Tips på kalla såser till grillrätter
Nu är grillsäsongen igång för fullt och grilldofterna sprider sig i kvarteren. Utmana dig själv och prova grilla något du inte brukar, kanske spetskål eller skaldjur? Glöm inte att grönsaker, potatis och andra rotfrukter går utmärkt att lägga på grillen. Det är ofta tillbehören som blir pricket över i:et och förgyller måltiderna. Här får du därför flera förslag på sunda och ljuvliga röror och såser som passar till det mesta som går att grilla
Enkel marinad/glace
- 3 msk honung
- 1 dl soja
- ½ dl chilisås (byt till 1 msk Sambal oelek för mer styrka)
- ½ dl olja
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
- 1 msk vinäger, citron eller lime
- Kryddor efter tycke och smak
Gör så här
Lägg alla ingredienser till marinaden i en plastpåse och lägg sedan i lax/kött/fågel och förslut påsen. Låt marinera så länge som möjligt. Kan också penslas på som glace på det du grillar i omgångar.
Hummus
- 1 burk/tetra kikärtor
- ½ msk olivolja
- 3 msk yoghurt
- 1 liten finchackad gul lök
- 1-2 msk finmalen spiskummin
- En nypa cayennepeppar
- 2 msk citronsaft
- 3 pressade vitlöksklyftor
Gör så här
Häll av spadet från kikärtorna och skölj dessa i durkslag. Mixa samtliga ingredienser till en jämn massa. Smaka av och krydda mer vid behov. Strö över cayenne och kikärtor som dekoration.
Het tomatsalsa med chipotletouch
- 16-20 cocktailtomater
- 2 schalottenlökar
- 2-3 salladslökar
- 1 knipp koriander
- 2 lime
- ½-1 tsk Sambal oelek
- ½ tsk röksalt eller 1-2 droppar flytande rökarom
- salt och peppar
Gör så här
Hacka tomater, lök och koriander, blanda ihop med Sambal oelek och pressa över limesaft. Krydda med röksalt eller rökarom och sedan med salt och peppar efter behov.
Örtsås
- 3 dl naturell yoghurt
- 1 dl minifraiche alternativt kvarg
- 1 knippe hackad persilja, basilika och timjan
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk honung
- ½ pressad citron
- salt och peppar
Gör så här
Skölj och hacka kryddorna. Lägg kryddorna tillsammans med yoghurt, minifraiche/kvarg, citronsaft och vitlök i en skål och mixa allt tillsammans. Smaksätt med honung och kryddor och smaka av.
Baba ganoush
- 500 g aubergine
- ½-1 msk olivolja
- 3 pressade vitlöksklyftor
- 2 pressade citroner
- salt
Gör så här
Grilla eller stek auberginerna mjuka i ugn tills skalet fått blåsor, ca 30 minuter i 250 grader. Skala och skär av toppen och stjälken medan den är varm. Mosa samman alla ingredienser och häll i oljan och rör om tills allt är välblandat. Kyl innan servering.
Rödkåls coleslaw
- ½ vitkålshuvud
- ½ rödkålshuvud
- 1 morot
- 3 dlyoghurt
- 1 msk majonnäs
- 3 msk vitvinsvinäger
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 tsk dijonsenap
- salt och peppar
Gör så här
Riv kålen med osthyvel. Skala och strimla morot. Blanda alla ingredienser till dressingen, lägg i en skål och blanda sedan ner kål och morot. Krydda med salt och peppar eftertycke och smak.