
Citronkryddad skinkstek med persiljesås
Skal och saft av citron ger härlig syra till denna skinkstek och den goda såsen med lätt créme fraiche, honung och persilja blir perfekt att servera till.
Ingredienser, 6 portioner
- 1 kg benfri färsk skinkstek
- saft av ½ citron
- rivet skal av 1 citron
- 1 tsk salt
- 1-2 krm svartpeppar
Sås:
- 1 dl steksky + hönsbuljong
- 4 dl Arla Köket lätt créme fraiche
- 2 ½ dl hackad persilja
- 2 tsk flytande honung
- ev salt
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C. Lägg steken i en ugnsäker form. Pressa över citronsaft, salta, peppra och strö över hälften av det rivna citronskalet. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del. Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 70°C, 1-1 ½ timme.
Ta ut steken. Täck över steken med folie och låt den vila medan såsen tillagas.
Sås:
Mät upp och sila ner steksky och buljong i en kastrull. Tillsätt créme fraiche och låt koka ihop några minuter. Rör ner nästan all persilja och smaka av med honung och ev salt.
Strö resten av persiljan och citronskal över steken. Skär den i tunna skivor servera med såsen, kokt potatis och kokta grönsaker.
Näringsvärden | Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 325 kcal |
Protein | 11 g |
Kolhydrat | 45 g |
Fett | 11 g |