Modifast.se - Säker och effektiv viktminskning

Inlägg taggade med "vegetariskt"



Ta del av våra näringsberäknade och smala recept! Om inget annat anges är recepten publicerade i samarbete med Arla.

Vegetariskt

Omelett med avokado och keso

En supergod och lättlagad lunchrätt - matig och krämig omelett toppad med keso och avokado.

Ingredienser - 4 portioner

  • 2 avokados
  • 2 tomater
  • ½ rödlök
  • 8 ägg
  • 1 dl mjölk
  • Salt och svartpeppar
  • 2 msk Arla Köket® Smör- & rapsolja
  • 250 g KESO® cottage cheese
  • 30 g ärtskott

Gör så här

Skala, kärna ur och grovhacka avokadon. Skär tomaterna i bitar. Skala och strimla löken. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Stek 2 stora eller 4 små omeletter i smör-&rapsolja. Rör försiktigt i smeten några gånger. Lägg cottage cheese, avokado, tomat och lök på omeletterna. Toppa med ärtskott. Servera eventuellt med ett grovt bröd eller precis som den är.

Tips - välj mager keso för att minska energiinnehållet ytterligare!

Näringsvärden

Per portion

Energi580 kcal
Protein30 g
Kolhydrat40 g
Fett32 g

Vegetariskt

Matmuffins med keso, sötpotatis och spenat

Goda och mättande muffins att servera på picknicken eller buffén. Servera gärna tillsammans med en fräsch sallad.

Ingredienser 12 portioner

  • 2 små sötpotatisar, ca 300 g
  • 2 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja
  • 4 ägg
  • 1 dl KESO® cottage cheese
  • 60 g babyspenat
  • 2 dl Arla Köket® riven ost texmex
  • 4 dl dinkelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 msk pumpakärnor
  • ½ tsk rökt paprikapulver

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Sätt ut muffinsformar i en muffinsplåt. Skala och finriv sötpotatisen och lägg i en bunke. Tillsätt smör-&rapsolja, ägg, keso, spenat och hälften av osten. Spara ev lite spenat till garnering. Rör ner mjöl blandat med bakpulver och salt. Klicka ner smeten i formarna. Toppa med resten av osten och strö över pumpakärnor och paprikapulver. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna under handduk.

Näringsvärden

Per styck 

Energi195 kcal
Protein9 g
Kolhydrat22 g
Fett7 g

Vegetariskt

Påsksallad

En färgsprakande och mättande sallad som är perfekt att ha på påskbordet.

Ingredienser 8 bufféportioner

  • 800 g delikatesspotatis eller färsk potatis
  • 1 msk malen gurkmeja
  • 300 morot
  • 1 dl vatten
  • 3 msk risvinäger
  • 1 ½ msk strösocker
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 150 g rädisor
  • 3 msk olivolja
  • ½ tsk harissa
  • Salt och peppar
  • 60 g Småbladig sallad
  • 150 g Apetina vitost
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • Tostade sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön

Gör så här

Tvätta och dela potatisen i kvartar. Koka dem mjuka i saltat vatten tillsammans med gurkmeja. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
Skala morötterna och skär dem i mindre bitar, eller fortsätt strimla dem med potatisskalaren. Koka upp vatten, risvinäger, socker och ingefära. Lägg i morötterna och låt svalna i lagen.
Skiva rädisorna tunt och lägg i kallt vatten.
Häll av lagen från morötterna i en bunke och blanda med olivolja och harissa till en dressing. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp potatis, morötter och salladsblad på ett fat. Ringla dressingen över påsksalladen. Strö över rädisor, smulad vitost, koriander och frön.

Receptet publiceras med tillstånd från Arla.

Vegetariskt

Krämig rotfruktssoppa

En riktigt smakrik och krämig rotfruktssoppa värmer fint. Variera rotfrukterna efter tillgång. Toppa med keso för ökat proteinintag.

Ingredienser 4 portioner

  • 8 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 3 morötter
  • 1 liter örtbuljong
  • 2 dl Arla köket lätt fraiche
  • Salt och peppar
  • Ev olivolja
  • 250 g KESO Cottage cheese

Gör så här

Skala och skär potatis och palsternacka i stora bitar. Skala och skär 2 av morötterna i mindre bitar. Koka upp buljongen i en kastrull. Lägg i de skurna rotfrukterna och låt koka under lock 15-20 min tills rotfrukterna känns mjuka. Häll av och spara buljongen. Mixa rotfrukterna tillsammans med crème fraichen. Häll tillbaka rotfruktsmixet i kastrullen och rör ner 4 - 5 dl av buljongen. Smaka av med salt och peppar. Skala och hyvla den återstående moroten med en potatisskalare. Koka upp soppan på nytt och låt morotsstrimlorna koka med i soppan ca 1 min. Häll upp soppan i djupa tallrikar, ringla ev lite olivolja över och toppa med cottage cheese. Servera gärna grovt bröd till.

Recept publicerat med tillstånd från Arla.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi475kcal
Protein18 g
Kolhydrat67 g
Fett13 g

Vegetariskt

Gnocchi med tomatsås och broccoli

Gnocchi i tomatsås - en supersnabb variant på den italienska klassikern med smaksatt crème fraiche. Se till att broccolin och gnocchin kokas al dente. Toppa gnocchin med salvia och servera.

Ingredienser, 4 portioner

  • 250 g broccoli
  • 500 g färsk gnocchi
  • 4 dl Kelda pastasås tomat och créme fraiche
  • 2 krm svartpeppar
  • 150 g Apetina vitost
  • ½ dl hackad färsk salvia

Gör så här

Skär av broccolibuketterna. Skala och skär stammen i mindre bitar.
Koka gnocchin enligt anvisning på förpackningen.
Värm pastasåsen under omrörning. Tillsätt broccoli och gnocchi.
Smula över osten och peppra. Strö salvia över rätten och servera.


Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi350 kcal
Protein15 g
Kolhydrat51 g
Fett9 g

Vegetariskt

Rårakor med cottage cheese

Klassisk svensk husmanskost. Proteinrikt tack vare cottage cheese och ägg. Utöver cottage cheese så är purjolök eller rödlök är goda tillbehör till rårakorna.

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g potatis
  • 1-2 gula lökar
  • 4 ägg
  • 2 krm salt
  • Arla svenskt smör
  • 500 g KESO cottage cheese

Gör så här

Skala potatis och lök. Riv potatisarna fint. Riv eller hacka löken fint.
Blanda potatis och lök med uppvispade ägg, salt och peppar.
Låt lite smör bli ljusbrunt i en stekpanna. Lägg i tre klickar smet åt gången, knappt ½ dl smet per råraka, bred ut smeten tunt. Stek 2-3 minuter per sida tills de är gulbruna och frasiga.
Servera direkt med cottage cheese och finstrimlad rödlök.

 

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi395 kcal
Protein26 g
Kolhydrat37 g
Fett16 g

Vegetariskt

Blandade bönor med bulgur och broccoli

En proteinrik vegetarisk rätt som är snabb- och lättlagad med färdigkryddad créme fraiche. Variera med de grönsaker du har hemma för stunden såsom zucchini eller blomkål.

Ingredienser, 4 portioner

  • 400 g blandade bönor
  • 250 g broccoli
  • 1 burk (290 g) grillad paprika i olja
  • 1 msk Arla Köket Smör- och rapsolja
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl Arla Köket créme fraiche fetaost & soltorkade tomater
  • 3 dl bulgur
  • ½ dl hackad bladperilja

Gör så här

Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen.

Häll av bönorna. Skär broccolin i buketter. Häll av paprikan och låt rinna av på hushållspapper.

Fräs bönor, broccoli och paprika i smör- och rapsolja ca 3 minuter i stekpanna. Salta och peppra. Häll på créme fraiche och låt koka ihop.

Servera med bulgur och toppa med persilja.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi425 kcal
Protein16 g
Kolhydrat57 g
Fett13 g

Vegetariskt

Zucchinibiff med mathavre och tzatziki

En riktigt god, näringsrik vardagsrätt som är lätt att tillaga. Grönsaksbiffarna går bra att frysa in. Receptet är framtaget i samarbete med Lindas bakskola.

Ingredienser, 8 st (4 portioner)

  • 300 g kall, kokt och skalad potatis
  • 1 zucchini, ca 300 g
  • 2 morötter, ca 150 g
  • 1 gul lök, ca 100 g
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk curry (eller chiliflakes)
  • svartpeppar

Tzatziki samt mathavre

  • 1–2 msk rapsolja att steka i
  • 150 g gurka
  • 3 dl turkisk yoghurt, 10%
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl mathavre

Gör så här

Mosa potatisarna på en tallrik. Riv zucchini, morötter och gul lök. Blanda alla grönsaker, potatis, kryddor och ägg i en bunke. Forma 8 biffar av grönsaksblandningen och lägg dem på en skärbräda. Stek biffarna i olja på medelvärme, 4–5 minuter på varje sida. Vänd dem försiktigt.

Tvätta gurkan och riv den grovt med skalet på. Krama ur vätskan ur gurkan. Blanda gurka, yoghurt och pressad vitlök i en en skål. Pudra över lite örtkrydda och smaka av.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi314 kcal
Protein10 g
Kolhydrat40 g
Fett12 g

Vegetariskt

Chili sin Carne

Chili sin carne är en vegetarisk/vegansk hälsosam vardagsrätt som är lätt att tillaga. Frys gärna in grytan i portionsstorlekar så är det enkelt att ta fram och värma när man har ont om tid. Receptet är framtaget i samarbete med Lindas bakskola.

Ingredienser, 6 portioner

  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1–2 tsk chilipulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 3/4 tsk salt
  • 1 msk soja
  • 400 g vegofärs
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 1 tetra vita bönor i tomatsås (à 380 g)
  • 1 tetra kidneybönor (à 380 g)

Gör så här

Skala och hacka lökarna samt skala och pressa vitlöken. Bryn allt i lite olja i en stekpanna. Ta upp allt ur stekpannan och lägg på en tallrik.

Bryn färsen i stekpannan. Tillsätt tomatpuré, kryddorna, soja, och krossade tomater. Låt allt puttra på svag värme i ca 10 min.

Tillsätt sist bönorna och låt allt puttra tills bönorna blivit varma. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs. Till servering: Servera gärna maten med bulgur och en fräsch sallad. Beräkna 3 dl bulgur torrvara till sex personer.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi436 kcal
Protein23 g
Kolhydrat54 g
Fett8 g

Vegetariskt

Rödbetssoppa på minuten

En ovanligt snabb och smal soppa med massor av färg och smak. Det går lika bra att byta ut rödbetorna till någon annan rotfrukt eller blanda olika sorter.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4-6 stora färska rödbetor, ca 750 g
  • 1 gul lök
  • 7 ½ dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 2 ½ dl Kelda lagalätt
  • 1-2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Servera med:

  • 250 g Keso mini, cottage cheese
  • 2 msk hackad gräslök

Gör så här

Skala rödbetorna och skär dem i skivor. Skala löken och dela den i bitar.

Mixa rödbetor och lök, lite i taget i en matberedare. Häll blandningen i en kastrull. Tillsätt vatten och smula i buljongtärningar. Koka soppan ca 5 minuter. Häll i gräddmjölken och låt soppan koka upp.

Smaksätt med salt och peppar. Servera med en klick cottage cheese och strö över gräslök. Rostat fullkornsbröd är gott till.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi250 kcal
Protein15 g
Kolhydrat35 g
Fett5 g

Vegetariskt

Fransk löksoppa

Löksoppa är ett exempel på en riktigt klassisk maträtt med franska anor. Timjan sätter härlig smak på buljongen och vill man lyxa till det tar man en liten skvätt vitt vin istället för vitvinsvinäger.

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 msk soja
  • ½ dl vitt vin eller 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

Skala och skiva lök och vitlök. Smält smöret i en gryta stor nog för soppkok. Lägg i löken och låt fräsa ca 5 minuter. Häll över buljongen. Tillsätt soja och vin.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi80 kcal
Protein2 g
Kolhydrat7 g
Fett4 g

Vegetariskt

Pytt i panna med curry och kikärter

Denna härliga vegetariska pytt i panna, kryddad med curry, går perfekt ihop med den friska äppelmyntayoghurten och de knapriga bitarna av cashewnötter.

Ingredienser, 4 portioner

  • 500 g potatis
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • ca 250 g zucchini
  • 250 g broccolibuketter
  • 1 msk Arla Smör-&rapsolja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 g kikärter
  • 1 dl cashewnötter

Äppelmyntayoghurt:

  • 1 rött äpple
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka färsk mynta
  • 2 dl Arla Köket turkisk yoghurt
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Börja med att kärna ur och riva äpplet grovt. Skala och riv vitlöksklyftan fint. Hacka hälften av myntan och blanda med äpple, vitlök och yoghurt. Smaka av med salt och peppar. Skala och tärna potatis och lök. Dela och kärna ur paprikan, skär den och zucchini i tärningar. Stek potatisen i smör-&rapsolja i en stor stekpanna på medelvärme tills den blir nätt och mjuk. Tillsätt lök och broccoli och stek ytterligare ca 5 min. Höj värmen och vänd ner zucchini och paprika. Stek ca 5 min till. Smaksätt med curry, salt och peppar. Häll av och skölj kikärterna. Tillsätt dem och låt allt bli varmt. Hacka nötterna grovt och strö över. Garnera pytten med resten av myntan och servera tillsammans med äppelmyntayoghurt.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi425 kcal
Protein16 g
Kolhydrat51 g
Fett17 g

Vegetariskt

Varm rotfruktssallad

Ugnsrostade rotfrukter och grönsaker smakar så mycket mer. Här får t.ex. rödlök, morötter, palsternacka och paprika komma till sin rätt och kompletteras med härlig apelsindressing.

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 kg rödlök, morötter, palsternacka, paprika
  • 2 msk smält smör
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk rosmarin
  • 1 dl rostade sojabönor

Apelsindressing:

  • 2 dl matyoghurt
  • rivet skal av ½ apelsin
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 krm salt

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Blanda ihop dressingen. Skala lök, morötter och palsternacka. Kärna ur paprikan. Skär alla grönsaker i bitar och lägg på bakplåtspapper i en långpanna. Blanda smöret med vitlök, salt, peppar och rosmarin, häll över grönsakerna. Blanda runt. Stek i mitten av ugnen ca 30 min. Lägg upp rotfrukterna på ett fat och strö över sojabönorna. Servera med dressingen och en apelsinklyfta.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi365 kcal
Protein16 g
Kolhydrat38 g
Fett16 g

Vegetariskt

Bönsallad

Vad bra att det finns så många olika bönor på burk! De ger en god bas och möjligheter till variation för matiga sallader som denna, som här toppas med smaksatt Keso.

Ingredienser, 4 portioner

  • 2 burkar kokta bönor, 400 g
  • 1 färsk lök
  • 4 tomater
  • ½ dl grovhackade basilikablad
  • 2 msk olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 250 g Keso cottage cheese, grillad paprika

Gör så här

Spola bönorna och låt dem rinna av. Skala och skiva löken. Skär tomaterna i bitar. Blanda bönor, lök, tomater och basilika. Blanda olja och vitlök. Häll det över salladen. Krydda med salt och peppar. Rör om salladen och lägg upp i skålar. Lägg på cottage cheese. Servera med bröd.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi360 kcal
Protein21 g
Kolhydrat41 g
Fett12 g
ARTIKEL 1-14 18.1 2  Nästa »  | Visa alla