Äpple i mat på tre olika vis
Äpplets tid är nu och förutom att det är gott att äta precis som det är, direkt från äppelträdet så bidrar äpplen med en härlig syra och krisp i många olika maträtter. I denna meny har vi vågat oss på att använda äpple i tre rätter på raken. Bjud på en rätt eller alla tre, inspireras eller kopiera den rakt av, varsågod!
Laxcarpaccio med pepparrotskräm
Ingredienser, 4 portioner
- 200 g Fryst laxfilé, mittbit
- 1 msk pressad citron
- 1½ msk olivolja
- ½ tsk salt
- ½ krm svartpeppar
- 1 dl Arla Köket® Lätt crème fraiche
- 2 msk finriven pepparrot
- 1 krm salt
- 1 litet äpple
- 1 bit gurka, ca 5 cm
- 2 rädisor
- 1 skiva rågbröd
- 1 ask krasse
Gör så här
Skär laxen i tunna skivor. Blanda citronsaft, olja, salt och peppar till en dressing. Lägg laxen på ett fat och häll över dressingen. Rör ihop crème fraiche, pepparrot och salt. Ställ kallt. Skär äpple och gurka i små tärningar, skiva rädisorna tunt.
Tärna brödet fint och rosta det i en torr, varm panna. Fördela äpple, gurka och rädisor på laxen. Ringla över pepparrotskräm, strö över krasse och brödtärningar.
Toppa med lite riven pepparrot.
Torsk med varm äppel- och kålsallad
Ingredienser, 4 portioner
- 4 bitar torskrygg á ca 150 g
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 kruka färsk salvia
- 200 g savoykål eller svartkål
- 2 syrliga äpplen
- 50 g Svenskt Smör från Arla®
- 140 g Kvibille® Ädel
- Pressad saft av ½ citron
- 1 dl hasselnötter
Gör så här
Sätt ugnen på 150°.
Gnid in fisken med salt och peppar. Lägg 3 salviablad på varje fiskbit. Baka fisken i mitten av ugnen ca 15 min.
Skär kål och äpple i stora bitar och fräs i lite av smöret 2–3 min. Dra åt sidan. Smula ädelost och pressa citron över äpple- och kålfräset.
Bryn resten av smöret med hasselnötterna och resten av salviabladen i en kastrull. Servera fisken med äpple- och kålsallad, brynt hasselnötssmör och kokt potatis.
Äppelsorbet
Ingredienser, 4 portioner
- 2 gröna äpplen
- 1 gelatinblad
- 1½ dl strösocker
- 4 dl vatten
Gör så här
Kärna ur och tärna äpplena. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten minst 5 min. Koka upp vatten och socker, lägg i äppelbitarna och gelatinbladet. Låt dra ca 30 min.
Mixa till en slät smet. Kör smeten i glassmaskin eller ställ i frysen minst 3 tim och rör om med jämna mellanrum.
Recepten är publicerade med tillstånd från Arla.