Smala recept

Smala recept



Ta del av våra näringsberäknade och smala recept! Om inget annat anges är recepten publicerade i samarbete med Arla.

Vegetariskt

Varm rotfruktssallad

Ugnsrostade rotfrukter och grönsaker smakar så mycket mer. Här får t.ex. rödlök, morötter, palsternacka och paprika komma till sin rätt och kompletteras med härlig apelsindressing.

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 kg rödlök, morötter, palsternacka, paprika
  • 2 msk smält smör
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk rosmarin
  • 1 dl rostade sojabönor

Apelsindressing:

  • 2 dl matyoghurt
  • rivet skal av ½ apelsin
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 krm salt

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Blanda ihop dressingen. Skala lök, morötter och palsternacka. Kärna ur paprikan. Skär alla grönsaker i bitar och lägg på bakplåtspapper i en långpanna. Blanda smöret med vitlök, salt, peppar och rosmarin, häll över grönsakerna. Blanda runt. Stek i mitten av ugnen ca 30 min. Lägg upp rotfrukterna på ett fat och strö över sojabönorna. Servera med dressingen och en apelsinklyfta.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi365 kcal
Protein16 g
Kolhydrat38 g
Fett16 g

Smörgåsar

Tonfiskmacka med paprika och päron

Här har du en smakrik och mättande tonfiskblandning i en dubbelmacka av fullkornsbröd, där dijonsenap möter både paprika och päron och ljuv musik uppstår.

Ingredienser, 4 portioner

  • 16 skivor mörkt fullkornsbröd
  • 2 burkar tonfisk i vatten
  • 4 msk dijonsenap
  • 8 msk lättmajonnäs
  • 4 msk mjukost (10 % fett)
  • 4 röda paprikor, fint hackade
  • 4 päron, grovhackade
  • 2 askar machesallad, eller annan spröd sallad

Gör så här

Blanda tonfisk, dijonsenap, majonnäs, mjukost, paprika och päron. Smaka av med salt och peppar. Lägg sallad på hälften av bröden och fördela tonfiskröran på. Lägg på de andra bröden som lock.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi573 kcal
Protein34 g
Kolhydrat76 g
Fett15 g


Recept från boken Matbröd - 50 nyttiga alternativ till köttbullar och makaroner, Pågen 2005.

Fågel

Tandoorikyckling

I Indien är tandoori att grilla i en speciell cylinderformad lerugn, men det är också en färgstark kryddblandning. Här hemma grillar vi i den vanliga ugnen, med läckert resultat!

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 g

Marinad:

  • ½ dl matyoghurt
  • ½ dl tandoori currypasta

Gör så här

Blanda ihop marinaden i en plastpåse. Lägg i kycklingen och låt marinera i kylen ca 4 timmar.

Sätt ugnen på grill, 275°C. Grilla ev kycklingen ca 1 minut i grillpanna. Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper och stek i övre delen av ugnen tills den får färg, ca 5 minuter. Sänk värmen till 150°C och stek i ytterligare ca 10 minuter.

Servera med raita eller matyoghurt, ris och sallad.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi405 kcal
Protein36 g
Kolhydrat50 g
Fett6 g

Fisk & skaldjur

Orientaliska räkor

Här skapas härligt orientaliska smakmöten mellan räkor, chili, vitlök, kokos och koriander! Det blir klart på ett kick och serveras med fördel till ris eller nudlar.

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 kg räkor
  • 1 mango
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör- & rapsolja
  • 2 ½ dl Kelda Kokos
  • 3 msk mango chutney
  • ½ lime
  • 1 knippe salladslök, ca 5 st.
  • färsk koriander

Gör så här

Skala räkorna. Skala och skär mango i bitar. Finhacka chili och vitlök.

Fräs räkorna hastigt tillsammans med chili och vitlök i smör- & rapsolja. Tillsätt Kelda Kokos, mango chutney och pressad lime. Låt koka ihop.

Strimla salladslök och blanda ner det tillsammans med mangon. Strö över färsk koriander och servera med nudlar eller ris.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi485 kcal
Protein38 g
Kolhydrat63 g
Fett9 g

Efterrätter

Frukt- och bärtårta

En kalorisnål frukt- och bärtårta, som smakar både fräscht och gott! Dessutom är den perfekt att variera i oändlighet, med de frukter och bär man själv föredrar eller kanske själv har odlat.

Ingredienser, 10 bitar

  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ¾ dl vetemjöl
  • ½ dl grahamsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

  • 1 dl Arla köket Kesella kvarg vanilj
  • 250 g jordgubbar
  • 1 msk strösocker

Garnering:

  • 1 ½ dl Arla köket Kesella kvarg vanilj
  • frukt och bär, t ex nektariner, physalis, jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 150°C. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör försiktigt ner det i äggsmeten.

Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Låt kakan kallna. Dela den i två bottnar. Bred Kesella på den undre botten.

Mosa jordgubbarna med sockret och fördela det över. Lägg på den andra botten. Bred över resterande Kesella och dekorera med frukt och bär i skivor eller halvor.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi150 kcal
Protein5 g
Kolhydrat24 g
Fett4 g

Vegetariskt

Bönsallad

Vad bra att det finns så många olika bönor på burk! De ger en god bas och möjligheter till variation för matiga sallader som denna, som här toppas med smaksatt Keso.

Ingredienser, 4 portioner

  • 2 burkar kokta bönor, 400 g
  • 1 färsk lök
  • 4 tomater
  • ½ dl grovhackade basilikablad
  • 2 msk olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 250 g Keso cottage cheese, grillad paprika

Gör så här

Spola bönorna och låt dem rinna av. Skala och skiva löken. Skär tomaterna i bitar. Blanda bönor, lök, tomater och basilika. Blanda olja och vitlök. Häll det över salladen. Krydda med salt och peppar. Rör om salladen och lägg upp i skålar. Lägg på cottage cheese. Servera med bröd.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi360 kcal
Protein21 g
Kolhydrat41 g
Fett12 g

Fågel

Örtfylld kalkon

Det benfria kalkonköttet är lätt att variera. Här får det smak av en örtig créme fraiche, först som fyllning i filéerna och sedan som skysås vid serveringen.

Ingredienser, 2 portioner

  • 2 kalkonbröstfiléer, ca 600 g
  • 2 dl créme fraiche, franska örter
  • 1 msk smör-& rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 ½ dl hönsbuljong

Gör så här

Sätt ugnen på 225ºC. Skär en längsgående ficka i filéerna. Fyll varje ficka med 1 ½ msk créme fraiche. Fäst ev med tandpetare.

Bryn filéerna försiktigt runtom i smör-& rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en smord ugnssäker form och pensla med 1 msk créme fraiche. Häll buljongen i formen vid sidan av filéerna och stek i mitten av ugnen 25-30 minuter till 70 graders innertemperatur. Lyft upp filéerna.

Vispa ner resterande créme fraiche i stekskyn. Skär filéerna i skivor och servera med ris, blandad sallad och skysås.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi450 kcal
Protein39 g
Kolhydrat39 g
Fett15 g

Fisk & skaldjur

Snabba citronfisken

Med en färdig citronsås som bas går det snabbt att slänga ihop en enkel fiskgryta. Fiskfilé av valfri sort kokas direkt i såsen - enkelt, bekvämt och supersnabbt!

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g fiskfilé, t ex torsk eller sej
  • 2 ½ dl Kelda mild citronsås
  • rivet skal och saft av ½ citron
  • 2 tsk strösocker
  • 1 dl hackad dill

Gör så här

Häll såsen i en traktörpanna. Rör i citronsaft, socker och dill. Låt såsen koka upp.

Skär fisken i portionsbitar och lägg ner i såsen. Låt fisken sjuda under lock på svag värme ca 5 minuter. Strö över citronskal och garnera med lite fräsch dill.

Servera med kokt potatis, bröd och grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi450 kcal
Protein36 g
Kolhydrat60 g
Fett7 g

Vegetariskt

Kikärtsbiffar med morotstsatsiki

Dessa kikärtsbiffar är enkla att laga och lika goda att äta kalla som varma. Gör gärna dubbel sats och ta med i lunchboxen eller på sommarens picnic. Perfekt med en annorlunda variant på tsatsiki som tillbehör.

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 burk, 400 g kikärtor
  • 1 dl lättmjölk
  • 2 dl Arlaköket medelhavsinspirerad matyoghurt
  • 1 st purjolök
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 kruka persilja
  • 15 g smör
  • 2 st morot
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Skölj kikärtorna i vatten och låt dem rinna av. Finstrimla purjolöken. Mixa kikärtorna. Blanda kikärtor purjolök, maizena, persilja och mjölk till en färs. Smaksätt med salt och peppar.

Forma färsen till biffar och stek dem i smör i en teflonpanna några minuter på varje sida. Rör ihop alla ingredienserna till tsatsikin.

Servera biffarna med tsatsikin och kokt ris blandat med lättkokta grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi405 kcal
Protein14 g
Kolhydrat68 g
Fett8 g

Smörgåsar

Skinksalsa på smörgås

Fräsch och matig smörgås med mörkt grovbröd, saftiga tomater, potatis och skinka. Som huvudmål för en man bör denna smörgås kompletteras med en frukt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor mörkt grovbröd
  • 5 bifftomater, tärnade
  • 2 scharlottenlökar, hackade
  • 1 rödlök, hackad
  • 4 potatisar, kokta, kalla och tärnade
  • 2 hg rökt skinka, strimlad
  • 2 dl isbergssallad, strimlad
  • 2 dl basilika, färsk strimlad
  • 2 msk olivolja

Gör så här

Blanda tomater, lök, potatis, skinka, sallad, basilika och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Lägg röran mellan brödskivorna strax före serveringen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi428 kcal
Protein21 g
Kolhydrat56 g
Fett13 g

Recept från boken Matbröd - 50 nyttiga alternativ till köttbullar och makaroner, Pågen 2005.
ARTIKEL 71-80 95. «Föregående 7 8 9 10  Nästa »  | Visa alla