Smala recept med fågel
Kyckling med citrongräs och nötter
Asiatisk kyckling i kökosmjölk kryddad med citrongräs, vitlök, fisksås och chili. Thaibasilikan kan bytas ut mot koriander.
Ingredienser, 4 portioner
- 500 g kycklingfiléer
- 3 vitlöksklyftor
- 1 citrongräs
- 2 msk fisksås
- 1 purjolök
- 1 färsk röd chili
- Arla Smör- och rapsolja
- 2 ½ dl lätt kokosmjölk
- 1 dl strimlad thaibasilika
- 1 dl torrrostade jordnötter
Gör så här
Skär kycklingfileérna i små bitar. Skala och hacka vitlöken. Banka lätt på citrongräset och dela på hälften. Blanda kyckling, vitlök, citrongräs och fisksås. Strimla purjolöken. Kärna ur och strimla chilin. Bryn kycklingen med marinad i smör- och rapsolja i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt purjolök och chili. Rör i kokosmjölk. Låt allt koka några minuter. Ta upp citrongräset. Blanda i jordnötter och thailbasilika. Servera grytan med kokt ris.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 510 kcal |
Protein | 38 g |
Kolhydrat | 53 g |
Fett | 15 g |

Fransk kycklinggryta
Enkel och snabb fransk kycklinggryta med smak av champinjoner, timjan och vitlök. Vill du ha ännu mer Frankrike i såsen - använd dijonsenap!
Ingredienser, 4 portioner
- 400 g kycklingfiléer
- 300g champinjoner
- 2 msk Arla Svenskt smör
- 3 dl Arla Köket gräddmjölk
- ½ msk majsstärkelse
- 1 msk kycklingfond
- 2 msk senap
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk torkad timjan
- 2 krm svartpeppar
- ½ dl hackad färsk persilja till garnering
- 2 dl råris
Gör så här
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär kyckling och svamp i bitar och fräs dem i smör. Vispa samman gräddmjölken, majsstärkelsen, fond, senap och vitlök. Häll det över kycklingen och låt koka ca 5 min. Smaka av med timjan och svartpeppar. Strö över persilja. Servera med ris
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 460 kcal |
Protein | 33 g |
Kolhydrat | 51 g |
Fett | 13 g |

Dragonkyckling
Franska smaker i lättlagad krämig kyckling.
Ingredienser, 4 portioner
- 4 kycklingfiléer, ca 500 g
- smör
- 2 dl Arla Köket lätt créme fraiche
- ½ dl vatten
- 2 tsk dragon
- 1 hönsbuljongtärning
- 1 dl Arla Köket riven ost gratäng
- 2 msk hackad persilja eller dragon
Gör så här
Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Bryn dem i smör i en stekpanna. Vispa ihop créme fraiche, vatten, dragon och smulad buljongtärning i en gryta. Lägg i kycklingen och låt den koka ca 5 min under lock. Strö över ost, persilja eller dragon. Servera med kokt potatis och kokta morötter.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 445 kcal |
Protein | 36 g |
Kolhydrat | 41 g |
Fett | 15 g |

Kycklingfilé med höstpytt
Härlig kycklingrätt med grönsaker, svamp och lingon.
Ingredienser, 4 portioner
- 4 kycklingfiléer, ca 500 g
- 1 msk Arla smör&rapsolja
- ½ tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 l blandad färsk svamp, ca 300 g
- 4 salladslökar, ca 50 g
- 1 liten squash
- smör
- salt och peppar
- 1 msk hackad färsk timjan
- 1 dl frysta eller färska lingon
- 3 dl Kelda sås Smooth Mushroom
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C. Bryn kycklingfiléerna i smör- & rapsolja, salta och peppra. Stek dem i ugnen ca 15 min.
Skär svampen i bitar, strimla salladslöken och skär squashen i tärningar. Stek svampen i smör i en stekpanna ca 5 min, tillsätt squash och stek ytterligare 3 min. Blanda ner salladslöken och låt det bli varmt. Salta och peppra, strö över timjan och lingon. Värm såsen under omrörning.
Servera kycklingen med såsen, pytten och vildris.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 380 kcal |
Protein | 37 g |
Kolhydrat | 28 g |
Fett | 12 g |

Kycklingcurry med ris
Njut en lättlagad kycklingrätt med indiska dofter, smaker och färger.
Ingredienser, 4 portioner
- 4 kycklingbröstfiléer, ca 500 g
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk smör
- 1 tsk salt
- ½ msk tomatpuré
- 1 tsk mald ingefära
- 1 tsk garam masala
- 1 tsk gurkmeja
- 1 krm chilipeppar
- ½ dl vatten
- 2 dl lätt créme fraiche
- 1 kruka färsk koriander eller bladpersilja
- 3 dl basmatiris
- ½ gurka
- 1 gul paprika
- 2 tomater
Gör så här
Skär kycklingfiléerna i strimlor. Skala och hacka vitlöken. Bryn kycklingköttet i smör i en teflonpanna. Krydda med salt och lägg över i en gryta. Tillsätt vitlök, tomatpuré, alla kryddor, vatten och crème fraiche. Låt grytan koka ca 5 min. Garnera med koriander eller persilja.
Servera med kokt ris blandat med tärnad gurka, gul paprika och tomat.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 465 kcal |
Protein | 36 g |
Kolhydrat | 52 g |
Fett | 12 g |

Apelsinkyckling med chili
Kärlek het som chili. En lättälskad och lättlagad kycklingrätt.
Ingredienser, 2 portioner
- 2 kycklingfiléer, ca 250 g
- ½ tsk salt
- ½ msk smör
Sås:
- ½ apelsin
- ½ lime
- 1 dl lätt créme fraiche
- ½ msk koncentrerad kycklingfond
- ½ tsk soja
- ½ msk honung
- ½ tsk sambal oelek
- ev citronmeliss
Gör så här
Tvätta och skala apelsin och lime med potatisskalare. Skär skalen i tunna strimlor. Pressa ur saften. Koka upp skal, saft, lätt créme fraiche, kycklingfond, soja, honung och sambal oelek i en panna.
Salta kycklingfiléerna och bryn dem på båda sidor i smör i en stekpanna. Lägg över dem i såsen. Låt dem koka på svag värme ca 10 min. Strö ev över citronmeliss.
Servera med frästa grönsaker.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 375 kcal |
Protein | 32 g |
Kolhydrat | 26 g |
Fett | 16 g |

Viltkyckling med enbär
Enbär och timjan ger den vilda smaken
Ingredienser, 4 portioner
- 4 kycklingfiléer
- 1 msk smör
- 2 dl lätt créme fraiche
- ½ dl outspädd vinbärssaft
- 1 dl vatten
- 1 hönsbuljongtärning
- 5 krossade enbär
- 1 tsk timjan
- 1 msk soja
Gör så här
Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna. Blanda créme fraiche, saft, vatten, buljongtärning, enbär, timjan och soja i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka under lock ca 10 min.
Servera med kokt potatis och grönsaker.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 435 kcal |
Protein | 35 g |
Kolhydrat | 44 g |
Fett | 13 g |

Potatis- och kycklingsallad
Stek potatis och kyckling tillsammans i ugnen och gör tomatsalladen under tiden. Blanda och njut av alla smaker!
Ingredienser, 4 portioner
- 600 g tvättad potatis
- 500 g kycklingfiléer
- 2 tsk smör-&rapsolja
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 rödlök
- 3 tomater
- 50 g rucola
- 2 msk rapsolja
- 2 msk balsamvinäger
- 250 g Keso mini, cottage cheese
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C. Skär potatisen i klyftor. Ställ dem med skalet ner på en plåt med bakplåtspapper. Stek i mitten av ugnen 25-30 min.
Bryn kycklingfiléerna på båda sidor i smör-&rapsolja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg dem på plåten i ugnen när det återstår ca 15 min på potatisen.
Skala och skiva löken. Skär tomaterna i bitar. Blanda lök, tomater och rucola på ett stort fat. Rör ner olja och vinäger. Skär kycklingen i skivor. Vänd ner potatis och kyckling i salladen. Klicka på cottage cheese.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 410 kcal |
Protein | 40 g |
Kolhydrat | 29 g |
Fett | 15 g |

Kyckling i örtkryddad sås
Kyckling möter rödlök och haricots verts i en örtkryddad sås. Snabbt och frestande gott!
Ingredienser, 4 portioner
- 4 kycklingfiléer, ca 500 g
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- smör
- 4 färska rödlökar
- 100 g färska haricots verts
- 2 ½ dl Kelda örtkryddad sås
- 1 dl vatten
- 1 msk hackad färsk timjan
Gör så här
Dela kycklingfiléerna på längden. Krydda kycklingen med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en stekpanna. Ta upp kycklingen.
Skär varje lök i 4 klyftor. Nyp av stjälken på bönorna. Fräs löken och bönorna i smör på svag värme i stekpannan. Tillsätt sås och vatten. Lägg i kycklingen och låt sjuda ca 15 min under lock.
Strö över timjan och servera med nykokt färskpotatis.
Tips: Byt ut vattnet mot torrt vitt vin för en lite lyxigare variant.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 460 kcal |
Protein | 31 g |
Kolhydrat | 43 g |
Fett | 16 g |

Kyckling med dill och gräslök
En ny fräsch kycklingrätt med pigg smakbrytning mellan dill, gräslök, citron och honung.
Ingredienser, 4 portioner
- 4 kycklingfiléer, ca 500 g
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 msk smör
- 2 dl lätt créme fraiche
- 1 dl vatten
- ½ hönsbuljongtärning
- 1 tsk soja
- 1 msk honung
- strimlat skal och pressad saft av ½ citron
- 2 msk hackad dill
- 2 msk hackad gräslök
Gör så här
Krydda kycklingen med salt och peppar. Bryn den i smör på båda sidor i en stekpanna.
Blanda créme fraiche, vatten, buljongtärning, soja, honung och citronsaft i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka under lock ca 10 min. Strö över citronskal, dill och gräslök.
Servera med kokt potatis och purjolök.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 390 kcal |
Protein | 34 g |
Kolhydrat | 34 g |
Fett | 13 g |

Tandoorikyckling
I Indien är tandoori att grilla i en speciell lerugn. Det är också en färgstark kryddblandning. Här hemma grillar vi i ugnen, med läckert resultat!
Ingredienser, 4 portioner
- 4 kycklingfiléer, ca 500 g
Marinad:
- ½ dl matyoghurt
- ½ dl tandoori currypasta
Gör så här
Blanda ihop marinaden i en plastpåse. Lägg i kycklingen och låt marinera i kylen ca 4 timmar.
Sätt ugnen på grill, 275°C. Grilla ev kycklingen ca 1 minut i grillpanna. Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper och stek i övre delen av ugnen tills den får färg, ca 5 minuter. Sänk värmen till 150°C och stek i ytterligare ca 10 minuter.
Servera med raita eller matyoghurt, ris och sallad.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 405 kcal |
Protein | 36 g |
Kolhydrat | 50 g |
Fett | 6 g |

Örtfylld kalkon
Det benfria kalkonköttet är lätt att variera. Här får det smak av en örtig créme fraiche.
Ingredienser, 2 portioner
- 2 kalkonbröstfiléer, ca 600 g
- 2 dl créme fraiche, franska örter
- 1 msk smör-& rapsolja
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 ½ dl hönsbuljong
Gör så här
Sätt ugnen på 225ºC. Skär en längsgående ficka i filéerna. Fyll varje ficka med 1 ½ msk créme fraiche. Fäst ev med tandpetare.
Bryn filéerna försiktigt runtom i smör-& rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en smord ugnssäker form och pensla med 1 msk créme fraiche. Häll buljongen i formen vid sidan av filéerna och stek i mitten av ugnen 25-30 minuter till 70 graders innertemperatur. Lyft upp filéerna.
Vispa ner resterande créme fraiche i stekskyn. Skär filéerna i skivor och servera med ris, blandad sallad och skysås.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 450 kcal |
Protein | 39 g |
Kolhydrat | 39 g |
Fett | 15 g |

Tom Kha Gai
Arlas egen smarriga kycklingsoppa på thai-vis. Kyckling heter gai på thailändska.
Ingredienser, 4 portioner
- ½ grillad kyckling
- 1 morot
- 1 purjolök
- 1 msk vetemjöl
- 4 dl vatten
- 2 hönsbuljongtärningar
- 5 dl Kelda kokos
- 1 tsk riven färsk ingefära
- ca 1 tsk sambal oelek
- rivet skal och pressad saft av 1/2 lime
Gör så här
Ta bort skinn och ben på kycklingen. Skär den i strimlor. Skala och skiva moroten tunt. Skiva purjolöken tunt. Vispa ut mjölet i vattnet i en kastrull. Låt det koka upp.
Tillsätt buljongtärningar, kokosmjölk och ingefära. Lägg i kyckling och morot. Låt soppan koka ca 3 minuter.
Lägg i purjolöken. Smaksätt med sambal oelek och skal och saft av lime. Koka inte soppan efter att limen är tillsatt. Servera.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 235 kcal |
Protein | 17 g |
Kolhydrat | 16 g |
Fett |

Julmustkyckling
Vad kan det vara? Låt alla runt bordet gissa den hemliga ingrediensen.
Ingredienser, 4 portioner
- 4 kycklingfiléer, ca 500 g
- smör
- 2 dl minifraiche
- 2 dl julmust
- 1 hönsbuljongtärning
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk rosmarin
- 1 msk kinesisk soja
Gör så här
Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna.
Blanda minifraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 minuter. Garnera ev med färsk rosmarin.
Servera med potatis och frästa grönsaker.
Näringsvärden |
Per portion inklusive tillbehör |
Energi | 420 kcal |
Protein | 35 g |
Kolhydrat | 47 g |
Fett | 10 g |
