Smala recept

Smala recept



Ta del av våra näringsberäknade och smala recept!

Smörgåsar

Zucchini- och vitlökstoast

En härligt varm och god smörgås, med lufttorkad eller rökt skinka, zucchini, paprika och tomat, som grillas i smörgås grill eller med ett våffeljärn. För män som äter rätten som huvudmåltid bör den kompletteras med en frukt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 16 skivor små mjukbröd
  • 4 msk lätt créme fraiche
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 zucchini, tunt skivade
  • 4 tomater, tunt skivade
  • 2 paprikor, tunt skivade
  • 16 skivor lufttorkad eller rökt skinka

Gör så här

Blanda créme fraiche med vitlök, salt och peppar. Fördela zucchini, tomat och paprika på hälften av mjukbröden. Klicka den smaksatta créme fraichen över grönsakerna och lägg på två skivor skinka. Lägg på den andra hälften av mjukbröden som lock. Pressa ihop och grädda i en smörgåsgrill eller våffeljärn. Skär upp i snygga portionsbitar före serveringen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi422 kcal
Protein25 g
Kolhydrat56 g
Fett11 g

Vegetariskt

Rödbetssoppa på minuten

En ovanligt snabb och smal soppa med massor av färg och smak. Det går lika bra att byta ut rödbetorna till någon annan rotfrukt eller blanda olika sorter.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4-6 stora färska rödbetor, ca 750 g
  • 1 gul lök
  • 7 ½ dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 2 ½ dl Kelda lagalätt
  • 1-2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Servera med:

  • 250 g Keso mini, cottage cheese
  • 2 msk hackad gräslök

Gör så här

Skala rödbetorna och skär dem i skivor. Skala löken och dela den i bitar.

Mixa rödbetor och lök, lite i taget i en matberedare. Häll blandningen i en kastrull. Tillsätt vatten och smula i buljongtärningar. Koka soppan ca 5 minuter. Häll i gräddmjölken och låt soppan koka upp.

Smaksätt med salt och peppar. Servera med en klick cottage cheese och strö över gräslök. Rostat fullkornsbröd är gott till.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi250 kcal
Protein15 g
Kolhydrat35 g
Fett5 g

Fläsk- & nötkött

Zucchinipasta med skinka

Vitlöksfräst zucchini, blandas med skinka, oliver och basilika i denna smarriga pastarätt. Allra godast blir det om pastan är färsk och rätten serveras direkt när den är klar.

Ingredienser, 4 portioner

  • ca 300 g färsk pasta
  • 200 g rökt skinka
  • 1-2 zucchini, ca 300 g
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl färsk basilika
  • smör
  • 2 dl créme fraiche tomat & basilika
  • 1 dl svarta oliver
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Koka pastan. Strimla skinkan. Dela zucchinin på längden och skär i skivor. Skala och hacka vitlöken. Grovhacka basilikan. Fräs zucchini och vitlök i smör i en stekpanna. Tillsätt créme fraiche, skinka, oliver och basilika. Låt koka några minuter. Smaksätt med salt och peppar. Blanda såsen med pastan. Garnera ev. med basilika. Servera direkt.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi460 kcal
Protein23 g
Kolhydrat59 g
Fett14 g

Fisk & skaldjur

Halstrad gravlax med ärtpuré

Ett annorlunda sätt att äta gravad lax. Här steks eller grillas den snabbt och serveras med kokt potatis och en puré med gröna ärtor. En snabblagad rätt som passar lika bra som vardagsmiddag som till fest!

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 bitar gravad lax, 100 g
  • 250 g frysta ärter
  • 1 dl Arla Köket lätt créme fraiche parmesan&vitlök
  • 1 citron
  • 600 g potatis

Gör så här

Koka otinad ärter ca 3 min. Mixa ärterna, rör i creme fraiche och 1 krm salt. Grilla eller stek laxen 1 min per sida. Servera med citronklyftor och kokt potatis.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi390 kcal
Protein28 g
Kolhydrat13 g
Fett36 g

Efterrätter

Smal pannacotta med bär

En pannacotta är en ljuvlig avslutning på en middag. Att den går att avnjuta även för den som håller koll på kalorierna gör ju inte saken sämre. Variationen skapar du själv, genom valet av bär.

Ingredienser, 6 portioner (OBS! Annat antal)

  • 2 gelatinblad
  • 5 dl Kelda lagalätt
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk rivet apelsinskal
  • 4 dl bär, t ex hallon, blåbär eller vinbär
  • 1 msk florsocker

Gör så här

Låt gelatinet ligga i kallt vatten i 5 min. Koka upp gräddmjölk och socker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinet ur vattnet, lägg ner det i gräddmjölken och rör tills det smält. Tillsätt vaniljsocker och apelsinskal. Häll upp i 6 små vattensköljda glas. Låt stelna i kylen över natten. Lägg på bären och sikta över florsocker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi200 kcal
Protein7 g
Kolhydrat27 g
Fett7 g

Fågel

Fransk kycklinggryta

Enkel och snabb fransk kycklinggryta med härligt mustig smak av champinjoner, timjan och vitlök. Vill du ha ännu mer Frankrike i såsen så kan du använda dijonsenap istället för vanlig senap.

Ingredienser, 4 portioner

  • 400 g kycklingfiléer
  • 300g champinjoner
  • 2 msk Arla Svenskt smör
  • 3 dl Arla Köket gräddmjölk
  • ½ msk majsstärkelse
  • 1 msk kycklingfond
  • 2 msk senap
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 krm svartpeppar
  • ½ dl hackad färsk persilja till garnering
  • 2 dl råris

Gör så här

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär kyckling och svamp i bitar och fräs dem i smör. Vispa samman gräddmjölken, majsstärkelsen, fond, senap och vitlök. Häll det över kycklingen och låt koka ca 5 min. Smaka av med timjan och svartpeppar. Strö över persilja. Servera med ris

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi460 kcal
Protein33 g
Kolhydrat51 g
Fett13 g

Smörgåsar

Skaldjurssallad på rostat grovbröd

En smakrik sallad med skaldjursblandning, lök, tomater och kokt potatis, på mörkt grovt bröd. För män som äter rätten som huvudmål, bör smörgåsen kompletteras med en frukt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor mörkt osötat fullkornsbröd
  • 300 g skaldjursblandning, tinad
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 1 msk dill, fryst eller färsk, hackad
  • 1 msk gräslök, fryst eller färsk, hackad
  • 16 körsbärstomater, klyftade
  • 20 cm gurka, skalad, urkärnad och tärnad
  • 7 potatisar, kokta, kalla och tärnade
  • ½ dl citronolivolja
  • 1 msk balsamvinäger

Gör så här

Blanda skaldjursblandningen med lök, dill, gräslök, körsbärstomater, gurka och potatis. Blanda olivoljan med vinäger, smaka av med salt och peppar och vänd ner i salladen. Rosta bröden och fördela skaldjurssalladen på.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi451 kcal
Protein27 g
Kolhydrat54 g
Fett14 g

Fläsk- & nötkött

Sallad med rostade rotfrukter och skinka

Rödlök, morötter, palsternacka och rödbetor blir krispiga och goda i ugnen och passar finfint ihop med den rökta skinkan, pigga linser och den kalla såsen med Apetina!

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 kg rödlök, morötter, palsternacka, rödbetor
  • 2 msk smör- & rapsolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk rosmarin
  • 1 burk linser
  • 1 liter blandad grönsallad
  • 250 g rökt skinka i skivor

Sås:

  • 150 g Apetina 10%
  • 2 dl minifraiche

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Skala lök, morötter, palsternacka och rödbetor. Skär rotfrukterna i bitar och lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper med rödbetorna för sig. Häll över smör- & rapsolja blandat med vitlök, salt, peppar och rosmarin. Blanda runt och stek i mitten av ugnen 25-30 min.

Skölj linserna och låt dem rinna av. Mosa osten och blanda med minifraiche. Blanda rotfrukter, linser och sallad på ett stort fat. Toppa med skinkan. Servera med såsen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi420 kcal
Protein31 g
Kolhydrat38 g
Fett16 g

Fisk & skaldjur

Pastasallad med lax

Pastasallad med smakrik fullkornspasta som håller dig mätt länge. Varmrökt lax och härligt fräsch citrondressing utgör tillsammans goda smaker i den här pastasalladen. Perfekt för utflykten!

Ingredienser, 4 portioner

  • 300 g fullkornspasta
  • ½ gurka
  • 1 romansallad
  • 2 msk Arla Smör-&rapsolja
  • 1 dl hackad färsk dill
  • 1 krm svartpeppar
  • 300 g skinn- och benfri varmrökt lax

Citrondressing:

  • 2 dl Arla Köket minifraiche
  • rivet skal och saft från ½ citron
  • 1 msk flytande honung
  • 2 krm salt

Gör så här

Rör ihop ingredienserna till dressingen. Koka pastan. Skär gurkan i tärningar. Dela salladen i bitar. Häll av vattnet från pastan och rör ner smör-& rapsolja och dill. Blanda pasta, gurka och sallad på ett stort fat. Krydda med peppar. Lägg på laxen delad i bitar. Servera sallade med dressingen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi520 kcal
Protein30 g
Kolhydrat64 g
Fett15 g

Efterrätter

Lingonmaräng

En lättlagad, sötsyrlig dessert baserad på vaniljsås. Perfekt för alla som gillar rårörda lingon. Marängerna och den hyvlade vita chokladen på toppen balanserar upp det syrliga. 

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 ½ dl Arla köket vaniljsås
  • 2 msk rårörda lingon
  • 12 små maränger

Garnering:

  • lingon
  • lite hyvlad vit choklad

Gör så här

Vispa såsen. Rör i rårörda lingon. Dela marängerna i halvor. Blanda lingonsås och maränger i 4 glas. Toppa med lite lingon och hyvlad choklad.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi180 kcal
Protein2 g
Kolhydrat29 g
Fett6 g
ARTIKEL 21-30 AV 85. «Föregående 1 2 3 4 5 6  Nästa »  | Visa alla