Hur ofta ska man äta?

Hur ofta ska jag äta?

Hur många måltider man äter per dag kan variera även en lång tid efter en viktoperation. Det beror på vad som fungerar bäst.

Med operationen sker en förändring av hunger/mättnadskänslor som kan påverka på olika sätt, även på lång sikt. De flesta upplever inte så mycket hungerkänslor och det kan vara så även fortsättningsvis, medan andra besväras av hunger och har svårt att sätta stopp.

Känner man inte av så mycket hungerkänslor kan man lättare glömma bort att äta och därför hoppa över måltider. När man väl kommer på att äta så blir det ofta något snabbt som är både energirikt och näringsfattigt, det vill säga något man kanske inte planerat för. Det är alltså att ärta regelbundet och inte hoppa över måltider.

Om man å andra sidan besväras av hungerkänslor ökar det risken för att man småäter och äter flera måltider än man tänkt sig. Det kan göra att det totala energiintaget kan bli för högt och kan öka risken för att vikten vänder uppåt.

Därför är det viktigt att tänka på att planera för sina måltider och att äta regelbundet med 3 huvudmål (frukost, lunch, middag) per dag och med ungefär samma tidsintervall mellan målen. Både för att få i sig bra näring och för att må så bra som möjligt. Mellanmål kan man äta vid tidpunkter man brukar känna sig trött eller då man har ätit mindre portioner till huvudmål. Mellanmål är också ett bra sätt för att äta mer frukt.

Att planera i förväg vilka tider man ska äta kan hjälpa till så att man äter mer regelbundet. Ibland behöver man ställa ett larm för att komma ihåg att äta. Allt som kan hjälpa till är bra.

Regelbundna matvanor är en viktig faktor som kan hjälpa till att hålla vikten på lång sikt.

Hur lång tid ska en måltid ta?

Det är positivt att ha en lugn måltidsmiljö och att tänka på att äta sakta och tugga ordentligt. En måltid bör ta ca 15-20 minuter. Det tar tid för mättnadssignalerna att nå hjärnan och göra oss medvetna om att vi är mätta.

Att lägga ner besticken mellan tuggorna hjälper dig att äta mer långsamt. Man kan också sätta ett tidur och försöka att inte avsluta måltiden innan tiden gått ut.

Hur mycket ska man dricka?

Vätskebehovet är normalt ca 1,5 liter vatten/dag och behöver ökas när man svettas eller tränar. Vatten är absolut den bästa måltidsdrycken och törstsläckaren. Det går också fint att välja kaffe, te och energilösa drycker som funlight och lightläsk. Vanlig läsk, saft, alkohol hör till mer-sällan-drycker.

En del kan känna sig för mätta när man dricker till maten och då brukar det fungera bättre att istället dricka mellan måltiderna. Följ råden du fått från din dietist.

Om Modifastmetoden Kostschema för viktminskning

Medmade

Tillskott av vitaminer och mineraler efter överviktsoperation - Allt i ett! Handla Medmade