Kokt torsk med äggsås

Kokt torsk med äggsås


Tacksam och snabblagad fiskrätt med klassisk äggsås, som passar både till vardag och fest. Går även att göra med fryst fisk som fått tina före kokningen.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g torskfilé
  • ½ tsk salt
  • 5 dl fiskbuljong

Sås:

  • 1 ägg
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • ½ krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja

Gör så här

Börja med såsen. Hårdkoka ägget. Skala och hacka ägget. Ställ åt sidan. Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka ca 3 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.

Koka upp fiskbuljongen i en vid kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock ca 3 minuter. Tag upp fisken med hålslev och håll den varm.

Koka upp såsen. Vänd försiktigt ner persilja och ägg i den varma såsen. Servera fisken med såsen, kokt potatis och gröna ärter.

Tips: Färsk fisk kan bytas mot djupfryst fisk som får tina före kokning.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi390 kcal
Protein37 g
Kolhydrat47 g
Fett5 g

Fler artiklar

Chili con Chicken

En chili med nya smaker tack vare kyckling osm huvudingrediens. Variera smakerna genom att prova olika typer av bönor. Passar bra att serveras med gräddfil och ett härligt grovt bröd elelr tortillachips.

Ingredienser - 4 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 röda paprikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka färsk koriander
  • 2 msk olivolja
  • 300 g strimlad kycklinglårfilé
  • 1 ½ msk malen koriander
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk chipotlepasta
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 kanelstång
  • 2 paket bönor (svarta, kidney eller vita)
  • 20 g mörk choklad
  • 1 msk rödvinsvinägaer
  • Salt och peppar

Gör så här

Skala och skiva löken. Kärna ur och strimla paprikorna. Skala och krossa vitlöken. Grovhacka korianderstjälkarna. Hetta upp oljan i en rymlig stekpanna. Fräs gul lök och paprika 8-10 min eller tills paprikan mjuknat. Tillsätt vitlök och kyckling. Fräs ytterligare 3-4 min. Rör ner korianderstjälkar, malen koriander, spiskummin, chipotlepasta, tomatpuré, krossade tomater, vatten, fond och kanelstång. Koka upp och låt sjuda ca 15 min utan lock. Häll av och skölj bönorna. Rör ner i grytan tillsammans med hackad choklad och vinäger. Låt sjuda 3-4 min. Ta bort kanelstången. Smaka av med salt och peppar. Toppa chili con chicken med korianderblad. Servera eventuellt med ris, grovt bröd, guacamole och gräddfil.


Näringsvärden

Per portion

Energi325 kcal
Protein23 g
Kolhydrat24 g
Fett13 g
Näringsvärden exklusive tillbehör.
Läs mer

Asiatisk nudelsallad med räkor

En härlig nudelsallad med lite sting och krispiga grönsaker.

Ingredienser - 4 portioner

  • 200 g risnudlar
  • 5 salladslökar
  • 1 gemsallad
  • ½ gurka
  • 250 g tinade sojabänor
Till dressing
  • 1 röd chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ msk riven färsk ingefära
  • 1 msk koncentrerad äppeljuice
  • 1 msk sesamolja
  • ½ dl japansk soja
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk risvinäger
  • 500 g räkor med skal
  • 1 dl saltrostade cashewnötter
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 lime

Gör så här

Börja med dressingen. Halvera, kärna ur och finhacka chilin. Lägg den i en skål och riv i vitlök och ingefära. Blanda med övriga ingredienser till dressingen. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj dem hastigt i kallt vatten och låt rinna av. Skiva löken. Strimla salladen. Skär gurkan i tunna stavar. Blanda ner dressing och alla grönsaker i nudlarna. Låt dra åt sig smaker en stund. Skala räkorna. Grovhacka nötter och koriander. Skär limen i klyftor. Toppa salladen med räkor, cashewnötter och limeklyftor.


Näringsvärden

Per portion

Energi470 kcal
Protein26 g
Kolhydrat59 g
Fett14 g
Läs mer

Overnights oats

En gröt att förvara i kylskåpet - perfekt som frukost eller mellanmål. Toppa med frukt, bär, kanel, nötter eller frön.

Ingredienser - 4 portioner

  • 4 dl havregryn
  • 6 dl Arla mjölk
  • 2 msk chiafrön
  • Förslag på toppings: blandade färska/frysta bär, kokosflingor, fruktbitar, nötter eller frön

Gör så här

Lägg havregrynen i en stor bunke eller fördela i portionsskålar. Häll över mjölk och rör ner chiafrön. Täck med plastfilm och låt stå i kyl över natten i minst 8 tim. Servera gärna gröten med färska bär, fröer, nötter eller färsk frukt.


Näringsvärden

Per portion

Energi220 kcal
Protein10 g
Kolhydrat27 g
Fett7 g
Läs mer

Omelett med avokado och keso

En supergod och lättlagad lunchrätt - matig och krämig omelett toppad med keso och avokado.

Ingredienser - 4 portioner

  • 2 avokados
  • 2 tomater
  • ½ rödlök
  • 8 ägg
  • 1 dl mjölk
  • Salt och svartpeppar
  • 2 msk Arla Köket® Smör- & rapsolja
  • 250 g KESO® cottage cheese
  • 30 g ärtskott

Gör så här

Skala, kärna ur och grovhacka avokadon. Skär tomaterna i bitar. Skala och strimla löken. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Stek 2 stora eller 4 små omeletter i smör-&rapsolja. Rör försiktigt i smeten några gånger. Lägg cottage cheese, avokado, tomat och lök på omeletterna. Toppa med ärtskott. Servera eventuellt med ett grovt bröd eller precis som den är.

Tips - välj mager keso för att minska energiinnehållet ytterligare!

Näringsvärden

Per portion

Energi580 kcal
Protein30 g
Kolhydrat40 g
Fett32 g
Läs mer

Matmuffins med keso, sötpotatis och spenat

Goda och mättande muffins att servera på picknicken eller buffén. Servera gärna tillsammans med en fräsch sallad.

Ingredienser 12 portioner

  • 2 små sötpotatisar, ca 300 g
  • 2 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja
  • 4 ägg
  • 1 dl KESO® cottage cheese
  • 60 g babyspenat
  • 2 dl Arla Köket® riven ost texmex
  • 4 dl dinkelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 msk pumpakärnor
  • ½ tsk rökt paprikapulver

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Sätt ut muffinsformar i en muffinsplåt. Skala och finriv sötpotatisen och lägg i en bunke. Tillsätt smör-&rapsolja, ägg, keso, spenat och hälften av osten. Spara ev lite spenat till garnering. Rör ner mjöl blandat med bakpulver och salt. Klicka ner smeten i formarna. Toppa med resten av osten och strö över pumpakärnor och paprikapulver. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna under handduk.

Näringsvärden

Per styck 

Energi195 kcal
Protein9 g
Kolhydrat22 g
Fett7 g
Läs mer

Påsksallad

En färgsprakande och mättande sallad som är perfekt att ha på påskbordet.

Ingredienser 8 bufféportioner

  • 800 g delikatesspotatis eller färsk potatis
  • 1 msk malen gurkmeja
  • 300 morot
  • 1 dl vatten
  • 3 msk risvinäger
  • 1 ½ msk strösocker
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 150 g rädisor
  • 3 msk olivolja
  • ½ tsk harissa
  • Salt och peppar
  • 60 g Småbladig sallad
  • 150 g Apetina vitost
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • Tostade sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön

Gör så här

Tvätta och dela potatisen i kvartar. Koka dem mjuka i saltat vatten tillsammans med gurkmeja. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
Skala morötterna och skär dem i mindre bitar, eller fortsätt strimla dem med potatisskalaren. Koka upp vatten, risvinäger, socker och ingefära. Lägg i morötterna och låt svalna i lagen.
Skiva rädisorna tunt och lägg i kallt vatten.
Häll av lagen från morötterna i en bunke och blanda med olivolja och harissa till en dressing. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp potatis, morötter och salladsblad på ett fat. Ringla dressingen över påsksalladen. Strö över rädisor, smulad vitost, koriander och frön.

Receptet publiceras med tillstånd från Arla.

Läs mer