Modifast.se - Säker och effektiv viktminskning

Inlägg taggade med "Viktkontroll"



Här finner du värdefull information om hälsa och viktminskning från våra experter.

Viktminskning Viktkontroll

Måltidsersättningar

Måltidsersättningar är bra alternativ för dig som endast vill byta ut en eller ett par måltider per dag.

Modifast måltidsersättningar kan användas för att gå ner i vikt men också för att bibehålla en tidigare viktnedgång. Ibland kan det helt enkelt vara så att man har svårt att få ihop livsmpusslet och regelbundna matvanor och då kan en måltidsersättning vara praktisk att ta till. Modifast måltidsersättningar kräver ingen tillredning och är smidiga att ha i väskan, handsfacket eller skrivbordslådan som ersättare för lunch och/eller mellanmål.

Viktminskningen är beroende av att du äter färre kalorier än du gör av med. Därför är det viktigt att inte kompensera genom att äta mer mängd mat vid de måltider man inte ersätter. Då går man miste om det minskade energiintaget och även sin viktminskning. Glöm inte heller att dricka rikligt under dagen, sträva efter 1,5 liter vatten per dag.

Våra måltidersättningar finns som bars och ready to drink (RTD). En bar är ett bra mellanmål och två bars eller en RTD ersätter en huvudmåltid som lunch eller middag. Du bestämmer själv vilka måltider du önskar byta ut under en dag.

Om du önskar gå ner i vikt med hjälp av måltidsersättningar så har vi tagit fram Modifast-metoden MIX (läs mer här) som stöd och inspiration.

Viktminskning Viktkontroll

Hur minskar eller övervinner jag suget?

Ibland kan det vara svårt att veta varför man vill äta. Är jag hungrig eller är jag bara sugen?

Tycker du att det är svårt att veta skillnaden mellan hunger- och sugkänslor, är det bra om du är lite mer uppmärksam på känslorna när de kommer och fråga sig själv vad det är du känner. Vilka signaler får du? Vilka tankar kommer upp? Känner du dig nere eller irriterad eller kurrar det i magen?

Hunger

  • Hunger är en fysiologisk känsla som uppstår när vi behöver äta något
  • Hunger går inte över om du inte äter
  • När man är hungrig riktas inte känslan mot något specifikt livsmedel eller maträtt utan de flesta maträtter lockar
  • Hunger går över när du äter

Sug

  • Sug kan uppstå även om du egentligen inte är hungrig eller nyligen har ätit
  • Sug riktas ofta mot något specifikt som man vill äta eller dricka
  • Sug förknippas ofta med att vill uppnå en positiv känsla för stunden
  • Suget klingar av även om det kan ta ett tag

Så här kan man minska risken för att sug uppstår!

  • Att äta regelbundet och på bestämda tider gör att man lättare lär sig känna igen hunger- och mättnadssignaler och det gör det lättare att äta lagom mängd varje gång. Äter man oregelbundet är det lätt att man blir akut hungrig och äter för mycket när man väl äter, och kontot hamnar då på plus.
  • Planering av måltider kan kännas jobbigt men kommer verkligen att hjälpa till! Planera dina måltider och veckohandla gärna. Vad behöver du ha hemma för att få till en bra frukost och mellanmål när du har ont om tid? Kan du t.ex. göra lunchlådor att ta med till jobbet?
  • Ät dina måltider i lugn och ro och gärna vid matbordet för att minska vanan att äta på andra ställen.
  • Det är svårare att inte falla för frestelsen när man vet att det finns något man är sugen på hemma i skafferiet. Så underlätta för dig själv och köp endast hem godsaker när du bestämt dig för att äta dem.
  • Utmana och ifrågasätt känslan! Suget klingar oftast av efter ca 30 min.

Kan du se något mönster i när suget alltid uppkommer? Vad står det för och hur kan du bryta mönstret? Ha en plan för vad du kan sysselsätta dig med, istället för att äta i onödan, när suget uppkommer.

Viktminskning Viktkontroll

Hur skapar man mättande måltider för att kontrollera/minska vikten?

Det finns lite olika faktorer som påverkar hur mätt man blir av en måltid. Forskning visar att en av de viktigaste faktorerna är energitätheten (energidensiteten, d.v.s. kcal/100g). Vilket innebär att lite kalorier på relativt stor volym mättar mer än samma mängd kalorier i en volymmässigt mindre måltid. Livsmedel med mycket vatten och relativt lite fett har låg energidensitet och mättar därför lite bättre. Även mängden fiber och protein påverkar mättnaden i positiv riktning.

Mättande måltider innehåller därför livsmedel med mycket vatten, fiber och protein samt liten mängd fett. Kroppen behöver lite fett då det ger en sorts mättnadssignaler samt att fett också behövs för att kunna ta upp fettlösliga vitaminer.

  • Välj främst fiberrika grönsaker som ger en bättre mättnadskänsla än mer vattniga som tomat, gurka och sallad, som såklart också kan finnas med på tallriken men mer som variation och utfyllnad. Fiberrika grönsaker är exempelvis broccoli, blomkål, brysselkål, vitkål och olika rotfrukter. För att underlätta så kan du köpa frysta grönsaker som är enkelt att tillaga.
  • Istället för att använda isbergssallad som bas i en sallad kan man använda olika sorters kål, både gott och mättande.
  • Se också till att välja en större andel proteinrika livsmedel på tallriken för en bättre mättnadseffekt. Magert kött, fisk, fågel, baljväxter (bönor, linser) och magra mjölkprodukter är bra och mättande val.
  • Mycket sallader av olika slag samt grytor med mycket grönsaker i, är modellen.
  • Nötter har visat sig relativt mättande sett till mängden energi de innehåller men eftersom de har väldigt hög energitäthet så får man äta nötter i mycket små portioner och de ska helst vara osaltade.
Finns det något i måltidskomponeringen du kan förändra eller justera på en gång?
ARTIKEL 1-3 10.1 2 3 4  Nästa »  | Visa alla