Smala recept på smörgåsar
Zucchini- och vitlökstoast
En varm och god smörgås, som för män bör kompletteras med en frukt.
Ingredienser, 4 portioner
- 16 skivor små mjukbröd
- 4 msk lätt créme fraiche
- 2 klyftor vitlök, pressade
- 2 zucchini, tunt skivade
- 4 tomater, tunt skivade
- 2 paprikor, tunt skivade
- 16 skivor lufttorkad eller rökt skinka
Gör så här
Blanda créme fraiche med vitlök, salt och peppar. Fördela zucchini, tomat och paprika på hälften av mjukbröden. Klicka den smaksatta créme fraichen över grönsakerna och lägg på två skivor skinka. Lägg på den andra hälften av mjukbröden som lock. Pressa ihop och grädda i en smörgåsgrill eller våffeljärn. Skär upp i snygga portionsbitar före serveringen.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 422 kcal |
Protein | 25 g |
Kolhydrat | 56 g |
Fett | 11 g |
Skaldjurssallad på rostat grovbröd
En smakrik sallad på grovt bröd. För män bör smörgåsen kompletteras med en frukt.
Ingredienser, 4 portioner
- 8 skivor mörkt osötat fullkornsbröd
- 300 g skaldjursblandning, tinad
- 1 schalottenlök, hackad
- 1 msk dill, fryst eller färsk, hackad
- 1 msk gräslök, fryst eller färsk, hackad
- 16 körsbärstomater, klyftade
- 20 cm gurka, skalad, urkärnad och tärnad
- 7 potatisar, kokta, kalla och tärnade
- ½ dl citronolivolja
- 1 msk balsamvinäger
Gör så här
Blanda skaldjursblandningen med lök, dill, gräslök, körsbärstomater, gurka och potatis. Blanda olivoljan med vinäger, smaka av med salt och peppar och vänd ner i salladen. Rosta bröden och fördela skaldjurssalladen på.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 451 kcal |
Protein | 27 g |
Kolhydrat | 54 g |
Fett | 14 g |
Rostbiff på rostat bröd med bönsallad
Rostbiffstoast med mättande bönsallad.
Ingredienser, 4 portioner
- 8 skivor rostbröd
- 1 klyfta vitlök, hackad
- 2 msk olivolja
- 2 msk dijonsenap
- 2 hg rostbiff, skivad
Bönsallad:
- 1 burk kidneybönor
- 7 potatisar, kokta och tärnade
- 1 påse eller ask sallad
- 1 gurka, urkärnad och tärnad
- ½ dl soltorkade tomater, strimlade
- 1 hg lagrad ost (17 % fett), riven
Gör så här
Blanda vitlöken med olivoljan, dijonsenap, salt och peppar. Rosta bröden och bred på vitlöksblandningen. Fördela rostbiffen på hälften av bröden och lägg resten som lock. Gör en bönsallad på bönor, potatis, sallad, gurka, soltorkade tomater och ost.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 549 kcal |
Protein | 33 g |
Kolhydrat | 66 g |
Fett | 17 g |
Skink- och kesosalsa
Enkel och mättande smörgås, som för en man bör kompletteras med en frukt.
Ingredienser, 4 portioner
- 8 skivor ljust grovbröd
- 4 dl Keso
- 2 ½ hg rökt skinka, strimlad
- 1 rödlök, hackad
- 4 tomater, hackade och urkärnade
- 2 tsk italiensk salladskrydda
- 1 msk krasse, hackad
Sallad:
- 1 ask eller påse ruccolasallad
- 2 dl alfalfagroddar
Gör så här
Blanda Keso, skinka, lök, tomat, salladskrydda, salt och peppar. Fördela röran på bröden. Garnera med klippt krasse. Servera med en sallad av ruccola och alfalfagroddar.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 412 kcal |
Protein | 35 g |
Kolhydrat | 46 g |
Fett | 10 g |
Tonfiskmacka med paprika och päron
En smakrik blandning på fullkornsbröd.
Ingredienser, 4 portioner
- 16 skivor mörkt fullkornsbröd
- 2 burkar tonfisk i vatten
- 4 msk dijonsenap
- 8 msk lättmajonnäs
- 4 msk mjukost (10 % fett)
- 4 röda paprikor, fint hackade
- 4 päron, grovhackade
- 2 askar machesallad, eller annan spröd sallad
Gör så här
Blanda tonfisk, dijonsenap, majonnäs, mjukost, paprika och päron. Smaka av med salt och peppar. Lägg sallad på hälften av bröden och fördela tonfiskröran på. Lägg på de andra bröden som lock.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 573 kcal |
Protein | 34 g |
Kolhydrat | 76 g |
Fett | 15 g |
Skinksalsa på smörgås
Fräsch och matig smörgås med mörkt grovbröd, som för män bör kompletteras med en frukt.
Ingredienser, 4 portioner
- 8 skivor mörkt grovbröd
- 5 bifftomater, tärnade
- 2 scharlottenlökar, hackade
- 1 rödlök, hackad
- 4 potatisar, kokta, kalla och tärnade
- 2 hg rökt skinka, strimlad
- 2 dl isbergssallad, strimlad
- 2 dl basilika, färsk strimlad
- 2 msk olivolja
Gör så här
Blanda tomater, lök, potatis, skinka, sallad, basilika och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Lägg röran mellan brödskivorna strax före serveringen.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 428 kcal |
Protein | 21 g |
Kolhydrat | 56 g |
Fett | 13 g |
Lättäten kesomacka med skinka och äpple
Somrig och annorlunda smörgås med rotselleri och havregryn. Bör för en man kompletteras med en frukt.
Ingredienser, 4 portioner
- 8 skivor ljust grovbröd
- 2 hg rökt skinka, tärnad
- 1 schalottenlök, hackad
- 4 äpplen, hackade
- 50 g rotselleri, hackad
- 2 dl Keso
- 1 msk pesto
- ½ dl havregryn
Gör så här
Blanda skinka med lök, äpple och selleri. Rör ner Keso, pesto och havregryn. Smaka av med salt och peppar. Fördela röran på fyra brödskivor och lägg de övriga skivorna som lock. Dela dubbelmackorna tvärs över.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 419 kcal |
Protein | 24 g |
Kolhydrat | 57 g |
Fett | 11 g |
Mozzarellatoast med pastasallad
En riktigt lyxig smörgås för festligare tillfällen, söndagslunchen kanske?
Ingredienser, 4 portioner
- 8 skivor ljust grovbröd
- 1 msk paprikapesto, på burk
- 2 paket (125 g) mozzarellaost
- 2 tomater, skivade
- 1 hg rökt skinka, skivad
- 1 schalottenlök, hackad
Pastasallad:
- 5 dl penne pasta, kokt och kall
- 1 röd paprika, hackad
- 1 äpple, hackat
- ½ purjolök, hackad
- 1 dl majs
- 2 dl Kesella
- 4 msk lättmajonnäs
- 1 tsk italiensk salladskrydda
Gör så här
Bred paprikapesto på alla bröden. Fördela mozzarellaost, tomat, skinka och lök på hälften av bröden. Lägg resterande brödskivor som lock och grilla i smörgåsgrillen. Blanda pastan med paprika, äpple, purjolök, majs, Kesella och majonnäs. Smaka av med italiensk salladskrydda, salt och peppar.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 627 kcal |
Protein | 39 g |
Kolhydrat | 75 g |
Fett | 19 g |