Kostersättningar

Kostersättningar ersätter samtliga måltider


Kostersättningar är framtagna för att kunna ersätta all mat under en begränsad period. Fyra portionspåsar per dag ger minskat energiintag och samtidigt alla näringsämnen som kroppen behöver.

Modifast kostersättningar ingår i kategorin LCD vilket står för Low calorie diet och ger ett totalt energiintag på 800-950 kcal beroende på vilka produkter man väljer. Innehållet i kostersättningar regleras på EU-nivå vilket garanterar att produkterna är både säkra och effektiva vid viktminskning.

Friska personer med övervikt kan byta ut samtliga måltider med fyra kostersättningar per dag, för att begränsa eneergiintaget och skapa ett energiunderskott som leder till viktminskning. Enligt tidigare regelverk kunde detta göras på egen hand under upp till tre veckor. Med det nya europeiska regelverket kan all vanlig mat ersättas under upp till åtta veckor på egen hand. (Läs mer om denna regeländring och vår receptuppdatering här) Längre perioder rekommenderas endast samråd med vårdpersonal. Efter en strikt kur rekommenderas man stegvis återintroducera måltider.

Våra kostersättningar finns i flera olika utföranden och smaker. Det ger alla möjligheten att hitta sina favoriter och vi tror att variationen också underlättar vid en strikt kur. Det finns söta och salta smaker, varma och kalla rätter. Det stora utbudet ger också möjlighet att variera dagsmenyn och samtidigt efterlikna en "vanlig måltidsordning". Du väljer dock helt och hållet själv hur du vill kombinera smaker och sorter av Modifasts kostersättningar, det viktiga under strikt kur är att du får i dig fyra påsar för att det ska bli näringsmässigt komplett. 

Förslag på dagsmenyer med kostersättningar

  • Frukost: Vaniljgröt
  • Lunch: Pasta Bolognese
  • Mellanmål: Jordgubbsdryck
  • Middag: Sparrissoppa 

  • Frukost: Kaffedryck
  • Lunch: Curry med nudlar
  • Mellanmål: Vaniljpudding
  • Middag: Svamppasta

  • Frukost: Vaniljgröt
  • Lunch: Potatis- och purjolökssoppa
  • Mellanmål: Chokladpudding
  • Middag: Pasta Bolognese

Det går också bra att dela på mellanmålspåsen för att exempelvis få en halv påse till eftermiddagen och en halv påse till kvällen. Perfekt om du önskar äta vid fler tillfällen under dagen och/eller du känner behov av ett kvällsmål. 

Fler artiklar

Känslomässigt ätande

Känslomässigt ätande kan också kallas emotionellt ätande eller tröstätande och betyder att man använder mat som ett verktyg att döva sitt dåliga mående.

Vi äter av många fler anledningar än att bara få stopp på hungerkänslor och för att fylla på med ny energi. Mat är ofta en stor del av vår sociala tillvaro. Vi umgås över en fika, samlas i TV-soffan kring fredagsmyset eller köper något festligt för att fira en framgång. Vi äter också för att det är gott. Att känslor, relationer och händelser är sammankopplade med att äta behöver alltså inte vara något dåligt.

Dock kan ätande och mat bli ett problem om det är ett återkommande sätt att hantera jobbiga känslor och det i sin tur kan leda till ännu sämre mående. Man har i forskningen sett att det finns ett samband mellan övervikt/obesitas och känslomässigt ätande och att valet av mat i dessa situationer ofta är väldigt energirikt. Bland de som tröstäter är obesitas mer än dubbelt så vanligt jämfört med de som inte tröstäter.

Tendensen att tröstäta är också tydligt knuten till en sämre psykisk hälsa. Känslor väcker lusten att äta och känslomässigt ätande kan triggas av flera olika typer av känslor. Exempel på detta kan vara besvikelse, ilska, nedstämdhet, stress eller ensamhet. Man kan också säga att känslor är symtom på olika behov som en person har, dvs att känslor signalerar att man exempelvis behöver att någon bekräftar och ser en, nedvarvning, tröst, en kram eller kanske en frisk promenad. Det kan låta teoretiskt enkelt att hitta en lösning till de jobbiga känslorna som bubblar i bröstet men mat är sällan en hållbar lösning även om det oftast finns nära till hands. Det är inte ovanligt att ta till mat för att hantera jobbiga känslor men det är sällan ett effektivt sätt och resulterar ofta i dåligt samvete och skuldkänslor. Emotionellt ätande och viktoperation

Hur kan man då bemästra jobbiga känslor utan att äta? Ett första steg kan vara att reflektera över om man faktiskt är en känsloätare eller inte och framför allt vilka typer av händelser eller känslor det är som triggar igång ätbeteendet. Det kan underlätta att föra dagbok över känslor och matintag för att kunna se ett samband. När man har lyckats kartlägga beteendet så kan nästa steg vara att fundera på alternativa sätt att hantera dessa känslor.  Det är sammanfattningsvis lätt att hamna i en negativ känslospiral.

Aktiviteter att ta till för att undvika känslomässigt ätande
  • Öva dig på att uttrycka dina känslor, beskriv hur du mår och varför. Att kunna beskriva känslorna kan ge viss distans och överblick och känslorna kan då bli lättare att hantera.
  • Ring en vän eller prata med någon i din närhet för att skingra tankarna.
  • Ta en frisk promenad, en kort promenad för att rensa huvudet är bättre än ingen alls.
  • Titta på din favoritserie eller film för att sysselsätta dig med något positivt.
  • Om det känns övermäktigt att ta itu med känslomässigt ätande på egen hand så är samtalsstöd ett bra sätt för att komma igång, både med att kartlägga orsaker, vad som triggar beteendet men också för att få hjälpsamma verktyg att ta till framöver istället för att äta bort ett dåligt mående.

Kom ihåg, det är aldrig för sent att ta hjälp för en bättre psykisk hälsa.
Läs mer

Äpple i mat på tre olika vis

Äpplets tid är nu och förutom att det är gott att äta precis som det är, direkt från äppelträdet så bidrar äpplen med en härlig syra och krisp i många olika maträtter. I denna meny har vi vågat oss på att använda äpple i tre rätter på raken. Bjud på en rätt eller alla tre, inspireras  eller kopiera den rakt av, varsågod!

Laxcarpaccio

Laxcarpaccio med pepparrotskräm

Ingredienser, 4 portioner

  • 200 g Fryst laxfilé, mittbit
  • 1 msk pressad citron
  • 1½ msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • ½ krm svartpeppar
Pepparrotskräm:
  • 1 dl Arla Köket® Lätt crème fraiche
  • 2 msk finriven pepparrot
  • 1 krm salt
  • 1 litet äpple
  • 1 bit gurka, ca 5 cm
  • 2 rädisor
  • 1 skiva rågbröd
  • 1 ask krasse

Gör så här

Skär laxen i tunna skivor. Blanda citronsaft, olja, salt och peppar till en dressing. Lägg laxen på ett fat och häll över dressingen. Rör ihop crème fraiche, pepparrot och salt. Ställ kallt. Skär äpple och gurka i små tärningar, skiva rädisorna tunt.
Tärna brödet fint och rosta det i en torr, varm panna. Fördela äpple, gurka och rädisor på laxen. Ringla över pepparrotskräm, strö över krasse och brödtärningar.
Toppa med lite riven pepparrot.

Torsk med varm äppel- och kålsallad

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 bitar torskrygg á ca 150 g
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 kruka färsk salvia
  • 200 g savoykål eller svartkål
  • 2 syrliga äpplen
  • 50 g Svenskt Smör från Arla®
  • 140 g Kvibille® Ädel
  • Pressad saft av ½ citron
  • 1 dl hasselnötter

Gör så här

Sätt ugnen på 150°.
Gnid in fisken med salt och peppar. Lägg 3 salviablad på varje fiskbit. Baka fisken i mitten av ugnen ca 15 min.
Skär kål och äpple i stora bitar och fräs i lite av smöret 2–3 min. Dra åt sidan. Smula ädelost och pressa citron över äpple- och kålfräset.
Bryn resten av smöret med hasselnötterna och resten av salviabladen i en kastrull. Servera fisken med äpple- och kålsallad, brynt hasselnötssmör och kokt potatis.



Äppelsorbet

Ingredienser, 4 portioner

  • 2 gröna äpplen
  • 1 gelatinblad
  • 1½ dl strösocker
  • 4 dl vatten

Gör så här

Kärna ur och tärna äpplena. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten minst 5 min. Koka upp vatten och socker, lägg i äppelbitarna och gelatinbladet. Låt dra ca 30 min.
Mixa till en slät smet. Kör smeten i glassmaskin eller ställ i frysen minst 3 tim och rör om med jämna mellanrum.

Recepten är publicerade med tillstånd från Arla.

Läs mer

Nytt och förbättrat innehåll i våra kostersättningar

Modifast LCD kostersättningar kommer under hösten 2022 att uppdateras och få ett förbättrat näringsinnehåll. Produkterna kommer att innehålla mer protein och fler näringsämnen jämfört med tidigare. Som alltid när ingredienser tillkommer och nivåer ändras, kan det påverka smaken. För Modifast gäller att vi aldrig tummar på de goda smakerna och stor möda har lagts vid att även de nya recepten ska vara riktigt goda. Målsättningen har varit att smakerna ska vara så nära de tidigare produkterna som möjligt, eller bättre.

Kostersättningar är framtagna för att kunna ersätta all mat under en begränsad period. Fyra portionspåsar per dag ger minskat energiintag och samtidigt alla näringsämnen som kroppen behöver. Det förbättrade innehållet i våra LCD kostersättningar innebär att rekommenderad period för strikt kur (då samtliga måltider ersätts) nu förlängs från tre till åtta veckor på egen hand utan kontakt med sjukvården. Gravida, ammande samt personer med sjukdomstillstånd och/eller medicinering uppmanas alltid ha kontakt med sjukvården innan eventuell diet.

Uppdateringen kommer att ske stegvis och därför kan det under en period finnas två olika varianter av samma smak ute på marknaden. Modifast LCD kostersättningar följer nationella och internationella regelverk och ovanstående uppdatering av innehållet följer EU förordning nr 2017/1798.

Håll utkik för mer information här på vår hemsida då vi allt eftersom kommer att publicera mer information om vårt nya sortiment.

Läs mer

En trerätters meny i skördetid

Dietisten tipsar: Bjud vännerna på skördefest med en trerätters meny. Den här tiden på året har vi det färgsprakande skafferiet utanför dörren, passa på att ta tillvara på det och njut smakerna som bara närodlat och nyskördat kan frambringa. Inspireras av denna meny eller kopiera den rakt av, du kommer inte att bli besviken.

Kantarellsoppa

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 liter färska kantareller
  • 1 gul lök
  • 3 msk Arla Svenskt smör ekologiskt
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 1 ½ msk kantarellfond
  • 2 dl Arla ekologisk vispgrädde eller matlagningsgrädde
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör i en gryta. Rör i mjölet och häll på vinet, låt koka 2 min. Tillsätt vatten och fond. Koka soppan på svag värme under lock ca 10 min. Blanda ner grädden och smaka av med salt och peppar.

Ugnsstekta kycklingklubbor med jordärtskockor och svamp

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingklubbor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk Arla svenskt smör
  • 500 g jordärtskockor
  • 200 g morötter
  • 1 purjolök
  • 200 g svamp
  • 2 dl Arla köket vispgrädde eller matlagningsgrädde
  • 1 msk koncentrerad äppeljuice
  • 2 msk kantarellfond
  • 1 dl lingon

Gör så här

Sätt ugnen på 200°.Salta och peppra kycklingklubborna. Bryn dem i smör i en stekpanna. Lägg över i en långpanna och stek i mitten av ugnen ca 20 min. Skala jordärtskockor och morötter. Skär dem och purjolöken i bitar. Fräs svampen några min i smör. Lägg rotfrukter, purjolök och svamp runt kycklingen. Rör ihop svampskyn och häll i pannan. Stek ytterligare 40–45 min. Garnera med lingon och ev färsk timjan.

Ugnsbakad frukt

Ingredienser, 4 portioner

  • 3 äpplen
  • 3 päron
  • 6 plommon
  • 1 dl Arla köket smör- och rapsolja
  • ½ dl honung
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1 dl blandade grovhackade nötter
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl hackad färsk mynta
  • 250 g Arla köket kesella vanilj

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Kärna ur frukten. Skär äpplen och päron i klyftor och plommonen i halvor. Lägg dem på en plåt. Häll över smör-&rapsolja, honung och ingefära. Strö över nötter och pumpafrön. Stek i mitten av ugnen 15–20 min. Strö över myntan och servera med kvarg.

Recepten är publicerade med tillstånd från Arla.

Läs mer

Tips på kalla såser till grillrätter

Nu är grillsäsongen igång för fullt och grilldofterna sprider sig i kvarteren. Utmana dig själv och prova grilla något du inte brukar, kanske spetskål eller skaldjur? Glöm inte att grönsaker, potatis och andra rotfrukter går utmärkt att lägga på grillen. Det är ofta tillbehören som blir pricket över i:et och förgyller måltiderna. Här får du därför flera förslag på sunda och ljuvliga röror och såser som passar till det mesta som går att grilla

Enkel marinad/glace

  • 3 msk honung
  • 1 dl soja
  • ½ dl chilisås (byt till 1 msk Sambal oelek för mer styrka)
  • ½ dl olja
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor 
  • 1 msk vinäger, citron eller lime
  • Kryddor efter tycke och smak

Gör så här

Lägg alla ingredienser till marinaden i en plastpåse och lägg sedan i lax/kött/fågel och förslut påsen. Låt marinera så länge som möjligt. Kan också penslas på som glace på det du grillar i omgångar.

marinadglace

Hummus

  • 1 burk/tetra kikärtor
  • ½ msk olivolja
  • 3 msk yoghurt
  • 1 liten finchackad gul lök
  • 1-2 msk finmalen spiskummin
  • En nypa cayennepeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 3 pressade vitlöksklyftor

Gör så här

Häll av spadet från kikärtorna och skölj dessa i durkslag. Mixa samtliga ingredienser till en jämn massa. Smaka av och krydda mer vid behov. Strö över cayenne och kikärtor som dekoration.

hummus

Het tomatsalsa med chipotletouch

  • 16-20 cocktailtomater
  • 2 schalottenlökar
  • 2-3  salladslökar
  • 1 knipp koriander
  • 2 lime
  • ½-1 tsk Sambal oelek
  • ½ tsk röksalt eller 1-2 droppar flytande rökarom
  • salt och peppar

Gör så här

Hacka tomater, lök och koriander, blanda ihop med Sambal oelek och pressa över limesaft. Krydda med röksalt eller rökarom och sedan med salt och peppar efter behov. 

Örtsås

  • 3 dl naturell yoghurt
  • 1 dl minifraiche alternativt kvarg
  • 1 knippe hackad persilja, basilika och timjan
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk honung
  • ½ pressad citron
  • salt och peppar

Gör så här

Skölj och hacka kryddorna. Lägg kryddorna tillsammans med yoghurt, minifraiche/kvarg, citronsaft och vitlök i en skål och mixa allt tillsammans. Smaksätt med honung och kryddor och smaka av. 

Baba ganoush

  • 500 g aubergine
  • ½-1 msk olivolja
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 2 pressade citroner
  • salt

Gör så här

Grilla eller stek auberginerna mjuka i ugn tills skalet fått blåsor, ca 30 minuter i 250 grader. Skala och skär av toppen och stjälken medan den är varm. Mosa samman alla ingredienser och häll i oljan och rör om tills allt är välblandat. Kyl innan servering.

Rödkåls coleslaw

  • ½ vitkålshuvud
  • ½ rödkålshuvud
  • 1 morot
  • 3 dlyoghurt
  • 1 msk majonnäs
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt och peppar

Gör så här

Riv kålen med osthyvel. Skala och strimla morot. Blanda alla ingredienser till dressingen, lägg i en skål och blanda sedan ner kål och morot. Krydda med salt och peppar eftertycke och smak.

Läs mer

Måltidsersättningar

Måltidsersättningar är bra alternativ för dig som endast vill byta ut en eller ett par måltider per dag.

Modifast måltidsersättningar kan användas för att gå ner i vikt men också för att bibehålla en tidigare viktnedgång. Ibland kan det helt enkelt vara så att man har svårt att få ihop livsmpusslet och regelbundna matvanor och då kan en måltidsersättning vara praktisk att ta till. Modifast måltidsersättningar kräver ingen tillredning och är smidiga att ha i väskan, handsfacket eller skrivbordslådan som ersättare för lunch och/eller mellanmål.

Viktminskningen är beroende av att du äter färre kalorier än du gör av med. Därför är det viktigt att inte kompensera genom att äta mer mängd mat vid de måltider man inte ersätter. Då går man miste om det minskade energiintaget och även sin viktminskning. Glöm inte heller att dricka rikligt under dagen, sträva efter 1,5 liter vatten per dag.

Våra måltidersättningar finns som bars och ready to drink (RTD). En bar är ett bra mellanmål och två bars eller en RTD ersätter en huvudmåltid som lunch eller middag. Du bestämmer själv vilka måltider du önskar byta ut under en dag.

Om du önskar gå ner i vikt med hjälp av måltidsersättningar så har vi tagit fram Modifast-metoden MIX (läs mer här) som stöd och inspiration.

Läs mer