Grönt är skönt - javisst är det så! Grönsaker är som de flesta känner till bra för hälsan för dess innehåll av näring men att öka intaget av grönsaker kan även hjälpa till vid viktminskning eller när man vill hålla vikten efter viktnedgång.

Till grönsakerna räknas även rotfrukter, bönor och linser. Ju grövre grönsaker ju mer fibrer som fyller upp i magen, det ger en bra mättnadseffekt och hjälper till att hålla magen igång. Grönsaker är också kalorisnåla. Grova grönsaker är också ett miljösmart val, eftersom de kan lagras längre än salladsgrönsaker.

Många tycker att det är lite jobbigt eller krångligt att fixa till grönsaker till måltiden och kan därför välja att avstå.

Börja med att fråga dig själv:

  • Vilka grönsaker tycker du om?
  • Hur ofta äter du grönsaker?
  • Hur och när kan du äta mer grönt?

Här kommer lite tips för att underlätta och inkludera det sköna gröna!

Tänk färgglatt

Ett sätt kan vara att tänka att idag ska jag ska ha t.ex. minst 3 olika färger på tallriken. Färgerna i grönsaker kommer från skyddande ämnen. Det är alltså inte bara vackert utan också hälsosamt! Ett annat tips är att prova olika färger olika dagar eller veckor. Idag blir det den gröna dagen med gröna grönsaker, i morgon gula grönsaker osv. Det gör att man vidgar sina vyer och gärna provar nytt.

Håll dig iskall

Frysta grönsaker sägs vara en räddare i nöden men borde egentligen vara det självklara valet. Felaktigt tänker många att men de innehåller väl ingen näring, men det stämmer inte.  Man fryser dem snabbt efter plockning som bevarar näringen. De kan tillagas på många olika sätt, i micro, mixas, kokas, stekas, ugnsbakas, grillas eller varför inte köra den enklaste varianten, att tina dem som de är och äta dem all dente, mums!

Grillat är godast…

Grillad spetskål är en klar favorit som har lyfts fram i olika recept de senaste åren. Gör såhär: Halvera spetskål, gnid in med olivolja och citron och lägg på grillen. Det mesta går att grilla så varför inte prova majskolvar, paprika, romansallad, blomkål, broccoli, vaxbönor, aubergine, squash eller tomater. Går att lägga direkt på gallret eller läggas i foliepaket på grillen.

L ugn och fin

Ugnen är en fin vän. Kika in i kylen och plocka fram alla färska grönsaker du har. Blanda dessa på en plåt, ringla över lite olja, vitlök och kryddor, skaka om och kör in i ugnen. Får du med lite kålsorter är lyckan gjord, mums vad gott. Sätt ugnen på 200-225 grader och baka i ca 20-25 min. Har du med rotfrukter kan de behöva lite längre tid i ugnen. Du kan också använda 2 formar och fördela rotfrukter och grönsaker separat och låta rotfrukterna gå lite längre tid.

Maxa och mixa

Perfekt att det blivit så trendigt att göra smoothies på grönsaker. Gott till både frukost och mellanmål. Det går att mixa det mesta, det är nog bara fantasin som sätter gränser. Basera ex på spenat och lägg något/några av följande avokado, gröna ärtor, romansallad och ingefära eller citronsaft eller varför inte olika frukter som äpple/päron/kiwi eller bär och om du vill tillsätt mjölk, kvarg eller yoghurt. Eller varför inte mixa en god soppa till lunch eller middag. Bönor och linser är också tacksamt att mixa som goda röror till kött, fisk och veg, supergott till grillat.

Testa vegetariskt!

Låt grönsakerna få ta plats och vara huvudnumret på din tallrik emellanåt. Planera sedan vad du ska komplettera med eller så testar du en helt vegetarisk måltid.