Vanlig mat med något högre andel protein
Efter en viktoperation rekommenderas man att äta vanlig mat. Vanlig mat innebär en ”normalkost” fast med något högre andel protein i förhållande till fett och kolhydrater. I forskningsstudier har man sett att det inte bara bidrar till en bättre mättnadseffekt utan ger även bättre långsiktiga resultat av vikt- och fettförlust och en större viktminskning vid 10 års uppföljning efter operation. [2,3,]
Det brukar sällan vara ett problem att täcka sitt proteinbehov om man äter frukost, lunch och middag men om portionerna är små så kan man förstärka med proteinrikare mellanmål, se våra proteinförstärkta mellanmål.
Man har också sett att de som åt mindre än rekommenderat proteinintag efter operation hade en större förlust av fettfri massa (muskelmassa som är viktigt att bevara). [4]
Vad är en lagom portionsstorlek?
För de flesta har portionsstorlekarna ökat efter en tid men de kan också variera i storlek även en lång tid efter operation, beroende på vad man tolererar. Eftersom mättnadskänslan kan kännas annorlunda än före operation är det bra att ha lite extra koll på sina portionsstorlekar så att de inte blir för stora.
Det är bra att tänka på att äta tills man är nöjd och börjar känna sig mätt och inte blir proppmätt - det gör det lättare att det blir lagom portioner. När man använder ögonmåttet så är det inte ovanligt att portionsstorlekarna har en tendens att öka efter en tid. Därför kan det vara bra att använda sig av ett måltidsmått (Mealsizer small) emellanåt istället för ögonmått för att få bättre koll.
Smidig tallriksmodell att använda sig av
Tallriksmodellen är ett bra verktyg att använda sig av. Du får en bra balans mellan de olika grupperna och ger en välkomponerad måltid. Tallriken kan med fördel delas upp i 1/3 protein, ¼ kolhydrater och resten grönsaker som är både nyttigt, mättande och kalorisnålt. Ett bra hjälpmedel som man kan använda sig av när man lägger upp på tallriken är en måttsats som kan vara till hjälp för ögonmåttet, se Mealsizer.
Här kan du läsa hur du använder Mealsizer efter bariatrisk kirurgi!
- SOReg, 2017
- Steenackers N, Gesquiere I, Matthys C. The relevance of dietary protein after bariatric surgery: what do we know? Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2018;21(1):58–63.
- Kanerva N, Larsson I, Peltonen M, et al. Changes in total energy intake and macronutrient composition after bariatric surgery predict long-term weight outcome: findings from the Swedish Obese Subjects (SOS) study. Am J Clin Nutr. 2017;106(1):136-45.
- Dagan SS, Tovim TB, Keidar A, et al. Inadequate protein intake after laparoscopic sleeve gastrectomy surgery is associated with a greater fat free mass loss. Surg Obes Relat Dis. 2017;13(1):101–9.
- Gå ner i vikt
- Kcal-kalkylator
- För vården
- FAQ
-
Lättare tillsammans!
-
- Sarah, Lättare tillsammans 2023
- Peter, Lättare tillsammans 2023
- Maria, Lättare tillsammans 2023
- Citat Lättare tillsammans 2022
- Ann-Sofie, Lättare tillsammans 2022
- Eva, Lättare tillsammans 2022
- Ulla, Lättare tillsammans 2021
- Ewa, Lättare tillsammans 2021
- Jenny, Lättare tillsammans 2021
- Caroline, Lättare tillsammans 2021
- Madde, Lättare tillsammans 2020
- Marie, Lättare tillsammans 2020
- Tina, Lättare tillsammans 2020
- Linnea, Lättare tillsammans 2020
- Susanne, Lättare tillsammans 2020
- Christina, Kickstarta 2019
- Emma, Kickstarta 2018
- Roger, Kickstarta 2018
- Följ dina framsteg!
-
-
-
- Viktoperation