Efter operationen
 • Faktura 0:-
 • Fri frakt över 950:-
 • Snabb leverans

Modifast och MedMade efter operationen

Uppföljning och råd efter obesitaskirurgi

Kostanvisningar efter operation kan skilja sig åt mellan olika kliniker och sjukhus liksom för olika typer av ingrepp, men den ordinerade energinivån brukar ligga på ca 1 000 kcal per dag. Kosten börjar oftast trappas upp stegvis från flytande kost till mjuk eller mosad mat och vidare till en vanlig kost med sunda livsmedel med lågt energiinnehåll (kalorier). Portionsstorlekarna är små, vilket ökar betydelsen av att äta näringsrik och välbalanserad mat. Det är viktigt att man följer kostanvisningarna från sitt sjukhus.

Den första tiden efter operationen är kostens livsmedel begränsade och eftersom portionsstorlekarna är små kan det behövas extra tillskott av näring och även ett proteintillskott de första 1-2 månaderna, för att minimera förlusten av muskelmassa. Då kan både LCD kost- och måltidersättningar användas som ett säkert och enkelt sätt att förstärka näringsintaget och öka proteinmängden tillsammans med den ordinerade kosten.

Praktiska råd efter operationen

 • Under perioden med flytande kost kan LCD kostersättningar, 4 påsar per dag, användas.
 • 1-2 st LCD kost- och/eller måltidsersättningar per dag kan komplettera perioden med flytande alternativt mjuk och lättuggad kost. För att minska risk för dumping ska LCD kost- och måltidsersättningarna tas i mindre mängd per gång, förslagsvis delas upp i 2 portioner
 • LCD kost- och måltidsersättningar kan även användas som ett komplement till den vanliga maten under en längre tid för att förstärka näringsintaget, främst om man får i sig väldigt små portioner.
 • Målet är att till slut hitta bra kostvanor med vanliga livsmedel som man trivs med och sedan kan behålla i framtiden. Rådgör alltid med din dietist och klinik om valmöjligheter och vilka kostråd som passar just dig.

 
För att få till en livsstilsförändring med beteendeförändringar samt sunda kost- och motionsvanor kan man behöva kompletterande behandling av dietist, psykolog, psykoterapeut, beteendevetare, livsstilssköterska och/eller sjukgymnast. Sök den hjälp och stöd som du behöver och som passar dig.

Har du funderingar och frågor? Kontakta din läkare som känner till din medicinska historia bäst och en dietist när det gäller frågor om kost för individuella råd.

Dagligt tillskott av vitaminer och mineraler

När man har genomgått operationen behöver man ta vitamin- och mineraltillskott dagligen eftersom man minskar ytan av de områden där dessa näringsämnen tas upp. Även om man äter regelbundet och varierat räcker det helt enkelt inte för att tillgodose behovet.

De Nordiska riktlinjerna*, som tagits fram av en gemensam expertgrupp för de nordiska länderna, sammanfattar vilket dagligt tillskott av vitaminer och mineraler som behövs för att undvika att brister uppstår. De vanligaste bristtillstånden som kan uppstå är järn, B12 samt D-vitamin och kalcium och dessa behöver alltid supplementeras tillsammans med ett multivitaminpreparat utifrån försiktigthetsprincipen.

Riktlinjerna hänvisar även till en studie som visar på att en kalciummängd mindre än 800 mg inte påverkar upptaget av järn.

Som minst bör ett dagligt tillskott enligt riktlinjerna ge:
 • 45-60 mg järn (järnsulfat, järnfumarat, järnglukonat)
 • 350 µg B12-vitamin
 • 20 µg D-vitamin
 • 500 mg kalcium (kalciumcitrat)
 • 400 µg folat
 • 1,1-1,4 mg tiamin
 • 9 mg zink
* Nordiska riktlinjer för monitorering och supplementering med vitaminer/mineraler samt uppföljning efter obesitaskirurgi. Expertgruppsrekommendationer; april 2017.

MedMade Bariatric Surgery Supplements - allt i ett!

MedMade BSS är en vitamineraltablett (FSMP - Livsmedel för speciella medicinska ändamål) som är anpassad specifikt för personer som genomgått en fetmaperation och innehåller alla de vitaminer och mineraler som behövs efter en operation utefter de Nordiska riktlinjerna. Fördelen är att man slipper använda sig av flera olika preparat. Produkten innehåller också den rekommenderade formen av järn och kalcium för bästa upptag av dessa mineraler.

MedMade BSS är ett helt unikt tillskott i form av tabletter som både kan sväljas hela eller lösas upp i vätska, som kan smaksättas om man föredrar det.

Mer detaljerad information om innehållet i produkten samt olika paketlösningar att beställa finner du här.