Smala recept

Smala recept



Ta del av våra näringsberäknade och smala recept!

Fågel

Dragonkyckling

Lättlagad och krämig kycklinggryta, med dragon som ger lite fransk touch. En riktig smakfavorit hos både stora och små! Servera med kokt potatis och kokta morötter.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 g
  • smör
  • 2 dl Arla Köket lätt créme fraiche
  • ½ dl vatten
  • 2 tsk dragon
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 dl Arla Köket riven ost gratäng
  • 2 msk hackad persilja eller dragon

Gör så här

Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Bryn dem i smör i en stekpanna. Vispa ihop créme fraiche, vatten, dragon och smulad buljongtärning i en gryta. Lägg i kycklingen och låt den koka ca 5 min under lock. Strö över ost, persilja eller dragon. Servera med kokt potatis och kokta morötter.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi445 kcal
Protein36 g
Kolhydrat41 g
Fett15 g

Fisk & skaldjur

Skaldjur i citrussås

Vad har skaldjur, blodgrape, honung och sambal oelek gemensamt? Jo, alla hör hemma i denna goda och smakrika skaldjursrätt. Något för helgmiddagen kanske. Både lyxigt och lätt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 300 g blandade skaldjur t ex räkor och kräftstjärtar
  • 1 blodgrape
  • 1 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2½ dl Kelda matlagningsgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • ½ tärning hönsbuljong
  • 1 msk pressad limesaft
  • ½ msk honung
  • 1 tsk malen ingefära
  • ½ tsk sambal oelek
  • 2 tsk Arla Smör-&rapsolja

Gör så här

Skala grapefrukten med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Halvera klyftorna. Strimla purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Vispa ihop grädde, mjöl, smulad buljongtärning, limesaft, honung, ingefära och sambal oelek i en gryta. Koka upp under vispning och låt koka ca 3 min. Fräs purjolök, vitlök och skaldjur hastigt i smör-& rapsolja i en stekpanna. Rör ner det i såsen tillsammans med grapefrukten. Kan serveras med fullkornsris.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi395 kcal
Protein6 g
Kolhydrat44 g
Fett13 g

Fläsk- & nötkött

Höstwok

En höstig wokrätt med fräscha grönsaker och salt stekt fläsk eller skinka, i härlig kombination. Som vanligt behövs ingen wokpanna för att lyckas. Det går utmärkt med en stor stekpanna.

Ingredienser, 4 portioner

  • 200 g rimmat bogfläsk eller rökt skinka
  • 4 palsternackor, ca 400 g
  • 200 g svamp, t ex blandsvamp eller champinjoner
  • 1 äpple
  • smör
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ dl grovhackad persilja
  • 250 g cottage cheese, KESO® lök

Gör så här

Strimla köttet. Skala och strimla palsternackorna. Dela svampen i bitar. Kärna ur och skala äpplet i bitar.

Stek kött och palsternackor i lite smör några minuter i en stor stekpanna. Ta upp dem och stek svamp och äpplen några minuter. Blanda ihop allt och smaksätt med salt, peppar och persilja.

Servera med en rejäl klick Keso.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi240 kcal
Protein20 g
Kolhydrat18 g
Fett10 g

Efterrätter

Halloncheesecake i glas

En riktigt god cheesecake i glas? Javisst! Och smal är den också. Du rör enkelt ihop cheesecaken, direkt i serveringsglasen. Med bara tre ingredienser är det klart på några få minuter!

Ingredienser, 4 portioner

  • 250 g djupfrysta hallon
  • 2 dl Arla köket Kesella kvarg vanilj
  • 1 digestivekex

Gör så här

Tina hallonen något. Lägg dem i 4 små glas och täck med Kesella. Krossa kexet och strö det över.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi150 kcal
Protein4 g
Kolhydrat22 g
Fett5 g

Fågel

Kycklingcurry med ris

Denna kycklinggryta är både lättlagad och snabb, men samtidigt väldigt smakrik och god. Njut av en kycklingrätt med härliga indiska dofter, smaker och färger.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingbröstfiléer, ca 500 g
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk smör
  • 1 tsk salt
  • ½ msk tomatpuré
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm chilipeppar
  • ½ dl vatten
  • 2 dl lätt créme fraiche
  • 1 kruka färsk koriander eller bladpersilja
  • 3 dl basmatiris
  • ½ gurka
  • 1 gul paprika
  • 2 tomater

Gör så här

Skär kycklingfiléerna i strimlor. Skala och hacka vitlöken. Bryn kycklingköttet i smör i en teflonpanna. Krydda med salt och lägg över i en gryta. Tillsätt vitlök, tomatpuré, alla kryddor, vatten och créme fraiche. Låt grytan koka ca 5 min. Garnera med koriander eller persilja.

Servera med kokt ris blandat med tärnad gurka, gul paprika och tomat.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi465 kcal
Protein36 g
Kolhydrat52 g
Fett12 g

Fisk & skaldjur

Orientalisk räk- och pastasallad

En pastasallad med skalade räkor och äpplen, med en härlig sås på matyoghurt och curry. En oslagbar kombination av smaker, som toppas av den orientaliska kalla currysåsen.

Ingredienser, 4 portioner

  • 200 g pasta, t ex penne
  • 2 msk smör-& rapsolja
  • 2 äpplen
  • ½ gurka
  • 300 g skalade räkor (ca 750 g oskalade)
  • 1 liter blandad grönsallad
  • nymald svartpeppar

Sås:

  • 2 dl Arla Köket matyoghurt
  • 1-2 tsk orientalisk curry
  • 1 krm salt

Gör så här

Koka pastan. Rör i smör- & rapsolja och låt pastan kallna. Kärna ur äpplena och skär dem i tärningar. Strimla gurkan. Blanda pasta, äpple, gurka, räkor och sallad. Krydda med peppar. Blanda yoghurt, curry och salt. Servera såsen till salladen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi405 kcal
Protein27 g
Kolhydrat49 g
Fett11 g

Fläsk- & nötkött

Citronkokt rostbiff med rosmarin

Rostbiff är riktigt klassisk svensk husmanskost. Denna får den puttra i grytan med bland annat citron och lagerblad. Redan efter 25 minuter är den klar att servera, med bönor en en kall sås.

Ingredienser, 4 portioner

  • 500 g rostbiff, i bit
  • 4 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 lagerblad
  • rivet skal och pressad saft av ½ citron
  • 2 purjolökar
  • 250 g broccoli
  • 2 dl lätt créme fraiche
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 krm salt, gärna gourmetsalt

Gör så här

Skär köttet i ½ cm tjocka skivor och sedan i bitar. Koka upp vatten, fond, lagerblad och pressad citron i en gryta. Lägg i köttet och låt det koka under lock 15-25 min.

Skär purjolök och broccoli i bitar. Lägg ner dem i grytan och koka ytterligare 3-4 min. Blanda lätt créme fraiche, citronskal och rosmarin. Klicka en del av såsen över köttet och strö över salt.

Servera med kokta bönor och resten av såsen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi275 kcal
Protein32 g
Kolhydrat9 g
Fett12 g

Fågel

Apelsinkyckling med chili

Kycklingfilé i underbart god sås med smak av apelsin, lime och hetta från chili. En kycklingrätt som är lätt att både laga och älska. Servera den gärna med frästa grönsaker.

Ingredienser, 2 portioner

  • 2 kycklingfiléer, ca 250 g
  • ½ tsk salt
  • ½ msk smör

Sås:

  • ½ apelsin
  • ½ lime
  • 1 dl lätt créme fraiche
  • ½ msk koncentrerad kycklingfond
  • ½ tsk soja
  • ½ msk honung
  • ½ tsk sambal oelek
  • ev citronmeliss

Gör så här

Tvätta och skala apelsin och lime med potatisskalare. Skär skalen i tunna strimlor. Pressa ur saften. Koka upp skal, saft, lätt créme fraiche, kycklingfond, soja, honung och sambal oelek i en panna.

Salta kycklingfiléerna och bryn dem på båda sidor i smör i en stekpanna. Lägg över dem i såsen. Låt dem koka på svag värme ca 10 min. Strö ev över citronmeliss.

Servera med frästa grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi375 kcal
Protein32 g
Kolhydrat26 g
Fett16 g

Fisk & skaldjur

Solrosfisk

Ungstekta fiskfiléer under ett knaprigt täcke av ost, solrosfrön och lite rivet limeskal. Servera fisken med kokt potatis och grönsaker till samt en lätt och kall sås med solrosskott.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g fiskfilé, t ex sej, kolja eller hoki
  • 1 tsk salt
  • rivet skal av 1 lime
  • 2 dl Arla Köket riven ost mager
  • 4 msk solrosfrön

Solrossås:

  • 4 soltorkade, marinerade tomater
  • 1 dl solrosskott
  • 2 dl minifraiche
  • 1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Salta och vik ihop fiskfiléerna om de är tunna. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö över limeskal, ost och solrosfrön. Stek fisken i övre delen av ugnen ca 25 min. Höj ev värmen på slutet så att osten får färg. Hacka tomater och solrosskott, spar några skott till garnering. Blanda med minifraiche och vitlök. Servera fisken med såsen, kokt potatis och grönsaker. Strö över solrosskott.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi475 kcal
Protein41 g
Kolhydrat43 g
Fett15 g

Vegetariskt

Fransk löksoppa

Löksoppa är ett exempel på en riktigt klassisk maträtt med franska anor. Timjan sätter härlig smak på buljongen och vill man lyxa till det tar man en liten skvätt vitt vin istället för vitvinsvinäger.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 msk soja
  • ½ dl vitt vin eller 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

Skala och skiva lök och vitlök. Smält smöret i en gryta stor nog för soppkok. Lägg i löken och låt fräsa ca 5 minuter. Häll över buljongen. Tillsätt soja och vin.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi80 kcal
Protein2 g
Kolhydrat7 g
Fett4 g
ARTIKEL 31-40 AV 85. «Föregående 1 2 3 4 5 6 7  Nästa »  | Visa alla