Smala recept

Smala recept



Ta del av våra näringsberäknade och smala recept! Om inget annat anges är recepten publicerade i samarbete med Arla.

Fågel

Apelsinkyckling med chili

Kycklingfilé i underbart god sås med smak av apelsin, lime och hetta från chili. En kycklingrätt som är lätt att både laga och älska. Servera den gärna med frästa grönsaker.

Ingredienser, 2 portioner

  • 2 kycklingfiléer, ca 250 g
  • ½ tsk salt
  • ½ msk smör

Sås:

  • ½ apelsin
  • ½ lime
  • 1 dl lätt créme fraiche
  • ½ msk koncentrerad kycklingfond
  • ½ tsk soja
  • ½ msk honung
  • ½ tsk sambal oelek
  • ev citronmeliss

Gör så här

Tvätta och skala apelsin och lime med potatisskalare. Skär skalen i tunna strimlor. Pressa ur saften. Koka upp skal, saft, lätt créme fraiche, kycklingfond, soja, honung och sambal oelek i en panna.

Salta kycklingfiléerna och bryn dem på båda sidor i smör i en stekpanna. Lägg över dem i såsen. Låt dem koka på svag värme ca 10 min. Strö ev över citronmeliss.

Servera med frästa grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi375 kcal
Protein32 g
Kolhydrat26 g
Fett16 g

Fisk & skaldjur

Solrosfisk

Ungstekta fiskfiléer under ett knaprigt täcke av ost, solrosfrön och lite rivet limeskal. Servera fisken med kokt potatis och grönsaker till samt en lätt och kall sås med solrosskott.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g fiskfilé, t ex sej, kolja eller hoki
  • 1 tsk salt
  • rivet skal av 1 lime
  • 2 dl Arla Köket riven ost mager
  • 4 msk solrosfrön

Solrossås:

  • 4 soltorkade, marinerade tomater
  • 1 dl solrosskott
  • 2 dl minifraiche
  • 1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Salta och vik ihop fiskfiléerna om de är tunna. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö över limeskal, ost och solrosfrön. Stek fisken i övre delen av ugnen ca 25 min. Höj ev värmen på slutet så att osten får färg. Hacka tomater och solrosskott, spar några skott till garnering. Blanda med minifraiche och vitlök. Servera fisken med såsen, kokt potatis och grönsaker. Strö över solrosskott.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi475 kcal
Protein41 g
Kolhydrat43 g
Fett15 g

Vegetariskt

Fransk löksoppa

Löksoppa är ett exempel på en riktigt klassisk maträtt med franska anor. Timjan sätter härlig smak på buljongen och vill man lyxa till det tar man en liten skvätt vitt vin istället för vitvinsvinäger.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 msk soja
  • ½ dl vitt vin eller 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

Skala och skiva lök och vitlök. Smält smöret i en gryta stor nog för soppkok. Lägg i löken och låt fräsa ca 5 minuter. Häll över buljongen. Tillsätt soja och vin.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi80 kcal
Protein2 g
Kolhydrat7 g
Fett4 g

Fläsk- & nötkött

Chili con carne med grönsaker

Här är en variant på chili con carne, med grönsaker. Paprika, lök och squash ger mustig och fin smak och istället för de små bönorna i tomatsås använder vi stora vita bönor denna gång.

Ingredienser, 4 portioner

  • 400 g nötfärs, 10% fett
  • 1 gul lök
  • 1 paprika
  • ½ squash, ca 200 g
  • 2 tsk smör
  • 1 burk stora vita bönor, 400 g
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • ½-1 tsk sambal oelek
  • 2 dl minifraiche

Gör så här

Skala löken. Kärna ur paprikan. Skär lök, paprika och squash i bitar. Fräs färsen i smör i en teflonpanna och rör så att den blir smulig. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med.

Skölj bönorna i vatten och låt dem rinna av. Tillsätt bönor, salt, vitlök, tomater och sambal oelek. Låt allt koka några minuter.

Servera med minifraiche och rucolasallad.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi385 kcal
Protein34 g
Kolhydrat33 g
Fett13 g

Efterrätter

Frusen hallonvanilj

Glassa med hemlagad glass. Frysta hallon och Kesella kvarg med vaniljsmak är dessutom allt du behöver till denna superenkla och supersnabba hallonglass. Perfekt till fredagsmyset.

Ingredienser, 4 portioner

  • 225 g frysta, osockrade hallon
  • 250 g Arla köket Kesella kvarg vanilj

Gör så här

Mixa frysta bär med smaksatt Kesella och den fräscha glassen är klar som i ett trolleri. Servera genast. Du kan variera med blåbär eller björnbär.

Obs! För att det ska fungera måste bären vara frysta.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi125 kcal
Protein5 g
Kolhydrat15 g
Fett5 g

Smörgåsar

Rostbiff på rostat bröd med bönsallad

Här kombineras en dubbel rostbiffstoast med en härlig och mättande bönsallad innehållande potatis och soltorkade tomater. En rejäl smörgåsmåltid med många goda smaker helt enkelt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor rostbröd
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 hg rostbiff, skivad

Bönsallad:

  • 1 burk kidneybönor
  • 7 potatisar, kokta och tärnade
  • 1 påse eller ask sallad
  • 1 gurka, urkärnad och tärnad
  • ½ dl soltorkade tomater, strimlade
  • 1 hg lagrad ost (17 % fett), riven

Gör så här

Blanda vitlöken med olivoljan, dijonsenap, salt och peppar. Rosta bröden och bred på vitlöksblandningen. Fördela rostbiffen på hälften av bröden och lägg resten som lock. Gör en bönsallad på bönor, potatis, sallad, gurka, soltorkade tomater och ost.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi549 kcal
Protein33 g
Kolhydrat66 g
Fett17 g

Recept från boken Matbröd - 50 nyttiga alternativ till köttbullar och makaroner, Pågen 2005.

Fågel

Viltkyckling med enbär

I den här goda grytan ger enbär och timjan en vild smak på kycklingen, när den får puttra med bland annat créme fraiche, vinbärssaft, buljong och soja. Servera med potatis och grönsaker.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk smör
  • 2 dl lätt créme fraiche
  • ½ dl outspädd vinbärssaft
  • 1 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 5 krossade enbär
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk soja

Gör så här

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna. Blanda créme fraiche, saft, vatten, buljongtärning, enbär, timjan och soja i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka under lock ca 10 min.

Servera med kokt potatis och grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi435 kcal
Protein35 g
Kolhydrat44 g
Fett13 g

Efterrätter

Smal blåbärscheesecake i glas

Både smal, snabblagad och supersmarrig. Denna blåbärscheesecake är perfekt när du längtar efter något gott. Varför inte testa den när det är dags för fredagsmyset?

Ingredienser, 6 portioner

  • 125 g frysta blåbär
  • 10 digestivekex, fullkorn
  • 2 gelatinblad
  • 250 g Arla Köket Kesella kvarg
  • 1 dl Arla Köket lätt créme fraiche
  • ¾ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Tina blåbären. Krossa kexen grovt och fördela hälften i 4-6 glas. Lägg gelatinbladetn i kallt vatten i 5 minuter.

Rör, kvarg, créme fraiche, florsocker och vaniljsocker till en jämn kräm. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en liten kastrull på svag värme.

Ta kastrullen från värmen. Rör ut gelatinet med några matskedar av krämen i kastrullen. Vänd sedan ner gelatinblandningen i resten av krämen. Blanda ner blåbären.

Fördela hälften av krämen i glasen. Strö över resten av kexsmulorna och häll sedan på resten av krämen. Ställ i kylen minst 1 timme före servering. Garnera gärna med blåbär.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi165 kcal
Protein7 g
Kolhydrat20 g
Fett7 g

Fisk & skaldjur

Fisk med dillsky

Gör egna fiskpinnar! Att panera fisk är enkelt och smakar extra gott. Även barnen brukar gilla det. Den goda dillskyn gör det där lilla extra för rätten och den kan också med fördel användas till fiskpinnar.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g vit fiskfilé
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl ströbröd
  • 1 msk Arla smör-& rapsolja
  • 1 tomat
  • 1 dl vatten
  • ½ fiskbuljongtärning
  • 1 dl Arla Köket matlagningsgrädde
  • 1 dl hackad dill

Gör så här

Skär fisken i bitar. Krydda med salt och peppar. Vänd fisken i ströbröd. Skär tomaten i tärningar. Stek fisken i smör-&rapsolja i en stekpanna 2-3 min per sida. Ta upp fisken och häll vatten och grädde i pannan. Smula i buljongtärningen, rör i tomat och dill. Låt skyn koka ihop någon minut. Servera med fisken och kokt potatis.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi345 kcal
Protein31 g
Kolhydrat35 g
Fett9 g

Fläsk- & nötkött

Filégryta med kronärtskockor

Här samsas fläskfilé med rara små kronärtskockshjärtan, i en värmande och mustigt timjansdoftande gryta. En härlig höstmysmiddag i goda vänners lag kanske?

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g fläskfilé
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 tsk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl minifraiche
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk soja
  • 1 burk kronärtskockshjärtan, 400 g

Gör så här

Skär köttet i tjocka skivor, ca 2 cm. Skala och hacka vitlöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Ta upp det och fräs vitlöken.

Vispa ihop minifraiche, kalvfond, timjan, persilja och soja i en låg, vid gryta. Låt kronärtskockorna rinna av. Skär i halvor. Lägg ner allt i grytan, låt koka ca 5 min.

Ris smakar bra till.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi455 kcal
Protein39 g
Kolhydrat53 g
Fett9 g
ARTIKEL 51-60 98. «Föregående 3 4 5 6 7 8 9  Nästa »  | Visa alla