Hur många kcal ska man äta?

Behöver inte räkna kalorier


Operationen hjälper till att tappa vikt och förändrade mat- motion och livsstilsvanor gör det lättare att hålla vikten i längden. Man ska inte behöva räkna kcal utan följer man de råd man fått tidigare av sin dietist så brukar det fungera för att hålla sig vikstabil.

Vikstabilitet innebär att vikten varierar naturligt en hel del från dag till dag ca +/-1,5 kg vilket beror på vätskebalans och tarminnehållet. Om man ser en viktökningstrend över en längre tid och man inte kommer tillrätta med det på egen hand kan man vända sig till en dietist för att få individuella råd för att bromsa utvecklingen, då behövs en remiss.

Det är viktigt att inte glömma bort att fortsättningsvis även fokusera på näringstäta måltider.

Vad är en lagom portionsstorlek?

För de flesta har portionsstorlekarna ökat efter en tid men de kan också variera i storlek även en lång tid efter operation, beroende på vad man tolererar. Eftersom mättnadskänslan kan kännas annorlunda än före operation är det bra att ha lite extra koll på sina portionsstorlekar så att de inte blir för stora.

Det är bra att tänka på att äta tills man är nöjd och börjar känna sig mätt och inte blir proppmätt - det gör det lättare att det blir lagom portioner. När man använder ögonmåttet så är det inte ovanligt att portionsstorlekarna har en tendens att öka efter en tid. Därför kan det vara bra att använda sig av ett måltidsmått (Mealsizer small) emellanåt istället för ögonmått för att få bättre koll.

Tallriksmodellen är ett bra verktyg att använda sig av. Du får en bra balans mellan de olika grupperna som ger en välkomponerad måltid. Tallriken kan med fördel delas upp i 1/3 protein, ¼ kolhydrater och resten grönsaker som är både nyttigt, mättande och kalorisnålt.

Om Modifastmetoden Kostschema för viktminskning

Medmade

Tillskott av vitaminer och mineraler efter överviktsoperation - Allt i ett! Handla Medmade