Återintroducera vanlig mat efter period med kostersättning

Återintroducera vanlig mat


Längre återintroduktion positivt

Efter en period med enbart Modifast LCD drycker, soppor, puddingar, gröt och pastarätter är det dags att återintroducera matmåltider. Hur lång tid återintroduktionen av måltider tar, avgör du själv, men en längre period (upp till 6 veckor) har fördelen att du i lugn och ro kan etablera nya sunda matvanor och minskar risken för viktökning efter avslutad kur.

Viktnedgången avstannar

När man börjar återintroducera mat, så avstannar viktnedgången. Detta då glykogen och vatten åter lagras i vävnaderna och fiberinnehållet i kosten binder vatten i mag- och tarmkanalen, vilket är helt normalt fysiologiskt. Håller man sig till kostråd som innebär att man äter mindre än vad man förbrukar så fortsätter viktnedgången, men i ett långsammare tempo.

Återintroducera måltiderna stegvis

Försök att återintroducera dina måltider stegvis och stäm av efterhand hur det fungerar. Det kanske inte känns bekvämt direkt men glöm inte att det tar tid innan nya vanor sitter och det är helt ok. Börja med den måltid som du saknat mest och fokusera först på att göra denna måltid till en vana innan du fortsätter med nästa måltid.

När man börjar återintroducera vanlig mat efter en LCD-kur kan man använda sig av både Modifast kost- och måltidsersättningar.

Långsiktigt förändringsarbete

Att gå ner i vikt är ett långsiktigt förändringsarbete som måste få ta tid. De vanor som man levt med under en lång tid kan ta lite tid att förändra men det går. Det handlar om att förändra sina beteendemönster, sin livsstil och att lägga om och hitta nya trivsamma vanor som man kan behålla livet ut. Sätt upp mål, delmål och ännu mindre submål och glöm inte att stämma av målen efterhand, berömma dig själv, utvärdera och gå vidare.

Det bästa är att börja med att förändra en vana i taget tills den sitter innan man går vidare med nästa. Ändrar man allt på en gång är det lätt att spåra ur och ge upp. Det är normalt att ramla ur sina rutiner emellanåt. Det gör vi alla. Om du ramlar ur, försök hitta en förklaring eller ett mönster och planera för hur du ska kunna hantera situationen bättre nästa gång.

Motivationen sviktar efter en tid

Efter en tid, vanligtis efter 6 månader, då viktnedgången avstannat kan motivationen svikta. Då kan man återigen genomföra en strikt LCD-kur en kort tid eller byta ut en eller flera matmåltider mot en kost- eller måltidsersättning. På så sätt kan man åter fortsätta att minska i vikt igen och få öka motivation till ett fortsatt förändringsarbete mot en ny livsstil.

Förslag för hur matmåltider kan återintroduceras

När man återinför mat kan man på egen hand gå efter Modifast-metodens stegvisa övergång, som innebär att man återintroducerar mat under 5 veckor, efter 4 veckors inledning med enbart Modifast LCD kostersättning. Alternativt kan man göra sin egen modell under en längre tid.

Vilken måltid man återintroducerar först är individuellt. Man kan börja med den måltid man saknat mest under perioden utan vanlig mat. När den nya vanan börjar kännas bekväm återintroduceras nästa matmåltid, för att till slut äta enbart vanlig mat.

Under återintroduktionen, då Modifast kombineras med vanlig mat, kan såväl Modifast LCD kostersättning som måltidsersättning användas vid de måltider som fortfarande ersätts.

Din egen modell

Går man i behandlingsprogram inom sjukvården följer man naturligtvis deras om återintroduktion av matmåltider, men annars kan man utforma sin egen modell. Ett förslag på en egen modell för återintroduktion kan se ut på följande vis:

Steg 1

Modifast LCD kostersättningar, 4 påsar per dag under 2-4 veckor.

Förslag steg 1

Frukost 1 påse Modifast LCD kostersättning
Lunch 1 påse Modifast LCD kostersättning
Middag 1 påse Modifast LCD kostersättning
Kväll 1 påse Modifast LCD kostersättning

Steg 2

3 påsar Modifast LCD kostersättning (drycker, soppor och puddingar) och 1 huvudmål (frukost, lunch eller middag) per dag under några veckor. Det går alldeles utmärkt att variera vilket huvudmål man väljer från dag till dag.

Förslag steg 2

Frukost 1 påse Modifast LCD kostersättning
Lunch 1 påse Modifast LCD kostersättning
Middag Exempelvis Chili Con Carne med grönsaker, alternativt komponera eget recept, se gärna portionsförslag under Dagsförslag för man respektive kvinna
Kväll 1 påse Modifast LCD kostersättning

Steg 3

2 påsar Modifast LCD kostersättning (drycker, soppor eller puddingar) och 2 huvudmål per dag under några veckor. Om man tar något extra om dagen, t.ex. en frukt, en smörgås, någon potatis eller lite grönsaker, så är det inte hela världen och kommer endast att ge marginella effekter på vikten. Däremot om det blir för mycket för ofta så kan viktminskningen utebli. Det gör inte heller något om en viktminskning tar lite tid, så länge man jobbar med att ändra sina vanor.

Förslag steg 3

Frukost Se frukostförslag för man respektive kvinna eller komponera själv
Lunch 1 påse Modifast LCD kostersättning
Middag Exempelvis Solrosfisk, alternativt komponera eget recept, se gärna portionsförslag under Dagsförslag för man respektive kvinna
Kväll 1 påse Modifast LCD kostersättning

Steg 4

Nu återinförs även det sista huvudmålet och ett mindre mål under dagen eller kvällen. Förslag på bra mellan-/kvällsmål är något av följande: 1 frukt, 1 fullkornssmörgås med lättmargarin och nyckelhålsmärkt pålägg eller 1-2 dl keso eller yoghurt med ½ dl bär eller nötter. Fler tips kan du hitta under rubriken Kost. Där finns förslag på frukost, lunch, middag och mellanmål samt smala recept. Använd tallriksmodellen och leta efter nyckelhålsmärkta produkter. Ju bättre sammansatta måltiderna är, desto lättare är det att äta lagom och inte känna hunger eller sug mellan måltiderna.

Förslag steg 4

Frukost Se frukostförslag för man respektive kvinna eller komponera själv
Lunch Exempelvis Dragonkyckling, alternativt komponera eget recept, se gärna portionsförslag under dagsförslag
Middag Exempelvis Rostbiff på rostat bröd med bönsallad, alternativt komponera eget recept, se gärna portionsförslag under Dagsförslag för man respektive kvinna
Kväll 1 smörgås eller en frukt, se mellanmålsförslag ovan

Steg 5

Är du nöjd med din uppnådda viktnedgång och vill vara viktstabil har du utrymme för att lägga till lite extra, t.ex. något eller några mindre mål under dagen/kvällen.

Om Modifastmetoden Kostschema för viktminskning

Medmade

Tillskott av vitaminer och mineraler efter överviktsoperation - Allt i ett! Handla Medmade