Smala recept

Smala recept



Ta del av våra näringsberäknade och smala recept! Om inget annat anges är recepten publicerade i samarbete med Arla.

Vegetariskt

Gnocchi med tomatsås och broccoli

Gnocchi i tomatsås - en supersnabb variant på den italienska klassikern med smaksatt crème fraiche. Se till att broccolin och gnocchin kokas al dente. Toppa gnocchin med salvia och servera.

Ingredienser, 4 portioner

  • 250 g broccoli
  • 500 g färsk gnocchi
  • 4 dl Kelda pastasås tomat och créme fraiche
  • 2 krm svartpeppar
  • 150 g Apetina vitost
  • ½ dl hackad färsk salvia

Gör så här

Skär av broccolibuketterna. Skala och skär stammen i mindre bitar.
Koka gnocchin enligt anvisning på förpackningen.
Värm pastasåsen under omrörning. Tillsätt broccoli och gnocchi.
Smula över osten och peppra. Strö salvia över rätten och servera.


Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi350 kcal
Protein15 g
Kolhydrat51 g
Fett9 g

Vegetariskt

Rårakor med cottage cheese

Klassisk svensk husmanskost. Proteinrikt tack vare cottage cheese och ägg. Utöver cottage cheese så är purjolök eller rödlök är goda tillbehör till rårakorna.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g potatis
  • 1-2 gula lökar
  • 4 ägg
  • 2 krm salt
  • Arla svenskt smör
  • 500 g KESO cottage cheese

Gör så här

Skala potatis och lök. Riv potatisarna fint. Riv eller hacka löken fint.
Blanda potatis och lök med uppvispade ägg, salt och peppar.
Låt lite smör bli ljusbrunt i en stekpanna. Lägg i tre klickar smet åt gången, knappt ½ dl smet per råraka, bred ut smeten tunt. Stek 2-3 minuter per sida tills de är gulbruna och frasiga.
Servera direkt med cottage cheese och finstrimlad rödlök.

 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi395 kcal
Protein26 g
Kolhydrat37 g
Fett16 g

Vegetariskt

Blandade bönor med bulgur och broccoli

En proteinrik vegetarisk rätt som är snabb- och lättlagad med färdigkryddad créme fraiche. Variera med de grönsaker du har hemma för stunden såsom zucchini eller blomkål.

Ingredienser, 4 portioner

  • 400 g blandade bönor
  • 250 g broccoli
  • 1 burk (290 g) grillad paprika i olja
  • 1 msk Arla Köket Smör- och rapsolja
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl Arla Köket créme fraiche fetaost & soltorkade tomater
  • 3 dl bulgur
  • ½ dl hackad bladperilja

Gör så här

Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen.

Häll av bönorna. Skär broccolin i buketter. Häll av paprikan och låt rinna av på hushållspapper.

Fräs bönor, broccoli och paprika i smör- och rapsolja ca 3 minuter i stekpanna. Salta och peppra. Häll på créme fraiche och låt koka ihop.

Servera med bulgur och toppa med persilja.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi425 kcal
Protein16 g
Kolhydrat57 g
Fett13 g

Efterrätter

Hälsosam chokladbanankladdkaka

Tycker du om kladdkaka så passa på att prova denna hälsosamma chokladbanankladdkaka. I stället för socker och fett är den bakad med banan och ingredienser som innehåller bra näringsämnen. Den här kladdkakan är väldigt enkel att tillaga, den är chokladig, kladdkakekladdig och ljuvligt god! Den är mättande och man får i sig bra näringsämnen som en extra bonus. Smart och gott!


Ingredienser, 2 portioner

  • 1 banan
  • 1 påse Modifast chokladpudding
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk kokos

 

Garnering

  • 2 tsk kokos

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Mosa bananen. Tillsätt resten av ingredienserna och mosa ihop allt till en kladdig smet.
Fördela chokladsmeten i två ugnsfasta portionsformar. Strö över kokos.
Grädda kakorna längst ner i ugnen i ca 15 min.

 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi160 kcal
Protein10 g
Kolhydrat25 g
Fett5 g

Recept av Lindas bakskola

Fågel

Het kycklinggratäng

Het kycklinggratäng allt-i-ett. En underbart god, lättlagad och hälsosam maträtt som innehåller 436 kcal/portion (läs hela näringsinnehållet nedan). Denna rätt passar både vardag och fest och portionerna är rejält tilltagna. Om du delar hela rätten i sex portioner blir det 290 kcal/portion. Det är så smart att tillaga alla ingredienser; kyckling, potatis, grönsaker och sås i en och samma ugnsform för smakerna gifter sig med varandra och resultatet blir magiskt gott!

Ingredienser, 4 portioner

  • 700 g potatis
  • 3 dl vatten
  • salt

 

Grönsaker

  • 3 champinjoner
  • 1 paprika (eller 1/2 av två olika färger)
  • 10 cm purjolök
  • 8 cocktailtomater

 

Sås

  • 2 dl gräddmjölk, 6 % fett
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1/2 dl chilisås
  • 2 msk mango chutney
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 krm salt

 

  • 600 g kycklingfilé
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar
  • chiliflakes

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg dem i en ugnsform. Salta på potatisen och häll över vattnet.
Sätt in potatisen i ugnen i ca 10 min tills den börjar bli lite mjuk.
Skär alla grönsaker i mindre bitar.
Ta ut potatisen och häll bort vattnet som är kvar i formen. Sänk värmen till 225 grader. Lägg alla grönsaker på potatisbitarna.
Sås: Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Rör om ordentligt med en visp.
Krydda kycklingfilén med salt, peppar (och ev. chiliflakes för mer hetta). Stek kycklingfiléerna i olja så de får en gyllenbrun stekyta på båda sidor (den ska ej bli genomstekt).
Skär kycklingfiléerna i skivor, ca 1 1/2 cm tjocka. Lägg dem ovanpå övriga ingredienser i ugnsformen. Häll över såsen.
Grädda längst ner i ugnen i 25–30 min. När det börjar puttra lite lätt bland alla ingredienserna i formen är gratängen klar.

 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi436 kcal
Protein7 g
Kolhydrat40 g
Fett5 g

Proteinförstärkt mellanmål

Kesosmoothie

Smoothies kan tillredas på många olika sätt. Denna smoothie innehåller keso som är både mager och proteinrik och ger en god sälta till smoothien. 

Ingredienser, 1 portion

  • 1/2 dl keso mini 1,5% eller naturell 4%
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 50 g bär

Gör så här

Mixa ingredienserna i en mixer och servera. Variera bärsorten eller mixa olika typer av bär. 


 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi123 kcal
Protein11 g
E% protein35%

Recept av dietist.

Proteinförstärkt mellanmål

Kesokaka med bärpott

Keso är både mager och proteinrik och är ett utmärkt livsmedel att använda i sitt mellanmål. Denna kaka kan tillredas för att ha flera mellanmål klara till de kommande dagarna. 

Ingredienser, 3-4 portioner

  • 250 g keso mini 1,5% eller naturell 4%
  • 1 ägg
  • 1 äggvita
  • 1,5 msk fiberhusk
  • Smaksätt med något av följande: vaniljpulver, sötningsmedel, kardemumma, saffran
  • 25 g bär el sylt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Rör samman alla ingredienserna. Häll smeten i en smord ugnssäker form med i lite mindre format. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna lite innan serveringmed en klick sylt med sötningsmedel eller tillredda bär sötade med sötningsmedel. 


 

Näringsvärden

Per port, beräknat på 3 port

Energi121 kcal
Protein15 g
E% protein50%

Recept av dietist

Proteinförstärkt mellanmål

Smoothie med yoghurt

Lättaste sättet att göra en snabb näringstät smoothie!

Ingredienser, 1 portion

  • 1 dl lättyoghurt
  • 1 dl bär
  • kanel eller ingefära

Gör så här

Skiva/hacka frukt eller bär och blanda ner i keson. Pudra kryddor över och servera.


 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi76 kcal
Protein4,8 g
E% protein27%

Recept av dietist

Proteinförstärkt mellanmål

Keso med frukt och bär

Keso är både mager och proteinrik och är ett utmärkt livsmedel att använda i sitt mellanmål. Här kombineras keso med frukt och kardemumma.

Ingredienser, 1 portion

  • 75 g keso mini 1,5% eller naturell 4%
  • 1 frukt eller 1 dl bär
  • kanel, kardemumma

Gör så här

Skiva/hacka frukt eller bär och blanda ner i keson. Pudra kryddor över och servera.


 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi109 kcal
Protein11 g
E% protein42%

Recept av dietist

Proteinförstärkt mellanmål

Kvarg med frukt eller bär

Enprocentig kvarg är både mager och proteinrik och är ett utmärkt livsmedel att använda i sitt mellanmål. Här kombineras kvarg med tärnat äpple och kanel.

Ingredienser, 1 portion

  • 1 dl kvarg 1%
  • 1 frukt eller 1 dl bär
  • kanel, kardemumma

Gör så här

Skiva/hacka frukt eller bär och blanda ner i kvargen. Pudra kryddor över.


 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi109 kcal
Protein14 g
E% protein52%

Recept av dietist
ARTIKEL 11-20 98. «Föregående 1 2 3 4 5  Nästa »  | Visa alla