Smala recept

Smala recept



Ta del av våra näringsberäknade och smala recept! Om inget annat anges är recepten publicerade i samarbete med Arla.

Fågel

Chili con Chicken

En chili med nya smaker tack vare kyckling osm huvudingrediens. Variera smakerna genom att prova olika typer av bönor. Passar bra att serveras med gräddfil och ett härligt grovt bröd elelr tortillachips.

Ingredienser - 4 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 röda paprikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka färsk koriander
  • 2 msk olivolja
  • 300 g strimlad kycklinglårfilé
  • 1 ½ msk malen koriander
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk chipotlepasta
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 kanelstång
  • 2 paket bönor (svarta, kidney eller vita)
  • 20 g mörk choklad
  • 1 msk rödvinsvinägaer
  • Salt och peppar

Gör så här

Skala och skiva löken. Kärna ur och strimla paprikorna. Skala och krossa vitlöken. Grovhacka korianderstjälkarna. Hetta upp oljan i en rymlig stekpanna. Fräs gul lök och paprika 8-10 min eller tills paprikan mjuknat. Tillsätt vitlök och kyckling. Fräs ytterligare 3-4 min. Rör ner korianderstjälkar, malen koriander, spiskummin, chipotlepasta, tomatpuré, krossade tomater, vatten, fond och kanelstång. Koka upp och låt sjuda ca 15 min utan lock. Häll av och skölj bönorna. Rör ner i grytan tillsammans med hackad choklad och vinäger. Låt sjuda 3-4 min. Ta bort kanelstången. Smaka av med salt och peppar. Toppa chili con chicken med korianderblad. Servera eventuellt med ris, grovt bröd, guacamole och gräddfil.


Näringsvärden

Per portion

Energi325 kcal
Protein23 g
Kolhydrat24 g
Fett13 g
Näringsvärden exklusive tillbehör.

Fisk & skaldjur

Asiatisk nudelsallad med räkor

En härlig nudelsallad med lite sting och krispiga grönsaker.

Ingredienser - 4 portioner

  • 200 g risnudlar
  • 5 salladslökar
  • 1 gemsallad
  • ½ gurka
  • 250 g tinade sojabänor
Till dressing
  • 1 röd chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ msk riven färsk ingefära
  • 1 msk koncentrerad äppeljuice
  • 1 msk sesamolja
  • ½ dl japansk soja
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk risvinäger
  • 500 g räkor med skal
  • 1 dl saltrostade cashewnötter
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 lime

Gör så här

Börja med dressingen. Halvera, kärna ur och finhacka chilin. Lägg den i en skål och riv i vitlök och ingefära. Blanda med övriga ingredienser till dressingen. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj dem hastigt i kallt vatten och låt rinna av. Skiva löken. Strimla salladen. Skär gurkan i tunna stavar. Blanda ner dressing och alla grönsaker i nudlarna. Låt dra åt sig smaker en stund. Skala räkorna. Grovhacka nötter och koriander. Skär limen i klyftor. Toppa salladen med räkor, cashewnötter och limeklyftor.


Näringsvärden

Per portion

Energi470 kcal
Protein26 g
Kolhydrat59 g
Fett14 g

Proteinförstärkt mellanmål

Overnights oats

En gröt att förvara i kylskåpet - perfekt som frukost eller mellanmål. Toppa med frukt, bär, kanel, nötter eller frön.

Ingredienser - 4 portioner

  • 4 dl havregryn
  • 6 dl Arla mjölk
  • 2 msk chiafrön
  • 1 dl mjölk
  • Förslag på toppings: blandade färska/frysta bär, kokosflingor, fruktbitar, nötter eller frön

Gör så här

Lägg havregrynen i en stor bunke eller fördela i portionsskålar. Häll över mjölk och rör ner chiafrön. Täck med plastfilm och låt stå i kyl över natten i minst 8 tim. Servera gärna gröten med färska bär, fröer, nötter eller färsk frukt.


Näringsvärden

Per portion

Energi220 kcal
Protein10 g
Kolhydrat27 g
Fett7 g

Vegetariskt

Omelett med avokado och keso

En supergod och lättlagad lunchrätt - matig och krämig omelett toppad med keso och avokado.

Ingredienser - 4 portioner

  • 2 avokados
  • 2 tomater
  • ½ rödlök
  • 8 ägg
  • 1 dl mjölk
  • Salt och svartpeppar
  • 2 msk Arla Köket® Smör- & rapsolja
  • 250 g KESO® cottage cheese
  • 30 g ärtskott

Gör så här

Skala, kärna ur och grovhacka avokadon. Skär tomaterna i bitar. Skala och strimla löken. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Stek 2 stora eller 4 små omeletter i smör-&rapsolja. Rör försiktigt i smeten några gånger. Lägg cottage cheese, avokado, tomat och lök på omeletterna. Toppa med ärtskott. Servera eventuellt med ett grovt bröd eller precis som den är.

Tips - välj mager keso för att minska energiinnehållet ytterligare!

Näringsvärden

Per portion

Energi580 kcal
Protein30 g
Kolhydrat40 g
Fett32 g

Vegetariskt

Matmuffins med keso, sötpotatis och spenat

Goda och mättande muffins att servera på picknicken eller buffén. Servera gärna tillsammans med en fräsch sallad.

Ingredienser 12 portioner

  • 2 små sötpotatisar, ca 300 g
  • 2 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja
  • 4 ägg
  • 1 dl KESO® cottage cheese
  • 60 g babyspenat
  • 2 dl Arla Köket® riven ost texmex
  • 4 dl dinkelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 msk pumpakärnor
  • ½ tsk rökt paprikapulver

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Sätt ut muffinsformar i en muffinsplåt. Skala och finriv sötpotatisen och lägg i en bunke. Tillsätt smör-&rapsolja, ägg, keso, spenat och hälften av osten. Spara ev lite spenat till garnering. Rör ner mjöl blandat med bakpulver och salt. Klicka ner smeten i formarna. Toppa med resten av osten och strö över pumpakärnor och paprikapulver. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna under handduk.

Näringsvärden

Per styck 

Energi195 kcal
Protein9 g
Kolhydrat22 g
Fett7 g

Vegetariskt

Påsksallad

En färgsprakande och mättande sallad som är perfekt att ha på påskbordet.

Ingredienser 8 bufféportioner

  • 800 g delikatesspotatis eller färsk potatis
  • 1 msk malen gurkmeja
  • 300 morot
  • 1 dl vatten
  • 3 msk risvinäger
  • 1 ½ msk strösocker
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 150 g rädisor
  • 3 msk olivolja
  • ½ tsk harissa
  • Salt och peppar
  • 60 g Småbladig sallad
  • 150 g Apetina vitost
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • Tostade sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön

Gör så här

Tvätta och dela potatisen i kvartar. Koka dem mjuka i saltat vatten tillsammans med gurkmeja. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
Skala morötterna och skär dem i mindre bitar, eller fortsätt strimla dem med potatisskalaren. Koka upp vatten, risvinäger, socker och ingefära. Lägg i morötterna och låt svalna i lagen.
Skiva rädisorna tunt och lägg i kallt vatten.
Häll av lagen från morötterna i en bunke och blanda med olivolja och harissa till en dressing. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp potatis, morötter och salladsblad på ett fat. Ringla dressingen över påsksalladen. Strö över rädisor, smulad vitost, koriander och frön.

Receptet publiceras med tillstånd från Arla.

Smörgåsar

Fröknäcke

Ett knaprigt, gott och nyttigt fröknäcke att ha till frukosten eller mellanmålet. Gott äta att precis som det är eller tillsammans med, tunnt skivad skinka eller en bit ost och valfri grönsak.

Ingredienser 12 bitar

  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1,5 msk olja, förslagsvis raps
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

Blanda alla ingredienser förutom salt och rör om. Låt stå och svälla 10-15 min.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Bred ut smeten på bakplåtspapperet. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och tryck ut smeten jämnt med händerna. Ta bort det
översta papperet och strö över flingsalt.
Grädda fröknäcket mitt i ugnen på 175 grader i 40-45 min tills det är torrt och gyllenbrunt. Låt kallna och bryt försiktigt i bitar.

Vegetariskt

Krämig rotfruktssoppa

En riktigt smakrik och krämig rotfruktssoppa värmer fint. Variera rotfrukterna efter tillgång. Toppa med keso för ökat proteinintag.

Ingredienser 4 portioner

  • 8 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 3 morötter
  • 1 liter örtbuljong
  • 2 dl Arla köket lätt fraiche
  • Salt och peppar
  • Ev olivolja
  • 250 g KESO Cottage cheese

Gör så här

Skala och skär potatis och palsternacka i stora bitar. Skala och skär 2 av morötterna i mindre bitar. Koka upp buljongen i en kastrull. Lägg i de skurna rotfrukterna och låt koka under lock 15-20 min tills rotfrukterna känns mjuka. Häll av och spara buljongen. Mixa rotfrukterna tillsammans med crème fraichen. Häll tillbaka rotfruktsmixet i kastrullen och rör ner 4 - 5 dl av buljongen. Smaka av med salt och peppar. Skala och hyvla den återstående moroten med en potatisskalare. Koka upp soppan på nytt och låt morotsstrimlorna koka med i soppan ca 1 min. Häll upp soppan i djupa tallrikar, ringla ev lite olivolja över och toppa med cottage cheese. Servera gärna grovt bröd till.

Recept publicerat med tillstånd från Arla.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi475kcal
Protein18 g
Kolhydrat67 g
Fett13 g

Fågel

Kycklingfiléer i yoghurtmarinad

Kycklingen blir extra mör och god av yoghurt i marinaden. Marinaden är smaksatt med sambal oelek, vitlök och spiskummin. Servera med bulgursallad och morotsraita.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 st kycklingbröstfiléer
  • Arla svenskt smör
  • 1 dl Arla Köket matyoghurt
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
Morotsraita
  • 1 morot
  • 1 dl Arla Köket matyoghurt
  • 1 tsk honung
  • ½ tsk torkad mynta
  • salt och svartpeppar
Bulgursallad
  • 2½ dl okokt bulgur
  • 2 tomater
  • ½ rödlök
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 citron att pressa
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • salt och svart peppar

Gör så här

Blanda yoghurt, spiskummin, sambal oelek och vitlök i en skål. Lägg kycklingfiléerna i en plastpåse.Häll i marinaden och knyt om. Låt ligga i kylen i minst 2 tim. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.Smält smöret i en panna och stek kycklingfiléerna ca 6 min per sida. Salta och peppra. Skär filéerna i skivor.Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen och låt svalna.Tärna tomaterna. Finhacka rödlök och persilja.Lägg allt i en skål och blanda med citronsaft, vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar.Finriv moroten. Lägg i en skål och blanda med yoghurt, honung och mynta. Smaka av med salt och peppar.Servera kycklingen med raita och bulgursallad.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi440 kcal
Protein37 g
Kolhydrat39 g
Fett14 g

Fisk & skaldjur

Fisk i ajvarsås

Snabblagad och god fiskrätt som kryddas med ajvar relish. Den ger såsen sting och god smak av paprika. Du kan välja valfri vit fisk till detta recept.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g torskrygg i portionsbitar
  • 3 dl vildris
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk Arla Köket Smör- och rapsolja
  • 2½ dl Kelda matlagningsgrädde
  • ½ dl ajvar relish
  • 400 g zucchini

Gör så här

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Strö hälften av saltet och pepparn på fisken och bryn den i smör- och rapsolja.
Blanda grädde och ajvar. Häll gräddblandningen över fisken. Låt koka på svag värme 3-4 minuter.
Skär zucchinin i bitar, stek dem i smör- och rapsolja och tillsätt resten av saltet och pepparn.
Servera fisken med zucchini och ris.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi375 kcal
Protein34 g
Kolhydrat27 g
Fett14 g
ARTIKEL 1-10 98.1 2 3 4  Nästa »  | Visa alla