Chili sin Carne

Chili sin Carne


Chili sin carne är en vegetarisk/vegansk hälsosam vardagsrätt som är lätt att tillaga. Frys gärna in grytan i portionsstorlekar så är det enkelt att ta fram och värma när man har ont om tid. Receptet är framtaget i samarbete med Lindas bakskola.

Ingredienser, 6 portioner

  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1–2 tsk chilipulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 3/4 tsk salt
  • 1 msk soja
  • 400 g vegofärs
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 1 tetra vita bönor i tomatsås (à 380 g)
  • 1 tetra kidneybönor (à 380 g)

Gör så här

Skala och hacka lökarna samt skala och pressa vitlöken. Bryn allt i lite olja i en stekpanna. Ta upp allt ur stekpannan och lägg på en tallrik.

Bryn färsen i stekpannan. Tillsätt tomatpuré, kryddorna, soja, och krossade tomater. Låt allt puttra på svag värme i ca 10 min.

Tillsätt sist bönorna och låt allt puttra tills bönorna blivit varma. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs. Till servering: Servera gärna maten med bulgur och en fräsch sallad. Beräkna 3 dl bulgur torrvara till sex personer.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi436 kcal
Protein23 g
Kolhydrat54 g
Fett8 g

Fler artiklar

Krämig rotfruktssoppa

En riktigt smakrik och krämig rotfruktssoppa värmer fint. Variera rotfrukterna efter tillgång. Toppa med keso för ökat proteinintag.

Ingredienser 4 portioner

  • 8 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 3 morötter
  • 1 liter örtbuljong
  • 2 dl Arla köket lätt fraiche
  • Salt och peppar
  • Ev olivolja
  • 250 g KESO Cottage cheese

Gör så här

Skala och skär potatis och palsternacka i stora bitar. Skala och skär 2 av morötterna i mindre bitar. Koka upp buljongen i en kastrull. Lägg i de skurna rotfrukterna och låt koka under lock 15-20 min tills rotfrukterna känns mjuka. Häll av och spara buljongen. Mixa rotfrukterna tillsammans med crème fraichen. Häll tillbaka rotfruktsmixet i kastrullen och rör ner 4 - 5 dl av buljongen. Smaka av med salt och peppar. Skala och hyvla den återstående moroten med en potatisskalare. Koka upp soppan på nytt och låt morotsstrimlorna koka med i soppan ca 1 min. Häll upp soppan i djupa tallrikar, ringla ev lite olivolja över och toppa med cottage cheese. Servera gärna grovt bröd till.

Recept publicerat med tillstånd från Arla.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi475kcal
Protein18 g
Kolhydrat67 g
Fett13 g
Läs mer

Kycklingfiléer i yoghurtmarinad

Kycklingen blir extra mör och god av yoghurt i marinaden. Marinaden är smaksatt med sambal oelek, vitlök och spiskummin. Servera med bulgursallad och morotsraita.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 st kycklingbröstfiléer
  • Arla svenskt smör
  • 1 dl Arla Köket matyoghurt
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
Morotsraita
  • 1 morot
  • 1 dl Arla Köket matyoghurt
  • 1 tsk honung
  • ½ tsk torkad mynta
  • salt och svartpeppar
Bulgursallad
  • 2½ dl okokt bulgur
  • 2 tomater
  • ½ rödlök
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 citron att pressa
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • salt och svart peppar

Gör så här

Blanda yoghurt, spiskummin, sambal oelek och vitlök i en skål. Lägg kycklingfiléerna i en plastpåse.Häll i marinaden och knyt om. Låt ligga i kylen i minst 2 tim. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.Smält smöret i en panna och stek kycklingfiléerna ca 6 min per sida. Salta och peppra. Skär filéerna i skivor.Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen och låt svalna.Tärna tomaterna. Finhacka rödlök och persilja.Lägg allt i en skål och blanda med citronsaft, vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar.Finriv moroten. Lägg i en skål och blanda med yoghurt, honung och mynta. Smaka av med salt och peppar.Servera kycklingen med raita och bulgursallad.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi440 kcal
Protein37 g
Kolhydrat39 g
Fett14 g
Läs mer

Fisk i ajvarsås

Snabblagad och god fiskrätt som kryddas med ajvar relish. Den ger såsen sting och god smak av paprika. Du kan välja valfri vit fisk till detta recept.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g torskrygg i portionsbitar
  • 3 dl vildris
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk Arla Köket Smör- och rapsolja
  • 2½ dl Kelda matlagningsgrädde
  • ½ dl ajvar relish
  • 400 g zucchini

Gör så här

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Strö hälften av saltet och pepparn på fisken och bryn den i smör- och rapsolja.
Blanda grädde och ajvar. Häll gräddblandningen över fisken. Låt koka på svag värme 3-4 minuter.
Skär zucchinin i bitar, stek dem i smör- och rapsolja och tillsätt resten av saltet och pepparn.
Servera fisken med zucchini och ris.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi375 kcal
Protein34 g
Kolhydrat27 g
Fett14 g
Läs mer

Gnocchi med tomatsås och broccoli

Gnocchi i tomatsås - en supersnabb variant på den italienska klassikern med smaksatt crème fraiche. Se till att broccolin och gnocchin kokas al dente. Toppa gnocchin med salvia och servera.

Ingredienser, 4 portioner

  • 250 g broccoli
  • 500 g färsk gnocchi
  • 4 dl Kelda pastasås tomat och créme fraiche
  • 2 krm svartpeppar
  • 150 g Apetina vitost
  • ½ dl hackad färsk salvia

Gör så här

Skär av broccolibuketterna. Skala och skär stammen i mindre bitar.
Koka gnocchin enligt anvisning på förpackningen.
Värm pastasåsen under omrörning. Tillsätt broccoli och gnocchi.
Smula över osten och peppra. Strö salvia över rätten och servera.


Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi350 kcal
Protein15 g
Kolhydrat51 g
Fett9 g
Läs mer

Rårakor med cottage cheese

Klassisk svensk husmanskost. Proteinrikt tack vare cottage cheese och ägg. Utöver cottage cheese så är purjolök eller rödlök är goda tillbehör till rårakorna.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g potatis
  • 1-2 gula lökar
  • 4 ägg
  • 2 krm salt
  • Arla svenskt smör
  • 500 g KESO cottage cheese

Gör så här

Skala potatis och lök. Riv potatisarna fint. Riv eller hacka löken fint.
Blanda potatis och lök med uppvispade ägg, salt och peppar.
Låt lite smör bli ljusbrunt i en stekpanna. Lägg i tre klickar smet åt gången, knappt ½ dl smet per råraka, bred ut smeten tunt. Stek 2-3 minuter per sida tills de är gulbruna och frasiga.
Servera direkt med cottage cheese och finstrimlad rödlök.

 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi395 kcal
Protein26 g
Kolhydrat37 g
Fett16 g
Läs mer

Blandade bönor med bulgur och broccoli

En proteinrik vegetarisk rätt som är snabb- och lättlagad med färdigkryddad créme fraiche. Variera med de grönsaker du har hemma för stunden såsom zucchini eller blomkål.

Ingredienser, 4 portioner

  • 400 g blandade bönor
  • 250 g broccoli
  • 1 burk (290 g) grillad paprika i olja
  • 1 msk Arla Köket Smör- och rapsolja
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl Arla Köket créme fraiche fetaost & soltorkade tomater
  • 3 dl bulgur
  • ½ dl hackad bladperilja

Gör så här

Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen.

Häll av bönorna. Skär broccolin i buketter. Häll av paprikan och låt rinna av på hushållspapper.

Fräs bönor, broccoli och paprika i smör- och rapsolja ca 3 minuter i stekpanna. Salta och peppra. Häll på créme fraiche och låt koka ihop.

Servera med bulgur och toppa med persilja.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi425 kcal
Protein16 g
Kolhydrat57 g
Fett13 g
Läs mer