Modifast.se - Säker och effektiv viktminskning

Inlägg taggade med "Viktminskning"



Här finner du värdefull information om hälsa och viktminskning från våra experter.

Viktminskning

Hur inverkar alkohol på viktminskningen?

Vill man gå ner i vikt bör man även ha med alkohol i beräkningen. Fett är den energikälla som ger flest kalorier, 9 kcal/gram, men därefter kommer alkohol med 7 kcal/gram. Så ju mer alkohol drycken innehåller desto mer kalorier.

Hur alkohol påverkar viktminskningen beror givetvis på vilken mängd man dricker, hur ofta, samt även vad man äter till och ev blandar ut alkoholen med. Ofta förekommer energirika snacks av olika slag som tillbehör (t.ex nötter, ost, chips) vilket är bra att vara uppmärksam på.

Dessutom brukar man kunna bli mer sugen när man druckit vilket kan bidra till sämre livsmedelsval. Värt att också ha med i beräkningen är att kroppen (levern) förbränner alkoholen först av allt, vilket hindrar förbränningen av det man precis ätit.

  • 1 starköl (5,6% ) 40 cl 186 kcal

  • 1 glas rött vin (12% ) 12,5 cl 90 kcal

  • 1 glas vitt vin (12% ) 12,5 cl 84 kcal

Visst kan man njuta av ett glas vin till maten emellanåt. Man får helt enkelt vara uppmärksam på mängderna av vad man dricker och äter! :)

Viktminskning

Hur håller man sin nya vikt efter en strikt Modifast-kur?

Rädslan för att man ska gå upp i vikt igen när man börjar äta vanlig mat efter en strikt kur kan komma krypande när det börjar bli dags att återintroducera vanliga måltider. Du är medveten om att du behöver äta annorlunda nu. Men hur vet man egentligen vad som är en lagom mängd mat?

Portionsstorlekar

Våra portionsstorlekar har vuxit oerhört de senaste decennierna och en normal portion kan se mycket olika ut från person till person. I dag är det vanligt att man tappat förmågan att veta vad en normal portion är. Oftast ljuger ögonmåttet och de flesta tror att de äter mindre än de faktiskt gör. Vi har för vana att fylla upp tallriken, hur stor eller liten den än är och stora tallrikar får oss att omedvetet äta mer.

Hur kan Mealsizer® hjälpa vid lunch och middag?

Med Mealsizer® kan du på ett enkelt sätt få hjälp med rätt fördelning på din tallrik av del olika delarna en måltid bör bestå av enligt tallriksmodellen, men samtidigt också med rätt mängd. Detta gör Mealsizer till ett passande verktyg att använda under återintroduktionen av vanliga måltider efter en strikt kur med Modifast! Du behöver aldrig oroa dig för att det blir för mycket på tallriken med Mealsizer och kan istället ägna dig åt att njuta av maten.

”Det är inte lätt att veta hur mycket en normal portion egentligen är. Mitt skadade matbeteende behöver ett verktyg. Jag vet att mina ögon lurar min hjärna därför behöver jag extra hjälp. Jag använder därför Mealsizer till hjälp.”  – Sara, 38

Du finner två storlekar av mealsizer här!

Viktminskning

Hälsosam vikt

Vad är normalvikt och vad är övervikt? 

Hur mycket man väger beror på den långsiktiga energibalansen, d.v.s. balansen mellan energiintag och energiförbrukning.

Det finns fastställda mått som definierar vem som är normalviktig och vem som är överviktig eller lider av fetma, av vilka vi presenterar ett par här på hemsidan, men man får inte glömma bort hur viktigt det är att man trivs med sig själv - oavsett vad vågen säger. Vad som är hälsosam och "rätt" vikt för en person, behöver heller inte vara "rätt" vikt för en annan person med samma längd.

Visar vågen på många kilos övervikt är det dock mer än ett kosmetiskt problem och det kan påverka din hälsa negativt. Riskerna för exempelvis hjärtkärlsjukdom, diabetes typ 2 och gallsten ökar vid ett BMI-värde över 30, d.v.s. fetma.

Grundorsaker till övervikt

Enkelt uttryckt kan man säga att övervikt beror på långvarig obalans mellan intag och förbrukning av energi, d.v.s. att man konstant får i sig fler kalorier än vad man förbränner. Hur mottaglig en person är för att utveckla denna obalans kan delvis bero på arv och genetiska faktorer, men studier visar att ca 60-75 % av viktvariationen i en befolkning beror på miljö och varierande livsstilar.

Individer som är genetiskt mottagliga för övervikt och fetma lägger lättare på sig vikt om man samtidigt har felaktiga kostvanor och en inaktiv livsstil, men grundlägger man goda livsstilsvanor går det att förebygga och med hjälp även att behandla.

Vad är det då som gör att antalet personer med energiöverskott, övervikt och fetma hela tiden verkar öka? Tja, en del av förklaringarna hittar vi enkelt runtomkring oss:

  • För lite fysisk aktivitet generellt (bilkörning, hissar, rulltrappor, fjärrkontroller etc.)
  • Ökat utbud av energitäta, näringsfattiga livsmedel & söta drycker
  • Allt blir större; portionsstorlekar, tallrikar, bakverk mm.
  • Automatisering av arbetslivet och mer stillasittande arbete
  • Fler stillasittande fritidsaktiviteter (TV, dator, dataspel etc.)
  • För lite fysisk aktivitet generellt (bilkörning, motorgräsklippare, postorder etc.)
  • Stress kan sätta hunger- och mättnadssignalerna ur spel
  • Vissa läkemedel kan också leda till viktökning, exempelvis kortison och insulin

Viktminskning

BMI - Body Mass Index

BMI - Ett sätt att klassificera normalvikt, övervikt och fetma 

Det vanligaste måttet för att fastställa om någon är under-, normal- eller överviktig alternativt lider av fetma är BMI, d.v.s. Body Mass Index eller Kroppsmasseindex.

BMI är enkelt att beräkna utifrån din vikt och längd. Du tar vikten i kilo och delar den med din längd i meter gånger sig själv, som i nedanstående formel:

Formel för beräkning av BMI

Gränsvärden enligt WHOs klassificering:

BMI-värde (kg/m2)
Undervikt< 18,5
Normalvikt18,5 - 24,9
Övervikt25,0 - 29,9
Fetma klass I30,0 - 34,9
Svår fetma/Fetma klass II35,0 - 39,9
Mycket svår fetma/Fetma klass III> 40,0


BMI är inget perfekt mått på övervikt och fetma. En svaghet med måttet är att det inte tar hänsyn till förhållandet mellan muskelmassa och fett vilket kan ge missvisande resultat för den som tränar mycket och därmed är muskulös.

Viktminskning

Midjeomfång

Förutom BMI-värdet brukar man titta på midjeomfånget för att definiera en persons vikt relativt ökade risker för hälsokomplikationer. 

För midjeomfånget finns det två fastställda gränsvärden för respektive kön, som anger när vikten och därmed midjemåttet visar på ökad eller mycket ökad risk för komplikationer.

Midjeomfånget mäter du enkelt stående med ett vanligt mjukt måttband. Du ska mäta midjeomfånget mellan nedersta revbensbågen och översta spetsen på höftbenet, d.v.s. ungefär vid naveln.

Gränsvärden för midjeomfång enligt WHO:

Kvinnor Män Risk för komplikationer
> 80 cm> 94 cmÖkad
> 88 cm> 102 cmMycket ökad

För värden över 88 cm för kvinnor och 102 cm för män brukar man tala om uttalad bukfetma. Denna typ av fett är betydligt skadligare för hälsan än om övervikten fördelas på stuss, lår och höfter. Detta beror på att fettet från bukens celler är mer aktiva och går in i blodomloppet. Därigenom påverkas såväl blodkärl och lever som blodfetter och blodtryck negativt. Dessutom gör bukfetma att insulinet i kroppen fungerar sämre. Detta leder till insulinresistens så att glukos (kolhydrater) inte tas upp i cellerna och förbränns i samma takt som förut, vilket är ett förstadie till typ 2 diabetes.

Främsta orsakerna till bukfetma är felaktiga matvanor, stress, brist på fysisk aktivitet, rökning och hög alkoholkonsumtion. Att ändra sitt levnadssätt är därmed också det bästa sättet att göra något åt problemet, för även om bukfetma har visat sig något svårare att bli av med än annan övervikt är det inte omöjligt. Forskning visar att framför allt motion är av avgörande betydelse.

Viktminskning

Frukostar för kvinnor med dagsintag på ca 1500-1600 kcal

Här har vi samlat en rad goda och nyttiga frukostförslag, som bidrar till viktminskning, för medelålders kvinnor. Tänk på att energibehovet kan se annorlunda ut beroende på vikt, ålder och aktivitet. Varje frukostförslag nedan ger ca 350-400 kcal och ger en välbalanserad och bra start på dagen.

Smoothie ingefära och ägg frukost
1,5 dl naturell yoghurt 3%
½ apelsin
½ morot
½ äpple
ingefära mixas samman till en smothie
1 skiva nyckelhålsmärkt mjukt bröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva ost 10 - 17%
Paprika eller tomat
1 ägg
Te eller kaffe

Kvarg-, bär- och äggfrukost
1,5 dl naturell kesella/kvarg lätt 1%
1 dl bär
1 ägg
1 tsk kaviar
1 skiva knäckebröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva skinka
1,5 dl cappuccino på lättmjölk

Blåbärs- och hallongröt
1 dl havregryn
1 dl blåbär eller hallon kokas tillsammans med grynen
1,5 dl lättmjölk till servering
1 skiva nyckelhålsmärkt mjukt bröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva ost
Paprika eller tomat
Te eller kaffe

Banangröt
1 dl havregryn kokas med
2 dl lättmjölk
Mosa i 1/2 banan i slutet
Krydda med kardemumma och toppa med ½ dl blåbär
1 skiva knäckebröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva skinka
Paprika eller tomat
Te eller kaffe

Rågflingegröt med jordgubbar och nötter
1 dl rågflingor kokas med
2, 5 dl vatten
1,5 dl lättmjölk
½ dl skivade jordgubbar
1 msk hackade nötter
1 skiva nyckelhålsmärkt mjukt bröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva ost 10-17%
Paprika eller tomat
Te eller kaffe

Overnight oats
1 dl havregryn blandas med
1 dl lättmjölk eller naturell lättyoghurt samt
½ tsk kardemumma el kanel och ställs in i kylen över natten
Toppas med:
1 dl bär, 1 msk nötter, 2 tsk kokosflingor

1 skiva nyckelhålsmärkt bröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva ost 10-17 %
Paprika eller tomat
Te eller kaffe

Grötfrukost

1 dl havregryn
2 dl lättmjölk
1 msk lättsockrat äppelmos eller ½ dl färska bär
1 skiva nyckelhålsmärkt bröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva skinka
Paprika eller tomat
Te eller kaffe

Fil-/Yoghurtfrukost
2 dl fil/yoghurt
¾ dl flingor/basmüsli
½ dl bär eller ½ frukt
1 skiva nyckelhålsmärkt bröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva ost (10-17 % fett)
Paprika eller tomat
Te eller kaffe

Smörgåsfrukost
2 skivor nyckelhålsmärkt bröd
2 tsk lättmargarin
1 skiva skinka
1 skiva nyckelhålsmärkt leverpastej
Smörgåsgurka
Paprika eller tomat
1 frukt
Te eller kaffe med lättmjölk

Äggfrukost
1 skiva nyckelhålsmärkt bröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva ost (10-17 % fett)
1 ägg
1 tsk kaviar
Paprika eller tomat
1 frukt
Te eller kaffe med lättmjölk

Omelettfrukost
1 skiva nyckelhålsmärkt bröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva ost (10-17 % fett)
2 ägg + vatten
Paprika eller tomat
1 frukt
Te eller kaffe med lättmjölk

Caffe latte-frukost
2 skivor nyckelhålsmärkt bröd
2 tsk lättmargarin
1 skiva ost (10-17 % fett)
1 skiva nötrulle
Paprika eller tomat
1 frukt
1 Caffe latte med 1 dl lättmjölk

Smoothiefrukost
1 skiva nyckelhålsmärkt bröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva ost (10-17 % fett)
Paprika eller tomat
1 frukt
1 smoothie med 2 dl naturell yoghurt och 1 dl bär
Te eller kaffe

Kesofrukost
1 skiva nyckelhålsmärkt bröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva skinka
Paprika eller tomat
2 dl keso
1 dl bär
Te eller kaffe med lättmjölk.

Viktminskning

Frukostar för män med dagsintag på ca 2100-2200 kcal

Här har vi samlat en rad goda och nyttiga frukostförslag, som bidrar till viktminskning, för medelålders män. Tänk på att energibehovet kan se annorlunda ut beroende på vikt, ålder och aktivitet. Varje frukostförslag nedan ger ca 500-550 kcal och ger en välbalanserad och bra start på dagen.

Smoothie ingefära och ägg frukost
2 dl naturell yoghurt 3%
½ apelsin
½ morot
½ äpple
ingefära mixas samman till en smothie
1 skiva nyckelhålsmärkt mjukt bröd
1 skiva knäckebröd
2 tsk lättmargarin
2 skivor ost 10 - 17%
Paprika eller tomat
1 ägg
Te eller kaffe

Kvarg-, bär- och äggfrukost
1,5 dl naturell kesella/kvarg lätt 1%
1 dl bär
1 dl basmüsli nyckelhål
1 ägg
1 tsk kaviar
1 skiva knäckebröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva skinka
1,5 dl cappuccino på lättmjölk


Blåbärs- och hallongröt
1,5 dl havregryn
1 dl blåbär eller hallon kokas tillsammans med grynen
1,5 dl lättmjölk till servering
1 skiva nyckelhålsmärkt mjukt bröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva ost
1 ½ dl juice
Paprika eller tomat
Te eller kaffe

Banangröt
1,5 dl havregryn kokas med
2 dl lättmjölk
Mosa i 1 banan i slutet
Krydda med kardemumma och toppa med ½ dl blåbär
1 skiva mjukt bröd (nyckelhå)
1 tsk lättmargarin
1 skiva skinka
Paprika eller tomat
Te eller kaffe

Rågflingegröt med jordgubbar och nötter
1,5 dl rågflingor kokas med
3 dl vatten
2 dl lättmjölk
½ dl skivade jordgubbar
1 msk hackade nötter
1 skiva nyckelhålsmärkt mjukt bröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva ost 10-17%
Paprika eller tomat
Te eller kaffe

Overnight oats
1,5 dl havregryn blandas med
1,5 dl lättmjölk eller naturell lättyoghurt samt
½ tsk kardemumma el kanel och ställs in i kylen över natten
Toppas med:
1 dl bär, 1 msk nötter, 2 tsk kokosflingor

1 skiva nyckelhålsmärkt bröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva ost 10-17 %
Paprika eller tomat
Te eller kaffe

Grötfrukost

1,5 dl havregryn
2 dl lättmjölk
1 msk lättsockrat äppelmos eller ½ dl färska bär
1 skiva nyckelhålsmärkt bröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva skinka
1 frukt
Paprika eller tomat
Te eller kaffe

Fil-/Yoghurtfrukost
2 dl fil/yoghurt
1½ dl flingor/basmüsli
1 dl bär eller 1 frukt
1 skiva nyckelhålsmärkt bröd
1 tsk lättmargarin
1 skiva ost (10-17 % fett)
Paprika eller tomat
Te eller kaffe

Smörgåsfrukost
2 skivor nyckelhålsmärkt bröd
2 tsk lättmargarin
1 skiva skinka
1 skiva nyckelhålsmärkt leverpastej
Smörgåsgurka
1 ägg
1 tsk kaviar
Paprika eller tomat
1 frukt
Te eller kaffe med lättmjölk

Äggfrukost
2 skivor nyckelhålsmärkt bröd
2 tsk lättmargarin
1 skiva ost (10-17 % fett)
1 skiva skinka
1 ägg
1 tsk kaviar
Paprika eller tomat
1 frukt
Te eller kaffe med lättmjölk

Omelettfrukost
2 skivor nyckelhålsmärkt bröd
2 tsk lättmargarin
1 skiva skinka
1 skiva ost (10-17 % fett)
2 ägg + vatten
Paprika eller tomat
1 frukt
Te eller kaffe med lättmjölk

Caffe latte-frukost
2 skivor nyckelhålsmärkt bröd
2 tsk lättmargarin
1 skiva ost (10-17 % fett)
1 skiva nötrulle
Paprika eller tomat
1 ägg
1 tsk kaviar
1 frukt
1 Caffe latte med 1 dl lättmjölk

Smoothiefrukost
2 skivor nyckelhålsmärkt bröd
2 tsk lättmargarin
1 skiva ost (10-17 % fett)
1 skiva rostbiff
Paprika eller tomat
1 frukt
1 smoothie med 2 dl naturell yoghurt och 1 dl bär
Te eller kaffe

Kesofrukost
2 skivor nyckelhålsmärkt bröd
2 tsk lättmargarin
1 skiva skinka
1 skiva ost (10-17 % fett)
Paprika eller tomat
2 dl keso
1 dl bär
Te eller kaffe med lättmjölk.

Viktminskning

Dagsförslag kvinna (ger ca 1 600 kcal/dag)

Vardagsinspiration 

Här har vi gjort måltidsförslag för en hel dag, beräknat för viktminskning för en medelålders kvinna. Tänk på att energibehovet kan se annorlunda ut beroende på ålder, vikt och aktivitet.

Frukost: Välj ett av följande frukostförslag

  • Gröt: ¾ dl gryn till gröt, 2 dl lättmjölk, 1 msk sylt/äppelmos 1 skiva knäckebröd 1 tsk lättmargarin, 1 st magert pålägg, grönsaker, kaffe/te
  • Yoghurt: 2 dl naturell lättyoghurt/lättfil, 3 msk osötad müsli, 2 msk frukt/bär, 1 skiva fullkornsbröd, 1 tsk lättmargarin, 1 st magert pålägg, grönsaker, kaffe/te
  • Smörgås och latte: 1 skiva fullkornsbröd, 1 skiva knäckebröd, 2 tsk lättmargarin, 2 st magra pålägg, grönsaker, ½ frukt, kaffe latte med 2 dl lättmjölk
  • Ägg: 1 ägg, ½ msk kaviar 1 skiva fullkornsbröd, 1 skiva knäckebröd 2 tsk lättmargarin, 2 st magra pålägg, ½ tomat, 1 espresso ½ frukt

Lunch/middag: Halva tallriken med grönsaker/rotfrukter, 2 dl kokt ris eller 3 dl kokt pasta eller 2-3 äggstora potatisar, 100g kött, fisk, fågel eller ägg. ½ dl mager sås. Dryck: vatten/mineralvatten eller 1 glas lättöl

Middag/kvällsmål: Se lunch. Dryck: Vatten/mineralvatten

Mellanmål/små måltider: Utöver huvudmålen ovan har man plats med några mindre mål att fördela på det sätt som som man föredrar. Det är fördelaktigt att fördela dessa över dagen för att minska risk för att bli vrålhungrig och överäta. Det ger bättre förutsättningar för att äta lagom stora matmängder varje gång vilket gör det lättare att ha kontroll på vikten.

Du kan välja upp till 3 st av följande val: 1 smörgås med magert pålägg, 1 frukt, 1 dl lättyoghurt med 1 dl bär, 10 st nötter, ½ dl keso med 1 dl bär, latte med lättmjölk 2 dl.

Om man inte hinner med att laga lunch/middag kan man för all del välja ett av frukostförslagen som lunch/middag eller middag/kvällsmål.

Kalorifria/snåla drycker (0-3 kcal/dl): Kaffe, te utan socker, vatten, mineralvatten, light saft (t ex Fun light), light läsk

Exempel på magra pålägg, titta efter nyckelhålsmärkning: Välj något av följande val: 1 skiva 10-17 % ost, 2 tsk mager leverpastej, 2 tsk messmör, 2 msk keso, 1 skiva kalvsylta, ½ ägg, 1 skiva skinka/rostbiff/saltrulle/nötrulle/kalkon eller 2-3 st sillbitar som är lite fetare men har en bra fettkvalité och komplettera sedan smörgåsen med grönsaker eller frukt i skivor.

Viktminskning

Dagsförslag man (ger ca 2200 kcal/dag)

Vardagsinspiration 

Här har vi gjort måltidsförslag för en hel dag, beräknat för viktminskning för en medelålders man. Tänk på att energibehovet kan se annorlunda ut beroende på ålder, vikt och aktivitet.

Frukost: Välj ett av följande frukostförslag

  • Gröt: 1 dl gryn till gröt, 2,5 dl lättmjölk, 1 msk sylt/äppelmos, 1 frukt, 1 skiva fullkornsbröd, 1 tsk lättmargarin, 1 skiva magert pålägg, grönsaker, kaffe/te
  • Yoghurt: 2,5 dl naturell lättyoghurt/lättfil, 4 msk osötad müsli, 1 frukt 1 skiva fullkornsbröd, 1 tsk lättmargarin, 1 skiva magert pålägg, grönsaker, kaffe/te
  • Smörgås och kaffelatte: 2 skivor fullkornsbröd, 2 tsk lättmargarin, 2 skivor magert pålägg, grönsaker, 1 frukt, 1 kaffe latte med 2 dl lättmjölk
  • Ägg: 1 ägg, 1 msk kaviar 2 skiva fullkornsbröd, 2 tsk lättmargarin, 2 skivor magert pålägg, ½ tomat, 1 espresso eller kaffelatte med 2 dl lättmjölk 1 frukt

Lunch/middag: Halva tallriken med grönsaker/rotfrukter, 2,5 dl kokt ris eller 3,5 dl kokt pasta eller 3 äggstora potatisar, 125-150g kött, fisk, fågel eller ägg. 1 skiva knäckebröd, 1 tsk lättmargarin. ¾ dl mager sås. Dryck: vatten/mineralvatten/ eller 1 glas lättöl

Middag/kvällsmål: Se förslag lunch/middag

Mellanmål/små måltider: Utöver de tre huvudmålen ovan har man plats med några mindre mål att fördela på det sätt man föredrar. Det är fördelaktigt att fördela målen över dagen för att minska risk för att bli vrålhungrig och överäta. Det ger bättre förutsättningar för att äta lagom stora matmängder varje gång vilket gör det lättare att ha kontroll på vikten.

Du kan välja upp till 4 st av följande val: 1 smörgås med magert pålägg, 1 frukt, 1 dl lättyoghurt med 1 dl bär, 10 st nötter, ½ dl keso med 1 dl bär, latte med lättmjölk 2 dl.

Om man inte hinner med att laga till huvudmålen lunch/middag/kvällsmål kan man för all del välja ett av frukostförslagen och har då utrymme att lägga till något av följande val. Det är inte nödvändigt att lägga till något men möjligheten finns utan att energinivån blir för hög över dagen.

Välj bland följande förslag: 1 ägg, 1 smörgås med magert pålägg, ½ dl flingor, 1 frukt, 1 dl bär, 2 dl lättmjölk eller lättyoghurt.

Kalorifria/snåla drycker (0-3 kcal/dl): Kaffe, te utan socker, vatten, mineralvatten, light saft (t ex Fun light), light läsk.

Exempel på magra pålägg, titta efter nyckelhålsmärkning: Välj något av följande val: 1 skiva 10-17 % ost, 2 tsleverpastej, 2 tsk messmör, 2 msk keso, 1 skiva kalvsylta, ½ ägg, 1 skiva skinka/rostbiff/saltrulle/nötrulle/kalkon eller 2-3 st sillbitar som är lite fetare men har en bra fettkvalité och komplettera sedan smörgåsen med grönsaker eller frukt i skivor.

Viktminskning

Proteinrik mat vid viktminskning?

Forskningen pekar på att en kost med hög andel protein kan vara ett mycket bra val för någon som vill gå ner i vikt och/eller bibehålla vikten efter en viktminskning. 

Muskelmassa en del av viktminskningen 

När man går ner i vikt så består nästan alltid en del av viktnedgången av en minskning av muskelmassan, men om proteinintaget är högre så förlorar man inte lika mycket muskler samtidigt som det finns en trend till ökad förlust av fettmassa.

Bibehållen muskelmassa är bra för hälsan och påverkar också energiförbrukningen i positiv riktning, eftersom muskler förbrukar mer energi än fett även i vila.

Det kan också bero på mättnadseffekten, men protein är inte det enda som påverkar mättnaden så för bästa effekt så bör man kombinera regelbundna måltidsvanor med en kost med relativt lågt glykemiskt index, hög andel kostfibrer och grönsaker.

Proteinets främsta uppgift är som kroppens byggstenar i t.ex. muskler, immunförsvar och bildning av vissa hormoner och delar av immunförsvar. 1 gram ger ca 4 kcal (17 kJ).

Rekommendationer

Svenska näringsrekommenationer (SNR) rekommenderar att 10-20 % av det totala energiintaget kommer från protein. Behovet av protein från kosten är ungefär 0,8 gram per kilo kroppsvikt och dag. De flesta av oss äter betydligt mer än så och normalintaget i Sverige i dag är ungefär 50 % högre, d.v.s. cirka 1,2 gram protein per kg och dag.

Viktminskning

Kolhydrater och viktminskning

Är kolhydrater farliga för vikten? 

Det som gör att man går ner i vikt är att man äter mindre energi än man gör av med så ett energiunderskott måste tas från kroppens energilager, d.v.s. fettväven. Fettväven minskar och man går ner i vikt. Kolhydrater innehåller energi men är inte ”farligare för vikten” än t.ex. fett som också innehåller energi. Vissa livsmedel kan upplevas som mer eller mindre mättande (och goda) sett till mängden energi de innehåller men det har inte så mycket att göra med om de innehåller dominerande mängder kolhydrater eller fett.

De flesta livsmedel som vi upplever som goda och mindre mättande, t.ex. chips, choklad och glass innehåller en blandning av både fett och kolhydrater. Forskningen har däremot visat att dieter där man kraftigt drar ner på kolhydraterna (s.k. LCHF) ger större viktminskning på kort sikt. Detta har inte med kolhydraterna i sig, eller frisättningen av insulin att göra utan beror på att man spontant äter mindre energi på en så restriktiv diet.

Forskningen har visat att olika dieter med samma energiinnehåll ger samma viktnedgång på sikt, så det är därför den kost och livsstil som passar dig bäst på lång sikt som också är den bästa modellen för just dig. Modifast LCD kontrollerar både energi och kolhydratintaget under den första delen av din diet så att du snabbt och effektivt går ner i vikt, vilket också har visat sig ge större viktminskning även på lång sikt.

Positivt för vikt och hälsa

I den mediala debatten framställs idag kolhydrater ofta i negativ dager. Resultat från flertalet studier tyder dock på att en kost med rekommenderat intag av kolhydrater bidrar till en likvärdig viktförlust, i längden, som en kost med ett högt innehåll av fett. Fullkorns- och fiberrika livsmedel är positivt att välja.

Fiberrika livsmedel ger oftast en större volym och mindre kalorier och på så sätt kan det främja en viktnedgång. De hjälper också till att hålla igång magen och ger en bra mättnad. Det blir lättare att äta lagom.

Personer som äter mycket fullkorn löper lägre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och eventuellt också cancer. Kostfibrer är främst viktiga för vår mag- och tarmfunktion och gelbildande kostfibrer kan hjälpa till att hålla kolesterolvärdet lågt.

Kolhydrater är kroppens främsta bränsle och delas in i stärkelse, sockerarter och fiber. 1 gram ger 4 kcal (17 kJ), förutom fiber som inte tas upp i tunntarmen, utan en liten del kan förjäses av tarmbakterierna i tjocktarmen och ger 2 kcal (8 kJ) per gram.

Rekommendationer

Svenska näringsrekommendationer rekommenderar att 45-60 % av det totala energiintaget kommer från kolhydrater och att intaget av tillsatt socker bör begränsas till under 10 % av den totala energin per dag. Den främsta anledningen till att rekommendationen finns är att renframställda sockerarter tillför energi, men inte några nödvändiga näringsämnen.

Intaget av kostfibrer bör minst vara ca 25-35 g per dag för vuxna.

ARTIKEL 16-26 26. «Föregående 1 2  | Visa alla