Smörgåsar

Zucchini- och vitlökstoast

En varm och god smörgås, som för män bör kompletteras med en frukt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 16 skivor små mjukbröd
  • 4 msk lätt crème fraiche
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 zucchini, tunt skivade
  • 4 tomater, tunt skivade
  • 2 paprikor, tunt skivade
  • 16 skivor lufttorkad eller rökt skinka

Gör så här

Blanda crème fraiche med vitlök, salt och peppar. Fördela zucchini, tomat och paprika på hälften av mjukbröden. Klicka den smaksatta crème fraichen över grönsakerna och lägg på två skivor skinka. Lägg på den andra hälften av mjukbröden som lock. Pressa ihop och grädda i en smörgåsgrill eller våffeljärn. Skär upp i snygga portionsbitar före serveringen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 422 kcal
Protein 25 g
Kolhydrat 56 g
Fett 11 g

Skaldjurssallad på rostat grovbröd

En smakrik sallad på grovt bröd. För män bör smörgåsen kompletteras med en frukt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor mörkt osötat fullkornsbröd
  • 300 g skaldjursblandning, tinad
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 1 msk dill, fryst eller färsk, hackad
  • 1 msk gräslök, fryst eller färsk, hackad
  • 16 körsbärstomater, klyftade
  • 20 cm gurka, skalad, urkärnad och tärnad
  • 7 potatisar, kokta, kalla och tärnade
  • ½ dl citronolivolja
  • 1 msk balsamvinäger

Gör så här

Blanda skaldjursblandningen med lök, dill, gräslök, körsbärstomater, gurka och potatis. Blanda olivoljan med vinäger, smaka av med salt och peppar och vänd ner i salladen. Rosta bröden och fördela skaldjurssalladen på.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 451 kcal
Protein 27 g
Kolhydrat 54 g
Fett 14 g

Rostbiff på rostat bröd med bönsallad

Rostbiffstoast med mättande bönsallad.

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor rostbröd
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 hg rostbiff, skivad

Bönsallad:

  • 1 burk kidneybönor
  • 7 potatisar, kokta och tärnade
  • 1 påse eller ask sallad
  • 1 gurka, urkärnad och tärnad
  • ½ dl soltorkade tomater, strimlade
  • 1 hg lagrad ost (17 % fett), riven

Gör så här

Blanda vitlöken med olivoljan, dijonsenap, salt och peppar. Rosta bröden och bred på vitlöksblandningen. Fördela rostbiffen på hälften av bröden och lägg resten som lock. Gör en bönsallad på bönor, potatis, sallad, gurka, soltorkade tomater och ost.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 549 kcal
Protein 33 g
Kolhydrat 66 g
Fett 17 g

Skink- och kesosalsa

Enkel och mättande smörgås, som för en man bör kompletteras med en frukt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor ljust grovbröd
  • 4 dl Keso
  • 2 ½ hg rökt skinka, strimlad
  • 1 rödlök, hackad
  • 4 tomater, hackade och urkärnade
  • 2 tsk italiensk salladskrydda
  • 1 msk krasse, hackad

Sallad:

  • 1 ask eller påse ruccolasallad
  • 2 dl alfalfagroddar

Gör så här

Blanda Keso, skinka, lök, tomat, salladskrydda, salt och peppar. Fördela röran på bröden. Garnera med klippt krasse. Servera med en sallad av ruccola och alfalfagroddar.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 412 kcal
Protein 35 g
Kolhydrat 46 g
Fett 10 g

Tonfiskmacka med paprika och päron

En smakrik blandning på fullkornsbröd.

Ingredienser, 4 portioner

  • 16 skivor mörkt fullkornsbröd
  • 2 burkar tonfisk i vatten
  • 4 msk dijonsenap
  • 8 msk lättmajonnäs
  • 4 msk mjukost (10 % fett)
  • 4 röda paprikor, fint hackade
  • 4 päron, grovhackade
  • 2 askar machesallad, eller annan spröd sallad

Gör så här

Blanda tonfisk, dijonsenap, majonnäs, mjukost, paprika och päron. Smaka av med salt och peppar. Lägg sallad på hälften av bröden och fördela tonfiskröran på. Lägg på de andra bröden som lock.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 573 kcal
Protein 34 g
Kolhydrat 76 g
Fett 15 g

Skinksalsa på smörgås

Fräsch och matig smörgås med mörkt grovbröd, som för män bör kompletteras med en frukt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor mörkt grovbröd
  • 5 bifftomater, tärnade
  • 2 scharlottenlökar, hackade
  • 1 rödlök, hackad
  • 4 potatisar, kokta, kalla och tärnade
  • 2 hg rökt skinka, strimlad
  • 2 dl isbergssallad, strimlad
  • 2 dl basilika, färsk strimlad
  • 2 msk olivolja

Gör så här

Blanda tomater, lök, potatis, skinka, sallad, basilika och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Lägg röran mellan brödskivorna strax före serveringen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 428 kcal
Protein 21 g
Kolhydrat 56 g
Fett 13 g

Lättäten kesomacka med skinka och äpple

Somrig och annorlunda smörgås med rotselleri och havregryn. Bör för en man kompletteras med en frukt.

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor ljust grovbröd
  • 2 hg rökt skinka, tärnad
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 4 äpplen, hackade
  • 50 g rotselleri, hackad
  • 2 dl Keso
  • 1 msk pesto
  • ½ dl havregryn

Gör så här

Blanda skinka med lök, äpple och selleri. Rör ner Keso, pesto och havregryn. Smaka av med salt och peppar. Fördela röran på fyra brödskivor och lägg de övriga skivorna som lock. Dela dubbelmackorna tvärs över.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 419 kcal
Protein 24 g
Kolhydrat 57 g
Fett 11 g

Mozzarellatoast med pastasallad

En riktigt lyxig smörgås för festligare tillfällen, söndagslunchen kanske?

Ingredienser, 4 portioner

  • 8 skivor ljust grovbröd
  • 1 msk paprikapesto, på burk
  • 2 paket (à 125 g) mozzarellaost
  • 2 tomater, skivade
  • 1 hg rökt skinka, skivad
  • 1 schalottenlök, hackad

Pastasallad:

  • 5 dl penne pasta, kokt och kall
  • 1 röd paprika, hackad
  • 1 äpple, hackat
  • ½ purjolök, hackad
  • 1 dl majs
  • 2 dl Kesella (1 %)
  • 4 msk lättmajonnäs
  • 1 tsk italiensk salladskrydda

Gör så här

Bred paprikapesto på alla bröden. Fördela mozzarellaost, tomat, skinka och lök på hälften av bröden. Lägg resterande brödskivor som lock och grilla i smörgåsgrillen. Blanda pastan med paprika, äpple, purjolök, majs, Kesella och majonnäs. Smaka av med italiensk salladskrydda, salt och peppar.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 627 kcal
Protein 39 g
Kolhydrat 75 g
Fett 19 g