Med fläsk- & nötkött

Krämig renskavspanna

Supersvenska smaker i en panna. Husmanskost som är allt annat än krånglig.

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 paket fryst renskav, ca 240g
  • 1 liten purjolök
  • 150g färsk svamp
  • smör
  • ½ tsk salt
  • 5 krossade enbär
  • 1 tsk timjan
  • 3 dl Kelda sås Creamy Classic

stycke

Gör så här

Halvtina renskaven. Strimla purjolöken. Skär svampen i mindre bitar. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Tillsätt purjolök och svamp och låt det fräsa med en stund under omrörning. Blanda i salt, kryddor och sås. Koka under lock på svag värme några minuter.

Servera med kokt potatis, lättkokta morötter, svartvinbärsgelé och inlagd gurka.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 405 kcal
Protein 17 g
Kolhydrat 54 g
Fett 14 g

Utskriftsvänlig version


Zucchinipasta med skinka

Blanda ihop den goda såsen och pastan, helst färsk, och servera den direkt.

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • ca 300 g färsk pasta
  • 200 g rökt skinka
  • 1-2 zucchini, ca 300 g
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl färsk basilika
  • smör
  • 2 dl crème fraiche tomat & basilika
  • 1 dl svarta oliver
  • salt och svartpeppar

stycke

Gör så här

Koka pastan. Strimla skinkan. Dela zucchinin på längden och skär i skivor. Skala och hacka vitlöken. Grovhacka basilikan. Fräs zucchini och vitlök i smör i en stekpanna. Tillsätt crème fraiche, skinka, oliver och basilika. Låt koka några minuter. Smaksätt med salt och peppar. Blanda såsen med pastan. Garnera ev med basilika. Servera direkt.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 460 kcal
Protein 23 g
Kolhydrat 59 g
Fett 14 g

Utskriftsvänlig version


Sallad med rostade rotfrukter och skinka

Rotfrukterna blir krispiga och goda i ugnen och passar finfint ihop med pigga linser och Apetinasås!

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 kg rödlök, morötter, palsternacka, rödbetor
  • 2 msk smör-&rapsolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk rosmarin
  • 1 burk linser
  • 1 liter blandad grönsallad
  • 250 g rökt skinka i skivor

Sås:

  • 150 g Apetina 10%
  • 2 dl minifraiche

stycke

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Skala lök, morötter, palsternacka och rödbetor. Skär rotfrukterna i bitar och lägg dem i en långpanna med bakplåtspapper med rödbetorna för sig. Häll över smör-& rapsolja blandat med vitlök, salt, peppar och rosmarin. Blanda runt och stek i mitten av ugnen 25-30 min.

Skölj linserna och låt dem rinna av. Mosa osten och blanda med minifraiche. Blanda rotfrukter, linser och sallad på ett stort fat. Toppa med skinkan. Servera med såsen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 420 kcal
Protein 31 g
Kolhydrat 38 g
Fett 16 g

Utskriftsvänlig version


Höstwok

Du behöver ingen wokpanna för att woka på svenska. Det går bra med en stor stekpanna.

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 200 g rimmat bogfläsk eller rökt skinka
  • 4 palsternackor, ca 400 g
  • 200 g svamp, t ex blandsvamp eller champinjoner
  • 1 äpple
  • smör
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ dl grovhackad persilja
  • 250 g cottage cheese, KESO® lök

stycke

Gör så här

Strimla köttet. Skala och strimla palsternackorna. Dela svampen i bitar. Kärna ur och skala äpplet i bitar.

Stek kött och palsternackor i lite smör några minuter i en stor stekpanna. Ta upp dem och stek svamp och äpplen några minuter. Blanda ihop allt och smaksätt med salt, peppar och persilja.

Servera med en rejäl klick Keso.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 240 kcal
Protein 20 g
Kolhydrat 18 g
Fett 10 g

Utskriftsvänlig version


Citronkokt rostbiff med rosmarin

Slå till och koka ihop en modern, fräsch husman på 25 minuter.

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 500 g rostbiff, i bit
  • 4 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 lagerblad
  • rivet skal och pressad saft av ½ citron
  • 2 purjolökar
  • 250 g broccoli
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 krm salt, gärna gourmetsalt

stycke

Gör så här

Skär köttet i ½ cm tjocka skivor och sedan i bitar. Koka upp vatten, fond, lagerblad och pressad citron i en gryta. Lägg i köttet och låt det koka under lock 15-25 min.

Skär purjolök och broccoli i bitar. Lägg ner dem i grytan och koka ytterligare 3-4 min. Blanda lätt crème fraiche, citronskal och rosmarin. Klicka en del av såsen över köttet och strö över salt.

Servera med kokta bönor och resten av såsen.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 275 kcal
Protein 32 g
Kolhydrat 9 g
Fett 12 g

Utskriftsvänlig version


Chili con carne med grönsaker

Paprika, lök och squash ger mustig och fin smak till vår chili con carne.

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 400 g nötfärs, 10% fett
  • 1 gul lök
  • 1 paprika
  • ½ squash, ca 200 g
  • 2 tsk smör
  • 1 burk stora vita bönor, 400 g
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • ½-1 tsk sambal oelek
  • 2 dl minifraiche

stycke

Gör så här

Skala löken. Kärna ur paprikan. Skär lök, paprika och squash i bitar. Fräs färsen i smör i en teflonpanna och rör så att den blir smulig. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med.

Skölj bönorna i vatten och låt dem rinna av. Tillsätt bönor, salt, vitlök, tomater och sambal oelek. Låt allt koka några minuter.

Servera med minifraiche och rucolasallad.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 385 kcal
Protein 34 g
Kolhydrat 33 g
Fett 13 g

Utskriftsvänlig version


Filégryta med kronärtskockor

Rara små skockor i timjansdoftande gryta.

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g fläskfilé
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 tsk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl minifraiche
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk soja
  • 1 burk kronärtskockshjärtan, 400 g

stycke

Gör så här

Skär köttet i tjocka skivor, ca 2 cm. Skala och hacka vitlöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Ta upp det och fräs vitlöken.

Vispa ihop minifraiche, kalvfond, timjan, persilja och soja i en låg, vid gryta. Låt kronärtskockorna rinna av. Skär i halvor. Lägg ner allt i grytan, låt koka ca 5 min.

Ris smakar bra till.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 455 kcal
Protein 39 g
Kolhydrat 53 g
Fett 9 g

Utskriftsvänlig version


Viltfärsbiff med lingonsås

Enbär och lingon ger biffarna vildsmaken, servera med nykokt potatis och broccoli.

stycke50-v

Ingredienser

  • 400 g nötfärs, 10 % fett
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk krossade enbär
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 1 dl Kelda lagalätt
  • 2 tsk smör

Sås:

  • 1 ½ dl Kelda lagalätt
  • 2 tsk konc kalvfond
  • 1 tsk soja
  • 2 msk lingonsylt
  • 2 msk hackad persilja

stycke

Gör så här

Blanda färs, salt, peppar, enbär, lök och gräddmjölk. Forma till biffar. Stek dem i smör i en teflonpanna ca 4 min på varje sida. Ta upp dem.

Häll gräddmjölk, fond, soja och lingonsylt i pannan. Låt det koka upp. Häll såsen över biffarna och strö över persilja.

Servera med kokt potatis, broccoli och lingonsylt.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 445 kcal
Protein 27 g
Kolhydrat 53 g
Fett 13 g

Utskriftsvänlig version


Broccolipasta med skinka

Enkelt och gott med senapskryddad skinksås 

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 280 g pasta t.ex. tagliatelle
  • 250 g broccolibuketter
  • 250 g rökt skinka
  • 2 ½ dl Kelda lagalätt
  • 2-3 msk skånsk senap
  • 6 dl grovt strimlad rosé- eller isbergssallad
  • 2 dl Arla Köket riven ost, mager

stycke

Gör så här

Koka pastan och lägg i broccolin när det återstår ca 3 minuter av koktiden. Lyft upp broccolin och häll av vattnet från pastan.

Strimla skinkan. Koka upp gräddmjölk och senap i en kastrull. Blanda ner skinka, brocoli och sallad i såsen. Låt koka upp.

Servera såsen till pastan. Toppa med riven ost.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 460 kcal
Protein 31 g
Kolhydrat 59 g
Fett 11 g

Utskriftsvänlig version


Bulgursallad med lufttorkad skinka

Bulgur är krossat vete som här får extra smak genom att kokas i örtbuljong.

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 2 dl bulgur
  • 6 dl örtbuljong
  • 100 g frysta haricots verts
  • 1 burk svarta bönor, à 400 g
  • 1 rödlök
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 kruka sallad, t.ex. ekbladsallad
  • 150 g lufttorkad skinka i tunna skivor
  • 2 dl matyoghurt
  • 3 krm sambal oelek

stycke

Gör så här

Koka upp buljongen i en kastrull. Tillsätt bulgur och koka på svag värme ca 10 minuter. Häll av buljongen. Blanda ner haricots verts i bulgurn. Lägg på locket och låt stå ca 5 minuter.

Häll av spadet från de svarta bönorna och skölj dem i kallt vatten. Skala och skiva löken tunt. Halvera tomaterna. Varva bulgur med svarta bönor, rödlök, körsbärstomater och sallad i en skål eller på ett uppläggningsfat. Lägg skinkan överst.

Blanda matyoghurt och sambal oelek till en dressing. Servera salladen med dressing och bröd.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 405 kcal
Protein 24 g
Kolhydrat 56 g
Fett 9 g

Utskriftsvänlig version


Citronkryddad skinkstek med persiljesås

Citron ger härlig syra till skinka och sås.

stycke50-v

Ingredienser, 6 portioner

  • 1 kg benfri färsk skinkstek
  • saft av ½ citron
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 tsk salt
  • 1-2 krm svartpeppar

Sås:

  • 1 dl steksky + hönsbuljong
  • 4 dl Arla Köket lätt crème fraiche
  • 2 ½ dl hackad persilja
  • 2 tsk flytande honung
  • ev salt

stycke

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Lägg steken i en ugnsäker form. Pressa över citronsaft, salta, peppra och strö över hälften av det rivna citronskalet. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del. Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 70°, 1-1 ½ timme.

Ta ut steken. Täck över steken med folie och låt den vila medan såsen tillagas.

Sås:

Mät upp och sila ner steksky och buljong i en kastrull. Tillsätt crème fraiche och låt koka ihop några minuter. Rör ner nästan all persilja och smaka av med honung och ev salt.

Strö resten av persiljan och citronskal över steken. Skär den i tunna skivor servera med såsen, kokt potatis och kokta grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 325 kcal
Protein 11 g
Kolhydrat 45 g
Fett 11 g

Utskriftsvänlig version


Franska örtfärsbiffar

Goda örter och vitlök gör köttfärsbiffarna franskinspirerade. Servera med ugnsstekta grönsaker och en smal sås.

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 400 g nötfärs, 10 % fett
  • ¾ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk franska örter
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl Kelda lagalätt
  • 2 tsk smör

Sås:

  • 1 ½ dl Kelda lagalätt
  • 2 tsk konc kalvfond
  • 1 tsk soja
  • ½ tsk franska örter

Ugnsstekta grönsaker:

  • 400 g potatis
  • 600 g grönsaker t.ex. morötter, rödlök
  • 2 tsk smält smör
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

stycke

Gör så här 

Börja med grönsakerna: Sätt ugnen på 225°. Skala potatis, morötter och lök. Skär allt i bitar eller klyftor. Lägg smöret i en liten långpanna och låt det smälta i ugnen. Ta ut långpannan. Lägg i grönsakerna, krydda och vänd runt. Stek i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Blanda färs, salt, peppar, örter, vitlök och gräddmjölk. Forma färsen till 8 biffar. Stek dem i smör i en teflonpanna ca 3 minuter på varje sida. Ta upp dem.

Häll gräddmjölk, fond, soja och örter i pannan. Låt det koka upp. Häll såsen över biffarna. Servera med grönsakerna.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 355 kcal
Protein 25 g
Kolhydrat 29 g
Fett 15 g

Utskriftsvänlig version