Smala recept

Smala recept



Ta del av våra näringsberäknade och smala recept! Om inget annat anges är recepten publicerade i samarbete med Arla.

Smörgåsar

Mozzarellatoast med pastasallad

En utsökt och riktigt lyxig mozzarellasmörgås för extra festliga tillfällen. En härligt smakrik söndagslunch att se fram emot kanske, eller en sommarmiddag?

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor ljust grovbröd
  • 1 msk paprikapesto, på burk
  • 2 paket (125 g) mozzarellaost
  • 2 tomater, skivade
  • 1 hg rökt skinka, skivad
  • 1 schalottenlök, hackad

Pastasallad:

  • 5 dl penne pasta, kokt och kall
  • 1 röd paprika, hackad
  • 1 äpple, hackat
  • ½ purjolök, hackad
  • 1 dl majs
  • 2 dl Kesella
  • 4 msk lättmajonnäs
  • 1 tsk italiensk salladskrydda

Gör så här

Bred paprikapesto på alla bröden. Fördela mozzarellaost, tomat, skinka och lök på hälften av bröden. Lägg resterande brödskivor som lock och grilla i smörgåsgrillen. Blanda pastan med paprika, äpple, purjolök, majs, Kesella och majonnäs. Smaka av med italiensk salladskrydda, salt och peppar.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi627 kcal
Protein39 g
Kolhydrat75 g
Fett19 g

Recept från boken Matbröd - 50 nyttiga alternativ till köttbullar och makaroner, Pågen 2005.

Fisk & skaldjur

Tapas med räkor och rom

Tre små tapas per person, två pumpernickel och en crostini. Snabbt och gott! Perfekt som förrätt eller kanske till en lyxigare variant av fredagsmyset.

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor pumpernickelbröd
  • 4 crostini
  • 250 g Keso mini, cottage cheese
  • 12 räkor
  • några kvistar färsk timjan
  • 1 bit gurka
  • 75 g löjrom eller ishavsrom

Gör så här

Fördela cottage cheese på samtliga brödskivor och crostini. Skala räkorna. Fördela dem på 4 av brödskivorna. Garnera med timjan.

Skär gurkan i tunna stavar. Forma löjrommen med hjälp av teskedar till små ägg. Lägg dem på resten av brödskivorna och samtliga crostini. Garnera med gurkstavar.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi135 kcal
Protein16 g
Kolhydrat12 g
Fett2 g

Efterrätter

Smala chokladbollar

Att trolla fram smala chokladbollar är ingen konst. Dessa goda munsbitar passar perfekt till familjens fredagsmys, sommarens picnickorg eller en go-fika. 

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 dl Arla köket Kesella kvarg
  • 4 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ msk kakao
  • 2 krm salt
  • 3 dl havregryn
  • ca 2 msk mjölk
  • ev 1-2 tsk konjak

Garnering:

  • 2 msk kokosflingor

Gör så här

Blanda ihop alla ingredienser och forma till ca 20 bollar. Rulla dem i kokos. Förvara i kylen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi220 kcal
Protein7 g
Kolhydrat31 g
Fett7 g

Fisk & skaldjur

Fisk med avokado

Fisk med avokado 

En vacker och god fiskrätt med avokado, som du dessutom själv kan göra enkel eller lyxig beroende på vilken fiskssort du väljer. Ett perfekt fiskrecept för både vardag och fest alltså!

Ingredienser, 4 portioner

  • 500 g fiskfilé, t ex hälleflundra, marulk eller torsk
  • 1 tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • ½ dl hackad persilja
  • 50 g smör
  • 1 avokado
  • rivet skal av 1/2 citron

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C. Skär fisken i portionsbitar. Lägg dem i en ugnssäker form och strö över salt.

Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka paprikan. Smält smöret i en kastrull. Fräs vitlök och paprika någon minut. Rör ner persiljan och häll blandningen över fisken. Stek i mitten av ugnen i 15 - 20 minuter.

Kärna ur, skala och hacka avokadon. Ta ut fisken och strö över avokado och citronskal.

Servera med ris, gärna blandat med vildris.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi465 kcal
Protein27 g
Kolhydrat51 g
Fett17 g
ARTIKEL 92-95 95. «Föregående 1 2  | Visa alla