Smala recept med grönsaker
Pytt i panna med curry och kikärter
Vegetarisk pytt i panna kryddad med curry är perfekt ihop med den friska äppelmyntayoghurten.
Ingredienser, 4 portioner
- 500 g potatis
- 1 gul lök
- 1 röd paprika
- ca 250 g zucchini
- 250 g broccolibuketter
- 1 msk Arla Smör-&rapsolja
- 1 tsk curry
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 400 g kikärter
- 1 dl cashewnötter
Äppelmyntayoghurt:
- 1 rött äpple
- 1 vitlöksklyfta
- 1 kruka färsk mynta
- 2 dl Arla Köket turkisk yoghurt
- ½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här
Börja med att kärna ur och riva äpplet grovt. Skala och riv vitlöksklyftan fint. Hacka hälften av myntan och blanda med äpple, vitlök och yoghurt. Smaka av med salt och peppar. Skala och tärna potatis och lök. Dela och kärna ur paprikan, skär den och zucchini i tärningar. Stek potatisen i smör-&rapsolja i en stor stekpanna på medelvärme tills den blir nätt och mjuk. Tillsätt lök och broccoli och stek ytterligare ca 5 min. Höj värmen och vänd ner zucchini och paprika. Stek ca 5 min till. Smaksätt med curry, salt och peppar. Häll av och skölj kikärterna. Tillsätt dem och låt allt bli varmt. Hacka nötterna grovt och strö över. Garnera pytten med resten av myntan och servera tillsammans med äppelmyntayoghurt.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 425 kcal |
Protein | 16 g |
Kolhydrat | 51 g |
Fett | 17 g |

Varm rotfruktssallad
Ugnsrostade rotfrukter och grönsaker smakar så mycket mer.
Ingredienser, 4 portioner
- 1 kg rödlök, morötter,
- palsternacka, paprika
- 2 msk smält smör
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 tsk rosmarin
- 1 dl rostade sojabönor
Apelsindressing:
- 2 dl matyoghurt
- rivet skal av ½ apelsin
- 2 tsk flytande honung
- 2 krm salt
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C. Blanda ihop dressingen. Skala lök, morötter och palsternacka. Kärna ur paprikan. Skär alla grönsaker i bitar och lägg på bakplåtspapper i en långpanna. Blanda smöret med vitlök, salt, peppar och rosmarin, häll över grönsakerna. Blanda runt. Stek i mitten av ugnen ca 30 min. Lägg upp rotfrukterna på ett fat och strö över sojabönorna. Servera med dressingen och en apelsinklyfta.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 365 kcal |
Protein | 16 g |
Kolhydrat | 38 g |
Fett | 16 g |

Bönsallad
Vad bra att det finns så många olika bönor på burk! En god bas för matiga sallader som denna.
Ingredienser, 4 portioner
- 2 burkar kokta bönor, 400 g
- 1 färsk lök
- 4 tomater
- ½ dl grovhackade basilikablad
- 2 msk olivolja
- 1 pressad vitlöksklyfta
- ½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 250 g Keso cottage cheese, grillad paprika
Gör så här
Spola bönorna och låt dem rinna av. Skala och skiva löken. Skär tomaterna i bitar. Blanda bönor, lök, tomater och basilika. Blanda olja och vitlök. Häll det över salladen. Krydda med salt och peppar. Rör om salladen och lägg upp i skålar. Lägg på cottage cheese. Servera med bröd.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 360 kcal |
Protein | 21 g |
Kolhydrat | 41 g |
Fett | 12 g |

Kikärtsbiffar med morotstsatsiki
Enkla att laga och goda att äta både kalla och varma. Gör gärna dubbel sats och ta med i lunchboxen.
Ingredienser, 4 portioner
- 1 burk, 400 g kikärtor
- 1 dl lättmjölk
- 2 dl Arlaköket medelhavsinspirerad matyoghurt
- 1 st purjolök
- 1 msk maizena majsstärkelse
- 1 kruka persilja
- 15 g smör
- 2 st morot
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här
Skölj kikärtorna i vatten och låt dem rinna av. Finstrimla purjolöken. Mixa kikärtorna. Blanda kikärtor purjolök, maizena, persilja och mjölk till en färs. Smaksätt med salt och peppar.
Forma färsen till biffar och stek dem i smör i en teflonpanna några minuter på varje sida. Rör ihop alla ingredienserna till tsatsikin.
Servera biffarna med tsatsikin och kokt ris blandat med lättkokta grönsaker.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 405 kcal |
Protein | 14 g |
Kolhydrat | 68 g |
Fett | 8 g |

Fransk löksoppa
Klassisk mat med franska anor. Timjan sätter härlig smak på buljongen.
Ingredienser, 4 portioner
- 4 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk smör
- 1 liter grönsaksbuljong
- 1 msk soja
- ½ dl vitt vin eller 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
- ½ tsk salt
- 1 krm vitpeppar
Gör så här
Skala och skiva lök och vitlök. Smält smöret i en gryta stor nog för soppkok. Lägg i löken och låt fräsa ca 5 minuter. Häll över buljongen. Tillsätt soja och vin.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 80 kcal |
Protein | 2 g |
Kolhydrat | 7 g |
Fett | 4 g |

Lättlagad ratatouillelasagne
Snabbt och lätt med färdig grönsaksblandning i lasagnen.
Ingredienser, 4 portioner
- 1 påse frysta ratatouillegrönsaker, 400 g
- 1 burk krossade tomater
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 msk hackad basilika, färsk eller fryst
- salt och peppar
- 8-9 lasagneplattor
- 500 g cottage cheese, KESO® naturell
- 1 dl Arla Köket riven ost Gratäng
Gör så här
Sätt på ugnen på 225°C. Blanda grönsaker, krossade tomater och buljongtärning i en kastrull. Koka på svag värme ca 5 minuter. Rör ner basilika och smaka av med salt och peppar.
Varva grönsakerna med lasagneplattor och cottage cheese i en smord ugnssäker form. Avsluta med grönsaksröra och strö över osten. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Servera med sallad och bröd.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 425 kcal |
Protein | 28 g |
Kolhydrat | 55 g |
Fett | 10 g |

Vego osso buco med gremolata
Välsmakande fänkål där gremolatan är klicken över i!
Ingredienser, 4 portioner
- 3 fänkål, ca 700 g
- 2 gula lökar
- 1 msk smör
- 1 burk hela tomater, ca 400 g
- 2 dl lätt créme fraiche
- 1 grönsaksbuljongtärning
- ½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Gremolata:
- rivet skal av 1 citron
- 1 dl hackad persilja
- 2 finhackade vitlöksklyftor
Gör så här
Dela fänkålen i fjärdedelar. Skala och klyfta löken. Fräs löken i smör i en stor gryta. Lägg i fänkålen och häll på tomaterna med sitt spad och créme fraiche. Smula i buljongtärningen. Låt allt koka på svag värme under lock 10-15 minuter.
Smaksätt med salt och peppar. Blanda citronskal, persilja och vitlök och strö över grytan. Servera med ris eller bröd.
Tips! Gott med saffransris till.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 410 kcal |
Protein | 13 g |
Kolhydrat | 60 g |
Fett | 13 g |

Nordafrikansk bönwok
Woka röda bönor, grönsaker, exotiska kryddor, citronsaft och russin och du har en mustig och ovanligt dekorativ rätt.
Ingredienser, 4 portioner
- 1 gul lök
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 aubergine
- 1 squash
- 1-2 msk rapsolja
- 1 tsk smör
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk koriander
- 1 tsk salt
- 1 krm chilipeppar
- saft och finrivet skal av ½ citron,
- ca 1 ½ msk citronsaft
- 1 burk röda bönor, ca 400 g
- ½ dl russin
Gör så här
Tillaga couscousen enligt anvisningarna på paketet.
Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och skär aubergine och squash i strimlor. Hetta upp olja och smör. Woka lök och vitlök när smöret blivit brunt. Tillsätt aubergine och squash och låt woka med 3-4 minuter. Tillsätt kryddor, citronsaft och citronskal.
Spola hastigt av bönorna i kallt vatten och låt rinna av. Vänd ner bönor och russin i woken.
Servera bönwoken med couscous och en klick matyoghurt.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 400 kcal |
Protein | 15 g |
Kolhydrat | 63 g |
Fett | 10 g |

Rödbetssoppa på minuten
En ovanligt snabb och smal soppa med massor av färg och smak. Det går lika bra att byta ut rödbetorna till någon annan rotfrukt eller blanda olika sorter.
Ingredienser, 4 portioner
- 4-6 stora färska rödbetor, ca 750 g
- 1 gul lök
- 7 ½ dl vatten
- 2 hönsbuljongtärningar
- 2 ½ dl Kelda lagalätt
- 1-2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Servera med:
- 250 g Keso mini, cottage cheese
- 2 msk hackad gräslök
Gör så här
Skala rödbetorna och skär dem i skivor. Skala löken och dela den i bitar.
Mixa rödbetor och lök, lite i taget i en matberedare. Häll blandningen i en kastrull. Tillsätt vatten och smula i buljongtärningar. Koka soppan ca 5 minuter. Häll i gräddmjölken och låt soppan koka upp.
Smaksätt med salt och peppar. Servera med en klick cottage cheese och strö över gräslök. Rostat fullkornsbröd är gott till.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 250 kcal |
Protein | 15 g |
Kolhydrat | 35 g |
Fett | 5 g |
