Pytt i panna med curry och kikärter

Pytt i panna med curry och kikärter


Denna härliga vegetariska pytt i panna, kryddad med curry, går perfekt ihop med den friska äppelmyntayoghurten och de knapriga bitarna av cashewnötter.

Ingredienser, 4 portioner

  • 500 g potatis
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • ca 250 g zucchini
  • 250 g broccolibuketter
  • 1 msk Arla Smör-&rapsolja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 g kikärter
  • 1 dl cashewnötter

Äppelmyntayoghurt:

  • 1 rött äpple
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka färsk mynta
  • 2 dl Arla Köket turkisk yoghurt
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Börja med att kärna ur och riva äpplet grovt. Skala och riv vitlöksklyftan fint. Hacka hälften av myntan och blanda med äpple, vitlök och yoghurt. Smaka av med salt och peppar. Skala och tärna potatis och lök. Dela och kärna ur paprikan, skär den och zucchini i tärningar. Stek potatisen i smör-&rapsolja i en stor stekpanna på medelvärme tills den blir nätt och mjuk. Tillsätt lök och broccoli och stek ytterligare ca 5 min. Höj värmen och vänd ner zucchini och paprika. Stek ca 5 min till. Smaksätt med curry, salt och peppar. Häll av och skölj kikärterna. Tillsätt dem och låt allt bli varmt. Hacka nötterna grovt och strö över. Garnera pytten med resten av myntan och servera tillsammans med äppelmyntayoghurt.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi425 kcal
Protein16 g
Kolhydrat51 g
Fett17 g

Fler artiklar

Fröknäcke

Ett knaprigt, gott och nyttigt fröknäcke att ha till frukosten eller mellanmålet. Gott äta att precis som det är eller tillsammans med, tunnt skivad skinka eller en bit ost och valfri grönsak.

Ingredienser 12 bitar

  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1,5 msk olja, förslagsvis raps
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

Blanda alla ingredienser förutom salt och rör om. Låt stå och svälla 10-15 min.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Bred ut smeten på bakplåtspapperet. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och tryck ut smeten jämnt med händerna. Ta bort det
översta papperet och strö över flingsalt.
Grädda fröknäcket mitt i ugnen på 175 grader i 40-45 min tills det är torrt och gyllenbrunt. Låt kallna och bryt försiktigt i bitar.

Läs mer

Krämig rotfruktssoppa

En riktigt smakrik och krämig rotfruktssoppa värmer fint. Variera rotfrukterna efter tillgång. Toppa med keso för ökat proteinintag.

Ingredienser 4 portioner

  • 8 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 3 morötter
  • 1 liter örtbuljong
  • 2 dl Arla köket lätt fraiche
  • Salt och peppar
  • Ev olivolja
  • 250 g KESO Cottage cheese

Gör så här

Skala och skär potatis och palsternacka i stora bitar. Skala och skär 2 av morötterna i mindre bitar. Koka upp buljongen i en kastrull. Lägg i de skurna rotfrukterna och låt koka under lock 15-20 min tills rotfrukterna känns mjuka. Häll av och spara buljongen. Mixa rotfrukterna tillsammans med crème fraichen. Häll tillbaka rotfruktsmixet i kastrullen och rör ner 4 - 5 dl av buljongen. Smaka av med salt och peppar. Skala och hyvla den återstående moroten med en potatisskalare. Koka upp soppan på nytt och låt morotsstrimlorna koka med i soppan ca 1 min. Häll upp soppan i djupa tallrikar, ringla ev lite olivolja över och toppa med cottage cheese. Servera gärna grovt bröd till.

Recept publicerat med tillstånd från Arla.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi475kcal
Protein18 g
Kolhydrat67 g
Fett13 g
Läs mer

Kycklingfiléer i yoghurtmarinad

Kycklingen blir extra mör och god av yoghurt i marinaden. Marinaden är smaksatt med sambal oelek, vitlök och spiskummin. Servera med bulgursallad och morotsraita.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 st kycklingbröstfiléer
  • Arla svenskt smör
  • 1 dl Arla Köket matyoghurt
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
Morotsraita
  • 1 morot
  • 1 dl Arla Köket matyoghurt
  • 1 tsk honung
  • ½ tsk torkad mynta
  • salt och svartpeppar
Bulgursallad
  • 2½ dl okokt bulgur
  • 2 tomater
  • ½ rödlök
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 citron att pressa
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • salt och svart peppar

Gör så här

Blanda yoghurt, spiskummin, sambal oelek och vitlök i en skål. Lägg kycklingfiléerna i en plastpåse.Häll i marinaden och knyt om. Låt ligga i kylen i minst 2 tim. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.Smält smöret i en panna och stek kycklingfiléerna ca 6 min per sida. Salta och peppra. Skär filéerna i skivor.Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen och låt svalna.Tärna tomaterna. Finhacka rödlök och persilja.Lägg allt i en skål och blanda med citronsaft, vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar.Finriv moroten. Lägg i en skål och blanda med yoghurt, honung och mynta. Smaka av med salt och peppar.Servera kycklingen med raita och bulgursallad.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi440 kcal
Protein37 g
Kolhydrat39 g
Fett14 g
Läs mer

Fisk i ajvarsås

Snabblagad och god fiskrätt som kryddas med ajvar relish. Den ger såsen sting och god smak av paprika. Du kan välja valfri vit fisk till detta recept.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g torskrygg i portionsbitar
  • 3 dl vildris
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk Arla Köket Smör- och rapsolja
  • 2½ dl Kelda matlagningsgrädde
  • ½ dl ajvar relish
  • 400 g zucchini

Gör så här

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Strö hälften av saltet och pepparn på fisken och bryn den i smör- och rapsolja.
Blanda grädde och ajvar. Häll gräddblandningen över fisken. Låt koka på svag värme 3-4 minuter.
Skär zucchinin i bitar, stek dem i smör- och rapsolja och tillsätt resten av saltet och pepparn.
Servera fisken med zucchini och ris.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi375 kcal
Protein34 g
Kolhydrat27 g
Fett14 g
Läs mer

Gnocchi med tomatsås och broccoli

Gnocchi i tomatsås - en supersnabb variant på den italienska klassikern med smaksatt crème fraiche. Se till att broccolin och gnocchin kokas al dente. Toppa gnocchin med salvia och servera.

Ingredienser, 4 portioner

  • 250 g broccoli
  • 500 g färsk gnocchi
  • 4 dl Kelda pastasås tomat och créme fraiche
  • 2 krm svartpeppar
  • 150 g Apetina vitost
  • ½ dl hackad färsk salvia

Gör så här

Skär av broccolibuketterna. Skala och skär stammen i mindre bitar.
Koka gnocchin enligt anvisning på förpackningen.
Värm pastasåsen under omrörning. Tillsätt broccoli och gnocchi.
Smula över osten och peppra. Strö salvia över rätten och servera.


Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi350 kcal
Protein15 g
Kolhydrat51 g
Fett9 g
Läs mer

Rårakor med cottage cheese

Klassisk svensk husmanskost. Proteinrikt tack vare cottage cheese och ägg. Utöver cottage cheese så är purjolök eller rödlök är goda tillbehör till rårakorna.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g potatis
  • 1-2 gula lökar
  • 4 ägg
  • 2 krm salt
  • Arla svenskt smör
  • 500 g KESO cottage cheese

Gör så här

Skala potatis och lök. Riv potatisarna fint. Riv eller hacka löken fint.
Blanda potatis och lök med uppvispade ägg, salt och peppar.
Låt lite smör bli ljusbrunt i en stekpanna. Lägg i tre klickar smet åt gången, knappt ½ dl smet per råraka, bred ut smeten tunt. Stek 2-3 minuter per sida tills de är gulbruna och frasiga.
Servera direkt med cottage cheese och finstrimlad rödlök.

 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi395 kcal
Protein26 g
Kolhydrat37 g
Fett16 g
Läs mer