En trerätters meny i skördetid
Dietisten tipsar: Bjud vännerna på skördefest med en trerätters meny. Den här tiden på året har vi det färgsprakande skafferiet utanför dörren, passa på att ta tillvara på det och njut smakerna som bara närodlat och nyskördat kan frambringa. Inspireras av denna meny eller kopiera den rakt av, du kommer inte att bli besviken.
Kantarellsoppa
Ingredienser, 4 portioner
- 1 liter färska kantareller
- 1 gul lök
- 3 msk Arla Svenskt smör ekologiskt
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl torrt vitt vin
- 7 dl vatten
- 1 ½ msk kantarellfond
- 2 dl Arla ekologisk vispgrädde eller matlagningsgrädde
- ½ tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Gör så här
Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör i en gryta. Rör i mjölet och häll på vinet, låt koka 2 min. Tillsätt vatten och fond. Koka soppan på svag värme under lock ca 10 min. Blanda ner grädden och smaka av med salt och peppar.
Ugnsstekta kycklingklubbor med jordärtskockor och svamp
Ingredienser, 4 portioner
- 4 kycklingklubbor
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 msk Arla svenskt smör
- 500 g jordärtskockor
- 200 g morötter
- 1 purjolök
- 200 g svamp
- 2 dl Arla köket vispgrädde eller matlagningsgrädde
- 1 msk koncentrerad äppeljuice
- 2 msk kantarellfond
- 1 dl lingon
Gör så här
Sätt ugnen på 200°.Salta och peppra kycklingklubborna. Bryn dem i smör i en stekpanna. Lägg över i en långpanna och stek i mitten av ugnen ca 20 min. Skala jordärtskockor och morötter. Skär dem och purjolöken i bitar. Fräs svampen några min i smör. Lägg rotfrukter, purjolök och svamp runt kycklingen. Rör ihop svampskyn och häll i pannan. Stek ytterligare 40–45 min. Garnera med lingon och ev färsk timjan.
Ugnsbakad frukt
Ingredienser, 4 portioner
- 3 äpplen
- 3 päron
- 6 plommon
- 1 dl Arla köket smör- och rapsolja
- ½ dl honung
- 2 tsk malen ingefära
- 1 dl blandade grovhackade nötter
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl hackad färsk mynta
- 250 g Arla köket kesella vanilj
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Kärna ur frukten. Skär äpplen och päron i klyftor och plommonen i halvor. Lägg dem på en plåt. Häll över smör-&rapsolja, honung och ingefära. Strö över nötter och pumpafrön. Stek i mitten av ugnen 15–20 min. Strö över myntan och servera med kvarg.
Recepten är publicerade med tillstånd från Arla.