Smala recept

Smala recept



Ta del av våra näringsberäknade och smala recept! Om inget annat anges är recepten publicerade i samarbete med Arla.

Fläsk- & nötkött

Chili con carne med grönsaker

Här är en variant på chili con carne, med grönsaker. Paprika, lök och squash ger mustig och fin smak och istället för de små bönorna i tomatsås använder vi stora vita bönor denna gång.

Ingredienser, 4 portioner

  • 400 g nötfärs, 10% fett
  • 1 gul lök
  • 1 paprika
  • ½ squash, ca 200 g
  • 2 tsk smör
  • 1 burk stora vita bönor, 400 g
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • ½-1 tsk sambal oelek
  • 2 dl minifraiche

Gör så här

Skala löken. Kärna ur paprikan. Skär lök, paprika och squash i bitar. Fräs färsen i smör i en teflonpanna och rör så att den blir smulig. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med.

Skölj bönorna i vatten och låt dem rinna av. Tillsätt bönor, salt, vitlök, tomater och sambal oelek. Låt allt koka några minuter.

Servera med minifraiche och rucolasallad.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi385 kcal
Protein34 g
Kolhydrat33 g
Fett13 g

Efterrätter

Frusen hallonvanilj

Glassa med hemlagad glass. Frysta hallon och Kesella kvarg med vaniljsmak är dessutom allt du behöver till denna superenkla och supersnabba hallonglass. Perfekt till fredagsmyset.

Ingredienser, 4 portioner

  • 225 g frysta, osockrade hallon
  • 250 g Arla köket Kesella kvarg vanilj

Gör så här

Mixa frysta bär med smaksatt Kesella och den fräscha glassen är klar som i ett trolleri. Servera genast. Du kan variera med blåbär eller björnbär.

Obs! För att det ska fungera måste bären vara frysta.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi125 kcal
Protein5 g
Kolhydrat15 g
Fett5 g

Smörgåsar

Rostbiff på rostat bröd med bönsallad

Här kombineras en dubbel rostbiffstoast med en härlig och mättande bönsallad innehållande potatis och soltorkade tomater. En rejäl smörgåsmåltid med många goda smaker helt enkelt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor rostbröd
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 hg rostbiff, skivad

Bönsallad:

  • 1 burk kidneybönor
  • 7 potatisar, kokta och tärnade
  • 1 påse eller ask sallad
  • 1 gurka, urkärnad och tärnad
  • ½ dl soltorkade tomater, strimlade
  • 1 hg lagrad ost (17 % fett), riven

Gör så här

Blanda vitlöken med olivoljan, dijonsenap, salt och peppar. Rosta bröden och bred på vitlöksblandningen. Fördela rostbiffen på hälften av bröden och lägg resten som lock. Gör en bönsallad på bönor, potatis, sallad, gurka, soltorkade tomater och ost.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi549 kcal
Protein33 g
Kolhydrat66 g
Fett17 g

Recept från boken Matbröd - 50 nyttiga alternativ till köttbullar och makaroner, Pågen 2005.

Fågel

Viltkyckling med enbär

I den här goda grytan ger enbär och timjan en vild smak på kycklingen, när den får puttra med bland annat créme fraiche, vinbärssaft, buljong och soja. Servera med potatis och grönsaker.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk smör
  • 2 dl lätt créme fraiche
  • ½ dl outspädd vinbärssaft
  • 1 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 5 krossade enbär
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk soja

Gör så här

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna. Blanda créme fraiche, saft, vatten, buljongtärning, enbär, timjan och soja i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka under lock ca 10 min.

Servera med kokt potatis och grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi435 kcal
Protein35 g
Kolhydrat44 g
Fett13 g

Efterrätter

Smal blåbärscheesecake i glas

Både smal, snabblagad och supersmarrig. Denna blåbärscheesecake är perfekt när du längtar efter något gott. Varför inte testa den när det är dags för fredagsmyset?

Ingredienser, 6 portioner

  • 125 g frysta blåbär
  • 10 digestivekex, fullkorn
  • 2 gelatinblad
  • 250 g Arla Köket Kesella kvarg
  • 1 dl Arla Köket lätt créme fraiche
  • ¾ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Tina blåbären. Krossa kexen grovt och fördela hälften i 4-6 glas. Lägg gelatinbladetn i kallt vatten i 5 minuter.

Rör, kvarg, créme fraiche, florsocker och vaniljsocker till en jämn kräm. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en liten kastrull på svag värme.

Ta kastrullen från värmen. Rör ut gelatinet med några matskedar av krämen i kastrullen. Vänd sedan ner gelatinblandningen i resten av krämen. Blanda ner blåbären.

Fördela hälften av krämen i glasen. Strö över resten av kexsmulorna och häll sedan på resten av krämen. Ställ i kylen minst 1 timme före servering. Garnera gärna med blåbär.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi165 kcal
Protein7 g
Kolhydrat20 g
Fett7 g

Fisk & skaldjur

Fisk med dillsky

Gör egna fiskpinnar! Att panera fisk är enkelt och smakar extra gott. Även barnen brukar gilla det. Den goda dillskyn gör det där lilla extra för rätten och den kan också med fördel användas till fiskpinnar.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g vit fiskfilé
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl ströbröd
  • 1 msk Arla smör-& rapsolja
  • 1 tomat
  • 1 dl vatten
  • ½ fiskbuljongtärning
  • 1 dl Arla Köket matlagningsgrädde
  • 1 dl hackad dill

Gör så här

Skär fisken i bitar. Krydda med salt och peppar. Vänd fisken i ströbröd. Skär tomaten i tärningar. Stek fisken i smör-&rapsolja i en stekpanna 2-3 min per sida. Ta upp fisken och häll vatten och grädde i pannan. Smula i buljongtärningen, rör i tomat och dill. Låt skyn koka ihop någon minut. Servera med fisken och kokt potatis.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi345 kcal
Protein31 g
Kolhydrat35 g
Fett9 g

Fläsk- & nötkött

Filégryta med kronärtskockor

Här samsas fläskfilé med rara små kronärtskockshjärtan, i en värmande och mustigt timjansdoftande gryta. En härlig höstmysmiddag i goda vänners lag kanske?

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g fläskfilé
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 tsk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl minifraiche
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk soja
  • 1 burk kronärtskockshjärtan, 400 g

Gör så här

Skär köttet i tjocka skivor, ca 2 cm. Skala och hacka vitlöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Ta upp det och fräs vitlöken.

Vispa ihop minifraiche, kalvfond, timjan, persilja och soja i en låg, vid gryta. Låt kronärtskockorna rinna av. Skär i halvor. Lägg ner allt i grytan, låt koka ca 5 min.

Ris smakar bra till.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi455 kcal
Protein39 g
Kolhydrat53 g
Fett9 g

Efterrätter

Stekta äpplen med syrlig vaniljsås

Här är en härlig höstdessert i äppeltider, med råsocker och kanel. Till de stekta äpplena serveras en varm och lätt syrlig vaniljsås, baserad på kesella och minifraiche.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 äpplen
  • 1 msk smör
  • 1 msk råsocker
  • 1 tsk kanel

Vaniljsås:

  • 1 dl Arla köket Kesella kvarg
  • 1 dl minifraiche
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk råsocker

Gör så här

Rör ihop alla ingredienserna till såsen.

Kärna ur och klyfta äpplena. Stek dem i smör i en teflonpanna tills de är mjuka. Strö över socker och kanel.

Serveras varma med såsen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi175 kcal
Protein4 g
Kolhydrat25 g
Fett7 g

Fågel

Potatis- och kycklingsallad

Stek potatis och kyckling tillsammans i ugnen. Under tiden kan du passa på att göra tomatsalladen. Blanda, toppa med lite Keso och njut av alla smaker!

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g tvättad potatis
  • 500 g kycklingfiléer
  • 2 tsk smör-&rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 rödlök
  • 3 tomater
  • 50 g rucola
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 250 g Keso mini, cottage cheese

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Skär potatisen i klyftor. Ställ dem med skalet ner på en plåt med bakplåtspapper. Stek i mitten av ugnen 25-30 min.

Bryn kycklingfiléerna på båda sidor i smör-& rapsolja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg dem på plåten i ugnen när det återstår ca 15 min på potatisen.

Skala och skiva löken. Skär tomaterna i bitar. Blanda lök, tomater och rucola på ett stort fat. Rör ner olja och vinäger. Skär kycklingen i skivor. Vänd ner potatis och kyckling i salladen. Klicka på cottage cheese.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi410 kcal
Protein40 g
Kolhydrat29 g
Fett15 g

Fisk & skaldjur

Gravlaxpasta

Laxpasta med gravad lax och klassiska svenska smaker av dill, honung och senap. Extra gott blir det med pressad citron i såsen och kanske en dillkvist på toppen?

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 bit gravad lax, ca 200 g
  • 300 g pasta
  • 2 dl lätt créme fraiche
  • 1 ½ msk svensk senap
  • ½ msk honung
  • 1 tsk pressad citron eller vinäger
  • ½ dl hackad dill
  • 1 krm nymald vitpeppar

Gör så här

Koka pastan. Skär laxen i tärningar. Blanda créme fraiche, senap, honung, citronsaft, dill och peppar i en kastrull. Låt koka upp. Rör ner laxen.

Servera till nykokt pasta.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi455 kcal
Protein22 g
Kolhydrat61 g
Fett13 g
ARTIKEL 51-60 95. «Föregående 3 4 5 6 7 8 9  Nästa »  | Visa alla