Het kycklinggratäng

Het kycklinggratäng


Het kycklinggratäng allt-i-ett. En underbart god, lättlagad och hälsosam maträtt som innehåller 436 kcal/portion (läs hela näringsinnehållet nedan). Denna rätt passar både vardag och fest och portionerna är rejält tilltagna. Om du delar hela rätten i sex portioner blir det 290 kcal/portion. Det är så smart att tillaga alla ingredienser; kyckling, potatis, grönsaker och sås i en och samma ugnsform för smakerna gifter sig med varandra och resultatet blir magiskt gott!

Ingredienser, 4 portioner

  • 700 g potatis
  • 3 dl vatten
  • salt

 

Grönsaker

  • 3 champinjoner
  • 1 paprika (eller 1/2 av två olika färger)
  • 10 cm purjolök
  • 8 cocktailtomater

 

Sås

  • 2 dl gräddmjölk, 6 % fett
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1/2 dl chilisås
  • 2 msk mango chutney
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 krm salt

 

  • 600 g kycklingfilé
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar
  • chiliflakes

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg dem i en ugnsform. Salta på potatisen och häll över vattnet.
Sätt in potatisen i ugnen i ca 10 min tills den börjar bli lite mjuk.
Skär alla grönsaker i mindre bitar.
Ta ut potatisen och häll bort vattnet som är kvar i formen. Sänk värmen till 225 grader. Lägg alla grönsaker på potatisbitarna.
Sås: Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Rör om ordentligt med en visp.
Krydda kycklingfilén med salt, peppar (och ev. chiliflakes för mer hetta). Stek kycklingfiléerna i olja så de får en gyllenbrun stekyta på båda sidor (den ska ej bli genomstekt).
Skär kycklingfiléerna i skivor, ca 1 1/2 cm tjocka. Lägg dem ovanpå övriga ingredienser i ugnsformen. Häll över såsen.
Grädda längst ner i ugnen i 25–30 min. När det börjar puttra lite lätt bland alla ingredienserna i formen är gratängen klar.

 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi436 kcal
Protein7 g
Kolhydrat40 g
Fett5 g

Fler artiklar

Het kycklinggratäng

Het kycklinggratäng allt-i-ett. En underbart god, lättlagad och hälsosam maträtt som innehåller 436 kcal/portion (läs hela näringsinnehållet nedan). Denna rätt passar både vardag och fest och portionerna är rejält tilltagna. Om du delar hela rätten i sex portioner blir det 290 kcal/portion. Det är så smart att tillaga alla ingredienser; kyckling, potatis, grönsaker och sås i en och samma ugnsform för smakerna gifter sig med varandra och resultatet blir magiskt gott!

Ingredienser, 4 portioner

  • 700 g potatis
  • 3 dl vatten
  • salt

 

Grönsaker

  • 3 champinjoner
  • 1 paprika (eller 1/2 av två olika färger)
  • 10 cm purjolök
  • 8 cocktailtomater

 

Sås

  • 2 dl gräddmjölk, 6 % fett
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1/2 dl chilisås
  • 2 msk mango chutney
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 krm salt

 

  • 600 g kycklingfilé
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar
  • chiliflakes

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg dem i en ugnsform. Salta på potatisen och häll över vattnet.
Sätt in potatisen i ugnen i ca 10 min tills den börjar bli lite mjuk.
Skär alla grönsaker i mindre bitar.
Ta ut potatisen och häll bort vattnet som är kvar i formen. Sänk värmen till 225 grader. Lägg alla grönsaker på potatisbitarna.
Sås: Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Rör om ordentligt med en visp.
Krydda kycklingfilén med salt, peppar (och ev. chiliflakes för mer hetta). Stek kycklingfiléerna i olja så de får en gyllenbrun stekyta på båda sidor (den ska ej bli genomstekt).
Skär kycklingfiléerna i skivor, ca 1 1/2 cm tjocka. Lägg dem ovanpå övriga ingredienser i ugnsformen. Häll över såsen.
Grädda längst ner i ugnen i 25–30 min. När det börjar puttra lite lätt bland alla ingredienserna i formen är gratängen klar.

 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi436 kcal
Protein7 g
Kolhydrat40 g
Fett5 g
Läs mer

Kesosmoothie

Smoothies kan tillredas på många olika sätt. Denna smoothie innehåller keso som är både mager och proteinrik och ger en god sälta till smoothien. 

Ingredienser, 1 portion

  • 1/2 dl keso mini 1,5% eller naturell 4%
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 50 g bär

Gör så här

Mixa ingredienserna i en mixer och servera. Variera bärsorten eller mixa olika typer av bär. 


 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi123 kcal
Protein11 g
E% protein35%
Läs mer

Kesokaka med bärpott

Keso är både mager och proteinrik och är ett utmärkt livsmedel att använda i sitt mellanmål. Denna kaka kan tillredas för att ha flera mellanmål klara till de kommande dagarna. 

Ingredienser, 3-4 portioner

  • 250 g keso mini 1,5% eller naturell 4%
  • 1 ägg
  • 1 äggvita
  • 1,5 msk fiberhusk
  • Smaksätt med något av följande: vaniljpulver, sötningsmedel, kardemumma, saffran
  • 25 g bär el sylt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Rör samman alla ingredienserna. Häll smeten i en smord ugnssäker form med i lite mindre format. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna lite innan serveringmed en klick sylt med sötningsmedel eller tillredda bär sötade med sötningsmedel. 


 

Näringsvärden

Per port, beräknat på 3 port

Energi121 kcal
Protein15 g
E% protein50%
Läs mer

Smoothie med yoghurt

Lättaste sättet att göra en snabb näringstät smoothie!

Ingredienser, 1 portion

  • 1 dl lättyoghurt
  • 1 dl bär
  • kanel eller ingefära

Gör så här

Skiva/hacka frukt eller bär och blanda ner i keson. Pudra kryddor över och servera.


 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi76 kcal
Protein4,8 g
E% protein27%
Läs mer

Keso med frukt och bär

Keso är både mager och proteinrik och är ett utmärkt livsmedel att använda i sitt mellanmål. Här kombineras keso med frukt och kardemumma.

Ingredienser, 1 portion

  • 75 g keso mini 1,5% eller naturell 4%
  • 1 frukt eller 1 dl bär
  • kanel, kardemumma

Gör så här

Skiva/hacka frukt eller bär och blanda ner i keson. Pudra kryddor över och servera.


 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi109 kcal
Protein11 g
E% protein42%
Läs mer

Kvarg med frukt eller bär

Enprocentig kvarg är både mager och proteinrik och är ett utmärkt livsmedel att använda i sitt mellanmål. Här kombineras kvarg med tärnat äpple och kanel.

Ingredienser, 1 portion

  • 1 dl kvarg 1%
  • 1 frukt eller 1 dl bär
  • kanel, kardemumma

Gör så här

Skiva/hacka frukt eller bär och blanda ner i kvargen. Pudra kryddor över.


 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi109 kcal
Protein14 g
E% protein52%
Läs mer