Rårakor med cottage cheese

Rårakor med cottage cheese


Klassisk svensk husmanskost. Proteinrikt tack vare cottage cheese och ägg. Utöver cottage cheese så är purjolök eller rödlök är goda tillbehör till rårakorna.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g potatis
  • 1-2 gula lökar
  • 4 ägg
  • 2 krm salt
  • Arla svenskt smör
  • 500 g KESO cottage cheese

Gör så här

Skala potatis och lök. Riv potatisarna fint. Riv eller hacka löken fint.
Blanda potatis och lök med uppvispade ägg, salt och peppar.
Låt lite smör bli ljusbrunt i en stekpanna. Lägg i tre klickar smet åt gången, knappt ½ dl smet per råraka, bred ut smeten tunt. Stek 2-3 minuter per sida tills de är gulbruna och frasiga.
Servera direkt med cottage cheese och finstrimlad rödlök.

 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi395 kcal
Protein26 g
Kolhydrat37 g
Fett16 g

Fler artiklar

Asiatisk nudelsallad med räkor

En härlig nudelsallad med lite sting och krispiga grönsaker.

Ingredienser - 4 portioner

  • 200 g risnudlar
  • 5 salladslökar
  • 1 gemsallad
  • ½ gurka
  • 250 g tinade sojabänor
Till dressing
  • 1 röd chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ msk riven färsk ingefära
  • 1 msk koncentrerad äppeljuice
  • 1 msk sesamolja
  • ½ dl japansk soja
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk risvinäger
  • 500 g räkor med skal
  • 1 dl saltrostade cashewnötter
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 lime

Gör så här

Börja med dressingen. Halvera, kärna ur och finhacka chilin. Lägg den i en skål och riv i vitlök och ingefära. Blanda med övriga ingredienser till dressingen. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj dem hastigt i kallt vatten och låt rinna av. Skiva löken. Strimla salladen. Skär gurkan i tunna stavar. Blanda ner dressing och alla grönsaker i nudlarna. Låt dra åt sig smaker en stund. Skala räkorna. Grovhacka nötter och koriander. Skär limen i klyftor. Toppa salladen med räkor, cashewnötter och limeklyftor.


Näringsvärden

Per portion

Energi470 kcal
Protein26 g
Kolhydrat59 g
Fett14 g
Läs mer

Overnights oats

En gröt att förvara i kylskåpet - perfekt som frukost eller mellanmål. Toppa med frukt, bär, kanel, nötter eller frön.

Ingredienser - 4 portioner

  • 4 dl havregryn
  • 6 dl Arla mjölk
  • 2 msk chiafrön
  • 1 dl mjölk
  • Förslag på toppings: blandade färska/frysta bär, kokosflingor, fruktbitar, nötter eller frön

Gör så här

Lägg havregrynen i en stor bunke eller fördela i portionsskålar. Häll över mjölk och rör ner chiafrön. Täck med plastfilm och låt stå i kyl över natten i minst 8 tim. Servera gärna gröten med färska bär, fröer, nötter eller färsk frukt.


Näringsvärden

Per portion

Energi220 kcal
Protein10 g
Kolhydrat27 g
Fett7 g
Läs mer

Omelett med avokado och keso

En supergod och lättlagad lunchrätt - matig och krämig omelett toppad med keso och avokado.

Ingredienser - 4 portioner

  • 2 avokados
  • 2 tomater
  • ½ rödlök
  • 8 ägg
  • 1 dl mjölk
  • Salt och svartpeppar
  • 2 msk Arla Köket® Smör- & rapsolja
  • 250 g KESO® cottage cheese
  • 30 g ärtskott

Gör så här

Skala, kärna ur och grovhacka avokadon. Skär tomaterna i bitar. Skala och strimla löken. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Stek 2 stora eller 4 små omeletter i smör-&rapsolja. Rör försiktigt i smeten några gånger. Lägg cottage cheese, avokado, tomat och lök på omeletterna. Toppa med ärtskott. Servera eventuellt med ett grovt bröd eller precis som den är.

Tips - välj mager keso för att minska energiinnehållet ytterligare!

Näringsvärden

Per portion

Energi580 kcal
Protein30 g
Kolhydrat40 g
Fett32 g
Läs mer

Matmuffins med keso, sötpotatis och spenat

Goda och mättande muffins att servera på picknicken eller buffén. Servera gärna tillsammans med en fräsch sallad.

Ingredienser 12 portioner

  • 2 små sötpotatisar, ca 300 g
  • 2 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja
  • 4 ägg
  • 1 dl KESO® cottage cheese
  • 60 g babyspenat
  • 2 dl Arla Köket® riven ost texmex
  • 4 dl dinkelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 msk pumpakärnor
  • ½ tsk rökt paprikapulver

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Sätt ut muffinsformar i en muffinsplåt. Skala och finriv sötpotatisen och lägg i en bunke. Tillsätt smör-&rapsolja, ägg, keso, spenat och hälften av osten. Spara ev lite spenat till garnering. Rör ner mjöl blandat med bakpulver och salt. Klicka ner smeten i formarna. Toppa med resten av osten och strö över pumpakärnor och paprikapulver. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna under handduk.

Näringsvärden

Per styck 

Energi195 kcal
Protein9 g
Kolhydrat22 g
Fett7 g
Läs mer

Påsksallad

En färgsprakande och mättande sallad som är perfekt att ha på påskbordet.

Ingredienser 8 bufféportioner

  • 800 g delikatesspotatis eller färsk potatis
  • 1 msk malen gurkmeja
  • 300 morot
  • 1 dl vatten
  • 3 msk risvinäger
  • 1 ½ msk strösocker
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 150 g rädisor
  • 3 msk olivolja
  • ½ tsk harissa
  • Salt och peppar
  • 60 g Småbladig sallad
  • 150 g Apetina vitost
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • Tostade sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön

Gör så här

Tvätta och dela potatisen i kvartar. Koka dem mjuka i saltat vatten tillsammans med gurkmeja. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
Skala morötterna och skär dem i mindre bitar, eller fortsätt strimla dem med potatisskalaren. Koka upp vatten, risvinäger, socker och ingefära. Lägg i morötterna och låt svalna i lagen.
Skiva rädisorna tunt och lägg i kallt vatten.
Häll av lagen från morötterna i en bunke och blanda med olivolja och harissa till en dressing. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp potatis, morötter och salladsblad på ett fat. Ringla dressingen över påsksalladen. Strö över rädisor, smulad vitost, koriander och frön.

Receptet publiceras med tillstånd från Arla.

Läs mer

Fröknäcke

Ett knaprigt, gott och nyttigt fröknäcke att ha till frukosten eller mellanmålet. Gott äta att precis som det är eller tillsammans med, tunnt skivad skinka eller en bit ost och valfri grönsak.

Ingredienser 12 bitar

  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1,5 msk olja, förslagsvis raps
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

Blanda alla ingredienser förutom salt och rör om. Låt stå och svälla 10-15 min.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Bred ut smeten på bakplåtspapperet. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och tryck ut smeten jämnt med händerna. Ta bort det
översta papperet och strö över flingsalt.
Grädda fröknäcket mitt i ugnen på 175 grader i 40-45 min tills det är torrt och gyllenbrunt. Låt kallna och bryt försiktigt i bitar.

Läs mer