt med salt och peppar. Servera med en klick cottage cheese och strö över gräslök. Rostat fullkornsbröd är gott till.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi250 kcal
Protein15 g
Kolhydrat35 g
Fett5 g

Fläsk- & nötkött

Zucchinipasta med skinka

Vitlöksfräst zucchini, blandas med skinka, oliver och basilika i denna smarriga pastarätt. Allra godast blir det om pastan är färsk och rätten serveras direkt när den är klar.

Ingredienser, 4 portioner

  • ca 300 g färsk pasta
  • 200 g rökt skinka
  • 1-2 zucchini, ca 300 g
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl färsk basilika
  • smör
  • 2 dl créme fraiche tomat & basilika
  • 1 dl svarta oliver
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Koka pastan. Strimla skinkan. Dela zucchinin på längden och skär i skivor. Skala och hacka vitlöken. Grovhacka basilikan. Fräs zucchini och vitlök i smör i en stekpanna. Tillsätt créme fraiche, skinka, oliver och basilika. Låt koka några minuter. Smaksätt med salt och peppar. Blanda såsen med pastan. Garnera ev. med basilika. Servera direkt.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi460 kcal
Protein23 g
Kolhydrat59 g
Fett14 g
Om Modifastmetoden Kostschema för viktminskning

Min viktresa

JEANETTE
-6,4 kg med Kickstarta 2019
"Gått från övervikt till normalvikt" Läs mer
ARTIKEL 1-10 AV 72.1 2 3 4  Nästa »  | Visa alla