Smala recept

Smala recept



Ta del av våra näringsberäknade och smala recept! Om inget annat anges är recepten publicerade i samarbete med Arla.

Fågel

Tom Kha Gai

Arlas egen smarriga kycklingsoppa serveras här på thai-vis. Kyckling heter gai på thailändska, och med färdiggrillad kyckling går denna goda rätt snabbt att tillaga.

Ingredienser, 4 portioner

  • ½ grillad kyckling
  • 1 morot
  • 1 purjolök
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 5 dl Kelda kokos
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • ca 1 tsk sambal oelek
  • rivet skal och pressad saft av 1/2 lime

Gör så här

Ta bort skinn och ben på kycklingen. Skär den i strimlor. Skala och skiva moroten tunt. Skiva purjolöken tunt. Vispa ut mjölet i vattnet i en kastrull. Låt det koka upp.

Tillsätt buljongtärningar, kokosmjölk och ingefära. Lägg i kyckling och morot. Låt soppan koka ca 3 minuter.

Lägg i purjolöken. Smaksätt med sambal oelek och skal och saft av lime. Koka inte soppan efter att limen är tillsatt. Servera.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi235 kcal
Protein17 g
Kolhydrat16 g
Fett

Fisk & skaldjur

Räkcurry

Curry och sambal oelek ger både härlig färg och hetta till räkorna, som balanseras perfekt av svalka från matyoghurten och de krossade tomaterna. Så gott!

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 kg räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 stjälkar blekselleri
  • 1 msk smör
  • 1 ½ msk curry
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sambal oelek

Gör så här

Skala räkorna. Skala och hacka löken och vitlöken. Strimla sellerin. Fräs lök, vitlök och sellerin i smör i en stekpanna. Rör i curryn och häll på tomaterna. Låt såsen koka ca 3 minuter.

Rör ut mjölet i matyoghurten. Rör ner det. Låt såsen koka 3 minuter till. Rör ner salt, sambal olek och räkor. Låt grytan koka upp.

Servera med bröd, sallad eller ris och kall matlagningsyoghurt.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi515 kcal
Protein29 g
Kolhydrat72 g
Fett12 g

Efterrätter

Melonglass

När du mixar frusen melon i bitar med Kesella vanilj blir det hemlagad, sorbetliknande glass på direkten. Med olika melonsorter får du olika smaker och färger på glassen.

Ingredienser, 4 portioner

¾ kg melon, t ex vattenmelon, honungsmelon eller nätmelon
250 g Arla köket Kesella kvarg vanilj

Gör så här

Skala och kärna ur melonen. Skär i centimeterstora bitar. Lösfrys melonbitarna på ett fat 3 - 4 timmar. Mixa dem med Kesella i en matberedare.

Servera direkt i strutar eller glas.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi175 kcal
Protein6 g
Kolhydrat27 g
Fett5 g

Fisk & skaldjur

Skagenpanna med räkor

Supersnabb och läcker bjudrätt med räkor och ris som du kan imponera med, trots den minimala arbetsinsatsen. Enklare än så här blir det helt enkelt inte.

Ingredienser, 4 portioner

  • 310 g Arla Köket skagenpanna
  • 100 g sockerärtor
  • 400 g skalade räkor (1 kg oskalade)

Gör så här

Häll grädden och smakpastan i en panna, rör om och koka upp. Lägg i räkor och sockerärtor. Låt koka ca 2 minuter.

Servera med kokt ris.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi425 kcal
Protein25 g
Kolhydrat55 g
Fett11 g

Vegetariskt

Lättlagad ratatouillelasagne

Snabbt och lätt går det, när man använder färdig grönsaksblandning i lasagnen, men gott blir det och då gör det ju ingenting att man sparar lite tid på vägen.

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 påse frysta ratatouillegrönsaker, 400 g
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk hackad basilika, färsk eller fryst
  • salt och peppar
  • 8-9 lasagneplattor
  • 500 g cottage cheese, KESO® naturell
  • 1 dl Arla Köket riven ost Gratäng

Gör så här

Sätt på ugnen på 225°C. Blanda grönsaker, krossade tomater och buljongtärning i en kastrull. Koka på svag värme ca 5 minuter. Rör ner basilika och smaka av med salt och peppar.

Varva grönsakerna med lasagneplattor och cottage cheese i en smord ugnssäker form. Avsluta med grönsaksröra och strö över osten. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Servera med sallad och bröd.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi425 kcal
Protein28 g
Kolhydrat55 g
Fett10 g

Smörgåsar

Lättäten kesomacka med skinka och äpple

Somrig och annorlunda smörgås med både äpplen, rotselleri, pesto och havregryn. En salig blandning av goda smaker. Bör för en man kompletteras med en frukt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor ljust grovbröd
  • 2 hg rökt skinka, tärnad
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 4 äpplen, hackade
  • 50 g rotselleri, hackad
  • 2 dl Keso
  • 1 msk pesto
  • ½ dl havregryn

Gör så här

Blanda skinka med lök, äpple och selleri. Rör ner Keso, pesto och havregryn. Smaka av med salt och peppar. Fördela röran på fyra brödskivor och lägg de övriga skivorna som lock. Dela dubbelmackorna tvärs över.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi419 kcal
Protein24 g
Kolhydrat57 g
Fett11 g

Recept från boken Matbröd - 50 nyttiga alternativ till köttbullar och makaroner, Pågen 2005.

Fågel

Julmustkyckling

Vad kan det vara? Låt alla runt bordet gissa den hemliga ingrediensen! Ja, visst är det lite udda med läsk i matlagningen, men vad gör det när det blir så här gott.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 g
  • smör
  • 2 dl minifraiche
  • 2 dl julmust
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk kinesisk soja

Gör så här

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna.

Blanda minifraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 minuter. Garnera ev med färsk rosmarin.

Servera med potatis och frästa grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi420 kcal
Protein35 g
Kolhydrat47 g
Fett10 g

Vegetariskt

Vego osso buco med gremolata

Välsmakande fänkål, med gul lök, tomater och créme fraiche, där gremolatan är klicken över i! Att fänkålen dessutom är en bra källa till bl.a. fiber, C-vitamin och järn är en bonus.

Ingredienser, 4 portioner

  • 3 fänkål, ca 700 g
  • 2 gula lökar
  • 1 msk smör
  • 1 burk hela tomater, ca 400 g
  • 2 dl lätt créme fraiche
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gremolata:

  • rivet skal av 1 citron
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 finhackade vitlöksklyftor

Gör så här

Dela fänkålen i fjärdedelar. Skala och klyfta löken. Fräs löken i smör i en stor gryta. Lägg i fänkålen och häll på tomaterna med sitt spad och créme fraiche. Smula i buljongtärningen. Låt allt koka på svag värme under lock 10-15 minuter.

Smaksätt med salt och peppar. Blanda citronskal, persilja och vitlök och strö över grytan. Servera med ris eller bröd.

Tips! Gott med saffransris till.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi410 kcal
Protein13 g
Kolhydrat60 g
Fett13 g

Fläsk- & nötkött

Citronkryddad skinkstek med persiljesås

Skal och saft av citron ger härlig syra till denna skinkstek och den goda såsen med lätt créme fraiche, honung och persilja blir perfekt att servera till.

Ingredienser, 6 portioner

  • 1 kg benfri färsk skinkstek
  • saft av ½ citron
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 tsk salt
  • 1-2 krm svartpeppar

Sås:

  • 1 dl steksky + hönsbuljong
  • 4 dl Arla Köket lätt créme fraiche
  • 2 ½ dl hackad persilja
  • 2 tsk flytande honung
  • ev salt

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C. Lägg steken i en ugnsäker form. Pressa över citronsaft, salta, peppra och strö över hälften av det rivna citronskalet. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del. Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 70°C, 1-1 ½ timme.

Ta ut steken. Täck över steken med folie och låt den vila medan såsen tillagas.

Sås:

Mät upp och sila ner steksky och buljong i en kastrull. Tillsätt créme fraiche och låt koka ihop några minuter. Rör ner nästan all persilja och smaka av med honung och ev salt.

Strö resten av persiljan och citronskal över steken. Skär den i tunna skivor servera med såsen, kokt potatis och kokta grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi325 kcal
Protein11 g
Kolhydrat45 g
Fett11 g

Vegetariskt

Nordafrikansk bönwok

Woka röda bönor, grönsaker, exotiska kryddor, citronsaft och russin och du har en härligt mustig, smakrik, god och ovanligt dekorativ rätt att servera.

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 1-2 msk rapsolja
  • 1 tsk smör
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 krm chilipeppar
  • saft och finrivet skal av ½ citron,
  • ca 1 ½ msk citronsaft
  • 1 burk röda bönor, ca 400 g
  • ½ dl russin

Gör så här

Tillaga couscousen enligt anvisningarna på paketet.

Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och skär aubergine och squash i strimlor. Hetta upp olja och smör. Woka lök och vitlök när smöret blivit brunt. Tillsätt aubergine och squash och låt woka med 3-4 minuter. Tillsätt kryddor, citronsaft och citronskal.

Spola hastigt av bönorna i kallt vatten och låt rinna av. Vänd ner bönor och russin i woken.

Servera bönwoken med couscous och en klick matyoghurt.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi400 kcal
Protein15 g
Kolhydrat63 g
Fett10 g
ARTIKEL 81-90 95. «Föregående 8 9 10  Nästa »  | Visa alla