Mellanmål - de små målen mellan måltiderna!
Mellanmål är de trevliga små målen mellan huvudmålen. En paus på arbetet, med goda vänner, vid den berömda energidippen på eftermiddagen eller vårt sista kvällsmål innan läggdags.
Det är bra att äta regelbundet med 3 huvudmål; frukost, lunch, middag samt mellanmål/kvällsmål vid behov.
Vanligt är att mellanmål består av bullar, kakor och glass. En mazarin innehåller 230 kcal och en stor muffin kan innehålla lika mycket energi som en lunch för en kvinna. Dessa livsmedel bör istället räknas in i utrymmet som vi kan unna oss någon gång ibland men ej för ofta. Det är bättre att lägga en grund med bra mellanmål och unna oss det lilla extra när vi verkligen är riktigt sugna.
Hur många mellanmål man väljer beror på hur det totala energiintaget ser ut över dagen och hur ofta man själv känner att man behöver äta för att hålla sig pigg och alert. Just på eftermiddagen brukar det kännas välbehövligt med ett litet mål t ex en frukt eller en smörgås. Det upplevs ofta lättare att reducera vikt om man äter regelbundet.
Mellanmålstips - ca 100 -150 kcal
- En frukt. Förutom våra vanligaste frukter som äpple, päron, banan, clementin, apelsin och persika prova exotiska frukter som cherimoya, passionsfrukt, mango, papaya m.m
- En mjuk smörgås eller ett knäckebröd med nyckelhålsmärkt bröd, lättmargarin och nyckelhålsmärkta pålägg t ex 10-17 % ost, mjukost, keso, skinka, rostbiff, nötrulle, saltrulle, leverpastej, mager salami, toppat med paprika, tomat, gurka, ruccola, olika salladsorter eller skivad frukt.
- Ett knäckebröd och ½ burk makrill i tomatsås toppat med tomatskivor och örtkryddor
- Ett knäckebröd, lättmargarin med 3 små sillbitar
- Nötter: 10-15 st (10 st ca 90 kcal resp. 15 st ca 140 kcal)
- 1 dl bär/frukt och 1 dl kesella 1 %
- Smoothie: 2 dl lättyoghurt med ¾ dl bär, spetsat med lite kanel eller ingefära
- Fruktsallad och vaniljkesella (delas med flera)
- Keso naturell: 1 dl tillsammans med 1 dl bär/frukt
- Snabbglass: 1,5 dl lättyoghurt och 1 dl frusna bär, mixas direkt och avnjuts
- Snabbglass nr 2: 1 dl naturell yoghurt 3% och 1 dl frusna bär, mixas och blanda i mynta
- Frökvarg: 1 dl Kvarg kesella lätt 1% med 10 g pumpafrön
- Bärkvarg: 1 dl Kvarg kesella lätt 1% med 1 dl bär
- Nötkvarg: 1/2 dl Kvarg kesella lätt 1% med 12 g nötter
- Grönsaksdipp: 1,25 dl lättyoghurt naturell 0,5% med 1/2 påse dippmix samt en morot (65g) och 50 g gurka
- Hemmagjord chokladpudding: 1 dl Kvarg kesella lätt 1%, 1 msk kakao, 1 tsk kokosflingor, 1 tsk socker eller sötningsmedel
- Avocado: 1/2 avocado innehåller bra fetter och ger 108 kcal
- Oliver: 2 dl gröna oliver ger 115 kcal
- Ägg: ett lite större ägg, 75 g, ger 103 kcal
- Kanel- och dadelbollar: ICAs version innehåller ca 50 kcal per boll