Smala recept

Smala recept



Ta del av våra näringsberäknade och smala recept! Om inget annat anges är recepten publicerade i samarbete med Arla.

Efterrätter

Stekta äpplen med syrlig vaniljsås

Här är en härlig höstdessert i äppeltider, med råsocker och kanel. Till de stekta äpplena serveras en varm och lätt syrlig vaniljsås, baserad på kesella och minifraiche.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 äpplen
  • 1 msk smör
  • 1 msk råsocker
  • 1 tsk kanel

Vaniljsås:

  • 1 dl Arla köket Kesella kvarg
  • 1 dl minifraiche
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk råsocker

Gör så här

Rör ihop alla ingredienserna till såsen.

Kärna ur och klyfta äpplena. Stek dem i smör i en teflonpanna tills de är mjuka. Strö över socker och kanel.

Serveras varma med såsen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi175 kcal
Protein4 g
Kolhydrat25 g
Fett7 g

Fågel

Potatis- och kycklingsallad

Stek potatis och kyckling tillsammans i ugnen. Under tiden kan du passa på att göra tomatsalladen. Blanda, toppa med lite Keso och njut av alla smaker!

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g tvättad potatis
  • 500 g kycklingfiléer
  • 2 tsk smör-&rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 rödlök
  • 3 tomater
  • 50 g rucola
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 250 g Keso mini, cottage cheese

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Skär potatisen i klyftor. Ställ dem med skalet ner på en plåt med bakplåtspapper. Stek i mitten av ugnen 25-30 min.

Bryn kycklingfiléerna på båda sidor i smör-& rapsolja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg dem på plåten i ugnen när det återstår ca 15 min på potatisen.

Skala och skiva löken. Skär tomaterna i bitar. Blanda lök, tomater och rucola på ett stort fat. Rör ner olja och vinäger. Skär kycklingen i skivor. Vänd ner potatis och kyckling i salladen. Klicka på cottage cheese.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi410 kcal
Protein40 g
Kolhydrat29 g
Fett15 g

Fisk & skaldjur

Gravlaxpasta

Laxpasta med gravad lax och klassiska svenska smaker av dill, honung och senap. Extra gott blir det med pressad citron i såsen och kanske en dillkvist på toppen?

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 bit gravad lax, ca 200 g
  • 300 g pasta
  • 2 dl lätt créme fraiche
  • 1 ½ msk svensk senap
  • ½ msk honung
  • 1 tsk pressad citron eller vinäger
  • ½ dl hackad dill
  • 1 krm nymald vitpeppar

Gör så här

Koka pastan. Skär laxen i tärningar. Blanda créme fraiche, senap, honung, citronsaft, dill och peppar i en kastrull. Låt koka upp. Rör ner laxen.

Servera till nykokt pasta.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi455 kcal
Protein22 g
Kolhydrat61 g
Fett13 g

Fläsk- & nötkött

Viltfärsbiff med lingonsås

Enbär och lingon ger dessa nötfärsbiffar smak av vilt. Servera med nykokt potatis och broccoli samt den goda såsen gjord med bl.a. kalvfond och lingon.

Ingredienser

  • 400 g nötfärs, 10 % fett
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk krossade enbär
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 1 dl Kelda lagalätt
  • 2 tsk smör

Sås:

  • 1 ½ dl Kelda lagalätt
  • 2 tsk konc kalvfond
  • 1 tsk soja
  • 2 msk lingonsylt
  • 2 msk hackad persilja

Gör så här

Blanda färs, salt, peppar, enbär, lök och gräddmjölk. Forma till biffar. Stek dem i smör i en teflonpanna ca 4 min på varje sida. Ta upp dem.

Häll gräddmjölk, fond, soja och lingonsylt i pannan. Låt det koka upp. Häll såsen över biffarna och strö över persilja.

Servera med kokt potatis, broccoli och lingonsylt.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi445 kcal
Protein27 g
Kolhydrat53 g
Fett13 g

Smörgåsar

Smörgås med skink- och kesosalsa

Enkel och mättande smörgås, där ljust grovbröd möter en härlig salsa gjord på skinka och keso. Som huvudmåltid för en man bör smörgåsen kompletteras med en frukt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor ljust grovbröd
  • 4 dl Keso
  • 2 ½ hg rökt skinka, strimlad
  • 1 rödlök, hackad
  • 4 tomater, hackade och urkärnade
  • 2 tsk italiensk salladskrydda
  • 1 msk krasse, hackad

Sallad:

  • 1 ask eller påse ruccolasallad
  • 2 dl alfalfagroddar

Gör så här

Blanda Keso, skinka, lök, tomat, salladskrydda, salt och peppar. Fördela röran på bröden. Garnera med klippt krasse. Servera med en sallad av ruccola och alfalfagroddar.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi412 kcal
Protein35 g
Kolhydrat46 g
Fett10 g

Recept från boken Matbröd - 50 nyttiga alternativ till köttbullar och makaroner, Pågen 2005.

Fågel

Kyckling i örtkryddad sås

Kycklingfilé möter rödlök och haricots verts i en örtkryddad sås. Snabbt och frestande gott, med hjälp av en färdig sås som bas. Perfekt i den stressiga vardagen.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 g
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • smör
  • 4 färska rödlökar
  • 100 g färska haricots verts
  • 2 ½ dl Kelda örtkryddad sås
  • 1 dl vatten
  • 1 msk hackad färsk timjan

Gör så här

Dela kycklingfiléerna på längden. Krydda kycklingen med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en stekpanna. Ta upp kycklingen.

Skär varje lök i 4 klyftor. Nyp av stjälken på bönorna. Fräs löken och bönorna i smör på svag värme i stekpannan. Tillsätt sås och vatten. Lägg i kycklingen och låt sjuda ca 15 min under lock.

Strö över timjan och servera med nykokt färskpotatis.

Tips: Byt ut vattnet mot torrt vitt vin för en lite lyxigare variant.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi460 kcal
Protein31 g
Kolhydrat43 g
Fett16 g

Fisk & skaldjur

Kokt torsk med äggsås

Tacksam och snabblagad fiskrätt med klassisk äggsås, som passar både till vardag och fest. Går även att göra med fryst fisk som fått tina före kokningen.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g torskfilé
  • ½ tsk salt
  • 5 dl fiskbuljong

Sås:

  • 1 ägg
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • ½ krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja

Gör så här

Börja med såsen. Hårdkoka ägget. Skala och hacka ägget. Ställ åt sidan. Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka ca 3 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.

Koka upp fiskbuljongen i en vid kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock ca 3 minuter. Tag upp fisken med hålslev och håll den varm.

Koka upp såsen. Vänd försiktigt ner persilja och ägg i den varma såsen. Servera fisken med såsen, kokt potatis och gröna ärter.

Tips: Färsk fisk kan bytas mot djupfryst fisk som får tina före kokning.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi390 kcal
Protein37 g
Kolhydrat47 g
Fett5 g

Fläsk- & nötkött

Broccolipasta med skinka

Enkel och god pastarätt, med broccolibuketter och senapskryddad skinksås. Extra snabbt går det när man lägger ner broccolin i pastavattnet under de sista minuterna.

Ingredienser, 4 portioner

  • 280 g pasta t.ex. tagliatelle
  • 250 g broccolibuketter
  • 250 g rökt skinka
  • 2 ½ dl Kelda lagalätt
  • 2-3 msk skånsk senap
  • 6 dl grovt strimlad rosé- eller isbergssallad
  • 2 dl Arla Köket riven ost, mager

Gör så här

Koka pastan och lägg i broccolin när det återstår ca 3 minuter av koktiden. Lyft upp broccolin och häll av vattnet från pastan.

Strimla skinkan. Koka upp gräddmjölk och senap i en kastrull. Blanda ner skinka, brocoli och sallad i såsen. Låt koka upp.

Servera såsen till pastan. Toppa med riven ost.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi460 kcal
Protein31 g
Kolhydrat59 g
Fett11 g

Vegetariskt

Pytt i panna med curry och kikärter

Denna härliga vegetariska pytt i panna, kryddad med curry, går perfekt ihop med den friska äppelmyntayoghurten och de knapriga bitarna av cashewnötter.

Ingredienser, 4 portioner

  • 500 g potatis
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • ca 250 g zucchini
  • 250 g broccolibuketter
  • 1 msk Arla Smör-&rapsolja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 g kikärter
  • 1 dl cashewnötter

Äppelmyntayoghurt:

  • 1 rött äpple
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka färsk mynta
  • 2 dl Arla Köket turkisk yoghurt
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Börja med att kärna ur och riva äpplet grovt. Skala och riv vitlöksklyftan fint. Hacka hälften av myntan och blanda med äpple, vitlök och yoghurt. Smaka av med salt och peppar. Skala och tärna potatis och lök. Dela och kärna ur paprikan, skär den och zucchini i tärningar. Stek potatisen i smör-&rapsolja i en stor stekpanna på medelvärme tills den blir nätt och mjuk. Tillsätt lök och broccoli och stek ytterligare ca 5 min. Höj värmen och vänd ner zucchini och paprika. Stek ca 5 min till. Smaksätt med curry, salt och peppar. Häll av och skölj kikärterna. Tillsätt dem och låt allt bli varmt. Hacka nötterna grovt och strö över. Garnera pytten med resten av myntan och servera tillsammans med äppelmyntayoghurt.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi425 kcal
Protein16 g
Kolhydrat51 g
Fett17 g

Efterrätter

Chokladgratinerad frukt

En annorlunda variant av Gino. Gratinerad frukt under ett täcke av både créme fraiche och riven mörk choklad. En varm fruktsallad som är både festlig och god.

Ingredienser, 4 portioner

  • 2 kiwi
  • 1 klyfta melon, 250 g
  • 2 päron
  • 100 g vindruvor
  • 1 ½ dl lätt créme fraiche
  • 20 g grovriven mörk choklad

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och klyfta kiwin. Skär bort skalet på melonen. Kärna ur päronen. Skär melon och päron i bitar.

Fördela all frukt i 4 ugnssäkra portionsformar eller i en stor ugnssäker form. Blanda créme fraiche och choklad och fördela det över frukten. Gratinera i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Serveras ljummen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi175 kcal
Protein3 g
Kolhydrat24 g
Fett8 g
ARTIKEL 61-70 98. «Föregående 6 7 8 9 10  Nästa »  | Visa alla