Smala recept

Smala recept



Ta del av våra näringsberäknade och smala recept! Om inget annat anges är recepten publicerade i samarbete med Arla.

Fläsk- & nötkött

Broccolipasta med skinka

Enkel och god pastarätt, med broccolibuketter och senapskryddad skinksås. Extra snabbt går det när man lägger ner broccolin i pastavattnet under de sista minuterna.

Ingredienser, 4 portioner

  • 280 g pasta t.ex. tagliatelle
  • 250 g broccolibuketter
  • 250 g rökt skinka
  • 2 ½ dl Kelda lagalätt
  • 2-3 msk skånsk senap
  • 6 dl grovt strimlad rosé- eller isbergssallad
  • 2 dl Arla Köket riven ost, mager

Gör så här

Koka pastan och lägg i broccolin när det återstår ca 3 minuter av koktiden. Lyft upp broccolin och häll av vattnet från pastan.

Strimla skinkan. Koka upp gräddmjölk och senap i en kastrull. Blanda ner skinka, brocoli och sallad i såsen. Låt koka upp.

Servera såsen till pastan. Toppa med riven ost.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi460 kcal
Protein31 g
Kolhydrat59 g
Fett11 g

Vegetariskt

Pytt i panna med curry och kikärter

Denna härliga vegetariska pytt i panna, kryddad med curry, går perfekt ihop med den friska äppelmyntayoghurten och de knapriga bitarna av cashewnötter.

Ingredienser, 4 portioner

  • 500 g potatis
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • ca 250 g zucchini
  • 250 g broccolibuketter
  • 1 msk Arla Smör-&rapsolja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 g kikärter
  • 1 dl cashewnötter

Äppelmyntayoghurt:

  • 1 rött äpple
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka färsk mynta
  • 2 dl Arla Köket turkisk yoghurt
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Börja med att kärna ur och riva äpplet grovt. Skala och riv vitlöksklyftan fint. Hacka hälften av myntan och blanda med äpple, vitlök och yoghurt. Smaka av med salt och peppar. Skala och tärna potatis och lök. Dela och kärna ur paprikan, skär den och zucchini i tärningar. Stek potatisen i smör-&rapsolja i en stor stekpanna på medelvärme tills den blir nätt och mjuk. Tillsätt lök och broccoli och stek ytterligare ca 5 min. Höj värmen och vänd ner zucchini och paprika. Stek ca 5 min till. Smaksätt med curry, salt och peppar. Häll av och skölj kikärterna. Tillsätt dem och låt allt bli varmt. Hacka nötterna grovt och strö över. Garnera pytten med resten av myntan och servera tillsammans med äppelmyntayoghurt.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi425 kcal
Protein16 g
Kolhydrat51 g
Fett17 g

Efterrätter

Chokladgratinerad frukt

En annorlunda variant av Gino. Gratinerad frukt under ett täcke av både créme fraiche och riven mörk choklad. En varm fruktsallad som är både festlig och god.

Ingredienser, 4 portioner

  • 2 kiwi
  • 1 klyfta melon, 250 g
  • 2 päron
  • 100 g vindruvor
  • 1 ½ dl lätt créme fraiche
  • 20 g grovriven mörk choklad

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och klyfta kiwin. Skär bort skalet på melonen. Kärna ur päronen. Skär melon och päron i bitar.

Fördela all frukt i 4 ugnssäkra portionsformar eller i en stor ugnssäker form. Blanda créme fraiche och choklad och fördela det över frukten. Gratinera i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Serveras ljummen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi175 kcal
Protein3 g
Kolhydrat24 g
Fett8 g

Fågel

Kyckling med dill och gräslök

Varför inte testa en fräsch kycklingrätt med pigg smakbrytning mellan dill, gräslök, citron och honung? Servera kycklinggrytan med potatis och purjolök.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 g
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 2 dl lätt créme fraiche
  • 1 dl vatten
  • ½ hönsbuljongtärning
  • 1 tsk soja
  • 1 msk honung
  • strimlat skal och pressad saft av ½ citron
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk hackad gräslök

Gör så här

Krydda kycklingen med salt och peppar. Bryn den i smör på båda sidor i en stekpanna.

Blanda créme fraiche, vatten, buljongtärning, soja, honung och citronsaft i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka under lock ca 10 min. Strö över citronskal, dill och gräslök.

Servera med kokt potatis och purjolök.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi390 kcal
Protein34 g
Kolhydrat34 g
Fett13 g

Fisk & skaldjur

Folieinbakad fisk

Överraska med ett fiskpaket på grillen, där härliga smaker innesluts med folie. Välj färska örter efter smak och låt de blandas automatiskt till en skysås med créme fraichen.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g fiskfilé
  • 1-2 färska lökar
  • ev. 2 vitlöksklyftor
  • 1 ½ tsk örtsalt
  • 2 msk färsk hackad rosmarin, timjan eller persilja
  • 1 dl créme fraiche

Gör så här

Klipp till 4 rejäla aluminiumfolieark och smörj dem med smör. Dela fisken i 4 bitar. Skiva löken och vitlöken. Lägg fisken på folie och lägg löken ovanpå. Krydda med örtsalt och någon av örtkryddorna. Lägg en klick créme fraiche på toppen.

Vik ihop paketen ordentligt så att ingenting kan rinna ut. Lägg paketen på grillgallret och låt fisken baka ca 15 minuter (i ugn 15 - 20 minuter i 200°C). Öppna och kontrollera att fisken är vit och fast.

Servera med lättkokta grönsaker, bröd och färsk potatis.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi440 kcal
Protein32 g
Kolhydrat54 g
Fett11 g

Fläsk- & nötkött

Bulgursallad med lufttorkad skinka

Bulgur är krossat vete, som här får extra smak genom att kokas i örtbuljong. Den serveras med tunna skivor av lufttorkad skinka och en sås med härlig hetta, från sambal oelek.

Ingredienser, 4 portioner

  • 2 dl bulgur
  • 6 dl örtbuljong
  • 100 g frysta haricots verts
  • 1 burk svarta bönor, 400 g
  • 1 rödlök
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 kruka sallad, t.ex. ekbladsallad
  • 150 g lufttorkad skinka i tunna skivor
  • 2 dl matyoghurt
  • 3 krm sambal oelek

Gör så här

Koka upp buljongen i en kastrull. Tillsätt bulgur och koka på svag värme ca 10 minuter. Häll av buljongen. Blanda ner haricots verts i bulgurn. Lägg på locket och låt stå ca 5 minuter.

Häll av spadet från de svarta bönorna och skölj dem i kallt vatten. Skala och skiva löken tunt. Halvera tomaterna. Varva bulgur med svarta bönor, rödlök, körsbärstomater och sallad i en skål eller på ett uppläggningsfat. Lägg skinkan överst.

Blanda matyoghurt och sambal oelek till en dressing. Servera salladen med dressing och bröd.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi405 kcal
Protein24 g
Kolhydrat56 g
Fett9 g

Vegetariskt

Varm rotfruktssallad

Ugnsrostade rotfrukter och grönsaker smakar så mycket mer. Här får t.ex. rödlök, morötter, palsternacka och paprika komma till sin rätt och kompletteras med härlig apelsindressing.

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 kg rödlök, morötter, palsternacka, paprika
  • 2 msk smält smör
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk rosmarin
  • 1 dl rostade sojabönor

Apelsindressing:

  • 2 dl matyoghurt
  • rivet skal av ½ apelsin
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 krm salt

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Blanda ihop dressingen. Skala lök, morötter och palsternacka. Kärna ur paprikan. Skär alla grönsaker i bitar och lägg på bakplåtspapper i en långpanna. Blanda smöret med vitlök, salt, peppar och rosmarin, häll över grönsakerna. Blanda runt. Stek i mitten av ugnen ca 30 min. Lägg upp rotfrukterna på ett fat och strö över sojabönorna. Servera med dressingen och en apelsinklyfta.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi365 kcal
Protein16 g
Kolhydrat38 g
Fett16 g

Smörgåsar

Tonfiskmacka med paprika och päron

Här har du en smakrik och mättande tonfiskblandning i en dubbelmacka av fullkornsbröd, där dijonsenap möter både paprika och päron och ljuv musik uppstår.

Ingredienser, 4 portioner

  • 16 skivor mörkt fullkornsbröd
  • 2 burkar tonfisk i vatten
  • 4 msk dijonsenap
  • 8 msk lättmajonnäs
  • 4 msk mjukost (10 % fett)
  • 4 röda paprikor, fint hackade
  • 4 päron, grovhackade
  • 2 askar machesallad, eller annan spröd sallad

Gör så här

Blanda tonfisk, dijonsenap, majonnäs, mjukost, paprika och päron. Smaka av med salt och peppar. Lägg sallad på hälften av bröden och fördela tonfiskröran på. Lägg på de andra bröden som lock.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi573 kcal
Protein34 g
Kolhydrat76 g
Fett15 g


Recept från boken Matbröd - 50 nyttiga alternativ till köttbullar och makaroner, Pågen 2005.

Fågel

Tandoorikyckling

I Indien är tandoori att grilla i en speciell cylinderformad lerugn, men det är också en färgstark kryddblandning. Här hemma grillar vi i den vanliga ugnen, med läckert resultat!

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 g

Marinad:

  • ½ dl matyoghurt
  • ½ dl tandoori currypasta

Gör så här

Blanda ihop marinaden i en plastpåse. Lägg i kycklingen och låt marinera i kylen ca 4 timmar.

Sätt ugnen på grill, 275°C. Grilla ev kycklingen ca 1 minut i grillpanna. Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper och stek i övre delen av ugnen tills den får färg, ca 5 minuter. Sänk värmen till 150°C och stek i ytterligare ca 10 minuter.

Servera med raita eller matyoghurt, ris och sallad.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi405 kcal
Protein36 g
Kolhydrat50 g
Fett6 g

Fisk & skaldjur

Orientaliska räkor

Här skapas härligt orientaliska smakmöten mellan räkor, chili, vitlök, kokos och koriander! Det blir klart på ett kick och serveras med fördel till ris eller nudlar.

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 kg räkor
  • 1 mango
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör- & rapsolja
  • 2 ½ dl Kelda Kokos
  • 3 msk mango chutney
  • ½ lime
  • 1 knippe salladslök, ca 5 st.
  • färsk koriander

Gör så här

Skala räkorna. Skala och skär mango i bitar. Finhacka chili och vitlök.

Fräs räkorna hastigt tillsammans med chili och vitlök i smör- & rapsolja. Tillsätt Kelda Kokos, mango chutney och pressad lime. Låt koka ihop.

Strimla salladslök och blanda ner det tillsammans med mangon. Strö över färsk koriander och servera med nudlar eller ris.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi485 kcal
Protein38 g
Kolhydrat63 g
Fett9 g
ARTIKEL 61-70 AV 91. «Föregående 6 7 8 9 10  Nästa »  | Visa alla