Med fågel

Kyckling med citrongräs och nötter

Asiatisk kyckling i kökosmjölk kryddad med citrongräs, vitlök, fisksås och chili. Thaibasilikan kan bytas ut mot koriander.

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 500 g kycklingfiléer
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 citrongräs
  • 2 msk fisksås
  • 1 purjolök
  • 1 färsk röd chili
  • Arla Smör- och rapsolja
  • 2 ½ dl lätt kokosmjölk
  • 1 dl strimlad thaibasilika
  • 1 dl torrrostade jordnötter

stycke

Gör så här

Skär kycklingfileérna i små bitar. Skala och hacka vitlöken. Banka lätt på citrongräset och dela på hälften. Blanda kyckling, vitlök, citrongräs och fisksås. Strimla purjolöken. Kärna ur och strimla chilin. Bryn kycklingen med marinad i smör- och rapsolja i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt purjolök och chili. Rör i kokosmjölk. Låt allt koka några minuter. Ta upp citrongräset. Blanda i jordnötter och thailbasilika. Servera grytan med kokt ris.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 510 kcal
Protein 38 g
Kolhydrat 53 g
Fett 15 g

Fransk kycklinggryta

Enkel och snabb fransk kycklinggryta med smak av champinjoner, timjan och vitlök. Vill du ha ännu mer Frankrike i såsen - använd dijonsenap!

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 400 g kycklingfiléer
  • 300g champinjoner
  • 2 msk Arla Svenskt smör
  • 3 dl Arla Köket gräddmjölk
  • ½ msk majsstärkelse
  • 1 msk kycklingfond
  • 2 msk senap
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 krm svartpeppar
  • ½ dl hackad färsk persilja till garnering
  • 2 dl råris

stycke

Gör så här

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär kyckling och svamp i bitar och fräs dem i smör. Vispa samman gräddmjölken, majsstärkelsen, fond, senap och vitlök. Häll det över kycklingen och låt koka ca 5 min. Smaka av med timjan och svartpeppar. Strö över persilja. Servera med ris

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 460 kcal
Protein 33 g
Kolhydrat 51 g
Fett 13 g

Dragonkyckling

Franska smaker i lättlagad krämig kyckling.

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 g
  • smör
  • 2 dl Arla Köket lätt crème fraiche
  • ½ dl vatten
  • 2 tsk dragon
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 dl Arla Köket riven ost gratäng
  • 2 msk hackad persilja eller dragon

stycke

Gör så här

Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Bryn dem i smör i en stekpanna. Vispa ihop crème fraiche, vatten, dragon och smulad buljongtärning i en gryta. Lägg i kycklingen och låt den koka ca 5 min under lock. Strö över ost, persilja eller dragon. Servera med kokt potatis och kokta morötter.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 445 kcal
Protein 36 g
Kolhydrat 41 g
Fett 15 g

Utskriftsvänlig version


Kycklingfilé med höstpytt

Härlig kycklingrätt med grönsaker, svamp och lingon.

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 g
  • 1 msk Arla smör&rapsolja
  • ½ tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 l blandad färsk svamp, ca 300 g
  • 4 salladslökar, ca 50 g
  • 1 liten squash
  • smör
  • salt och peppar
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 1 dl frysta eller färska lingon
  • 3 dl Kelda sås Smooth Mushroom

stycke

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Bryn kycklingfiléerna i smör- & rapsolja, salta och peppra. Stek dem i ugnen ca 15 min.

Skär svampen i bitar, strimla salladslöken och skär squashen i tärningar. Stek svampen i smör i en stekpanna ca 5 min, tillsätt squash och stek ytterligare 3 min. Blanda ner salladslöken och låt det bli varmt. Salta och peppra, strö över timjan och lingon. Värm såsen under omrörning.

Servera kycklingen med såsen, pytten och vildris.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 380 kcal
Protein 37 g
Kolhydrat 28 g
Fett 12 g


Utskriftsvänlig version


Kycklingcurry med ris

Njut en lättlagad kycklingrätt med indiska dofter, smaker och färger.

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 g
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk smör
  • 1 tsk salt
  • ½ msk tomatpuré
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm chilipeppar
  • ½ dl vatten
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • färsk koriander eller bladpersilja

stycke

Gör så här

Skär kycklingfiléerna i strimlor. Skala och hacka vitlöken. Bryn kycklingköttet i smör i en teflonpanna. Krydda med salt och lägg över i en gryta. Tillsätt vitlök, tomatpuré, alla kryddor, vatten och crème fraiche. Låt grytan koka ca 5 min. Garnera med koriander eller persilja.

Servera med kokt ris blandat med tärnad gurka, gul paprika och tomat.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 400 kcal
Protein 36 g
Kolhydrat 37 g
Fett 12 g


Utskriftsvänlig version


Apelsinkyckling med chili

Kärlek het som chili. En lättälskad och lättlagad kycklingrätt.

stycke50-v

Ingredienser, 2 portioner

  • 2 kycklingfiléer, ca 250 g
  • ½ tsk salt
  • ½ msk smör

Sås:

  • ½ apelsin
  • ½ lime
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • ½ msk koncentrerad kycklingfond
  • ½ tsk soja
  • ½ msk honung
  • ½ tsk sambal oelek
  • ev citronmeliss

stycke

Gör så här

Tvätta och skala apelsin och lime med potatisskalare. Skär skalen i tunna strimlor. Pressa ur saften. Koka upp skal, saft, lätt crème fraiche, kycklingfond, soja, honung och sambal oelek i en panna.

Salta kycklingfiléerna och bryn dem på båda sidor i smör i en stekpanna. Lägg över dem i såsen. Låt dem koka på svag värme ca 10 min. Strö ev över citronmeliss.

Servera med frästa grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 375 kcal
Protein 32 g
Kolhydrat 26 g
Fett 16 g

Utskriftsvänlig version


Viltkyckling med enbär

Enbär och timjan ger den vilda smaken

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk smör
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • ½ dl outspädd vinbärssaft
  • 1 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 5 krossade enbär
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk soja

stycke

Gör så här

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna. Blanda crème fraiche, saft, vatten, buljongtärning, enbär, timjan och soja i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka under lock ca 10 min.

Servera med kokt potatis och grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 435 kcal
Protein 35 g
Kolhydrat 44 g
Fett 13 g

Utskriftsvänlig version


Potatis- och kycklingsallad

Stek potatis och kyckling tillsammans i ugnen och gör tomatsalladen under tiden. Blanda och njut av alla smaker!

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g tvättad potatis
  • 500 g kycklingfiléer
  • 2 tsk smör-&rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 rödlök
  • 3 tomater
  • 50 g rucola
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 250 g Keso mini, cottage cheese

stycke

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Skär potatisen i klyftor. Ställ dem med skalet ner på en plåt med bakplåtspapper. Stek i mitten av ugnen 25-30 min.

Bryn kycklingfiléerna på båda sidor i smör-&rapsolja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg dem på plåten i ugnen när det återstår ca 15 min på potatisen.

Skala och skiva löken. Skär tomaterna i bitar. Blanda lök, tomater och rucola på ett stort fat. Rör ner olja och vinäger. Skär kycklingen i skivor. Vänd ner potatis och kyckling i salladen. Klicka på cottage cheese.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 410 kcal
Protein 40 g
Kolhydrat 29 g
Fett 15 g

Utskriftsvänlig version


Kyckling i örtkryddad sås

Kyckling möter rödlök och haricots verts i en örtkryddad sås. Snabbt och frestande gott!

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 g
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • smör
  • 4 färska rödlökar
  • 100 g färska haricots verts
  • 2 ½ dl Kelda örtkryddad sås
  • 1 dl vatten
  • 1 msk hackad färsk timjan

stycke

Gör så här

Dela kycklingfiléerna på längden. Krydda kycklingen med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en stekpanna. Ta upp kycklingen.

Skär varje lök i 4 klyftor. Nyp av stjälken på bönorna. Fräs löken och bönorna i smör på svag värme i stekpannan. Tillsätt sås och vatten. Lägg i kycklingen och låt sjuda ca 15 min under lock.

Strö över timjan och servera med nykokt färskpotatis.

Tips: Byt ut vattnet mot torrt vitt vin för en lite lyxigare variant.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 460 kcal
Protein 31 g
Kolhydrat 43 g
Fett 16 g

Utskriftsvänlig version


Kyckling med dill och gräslök

En ny fräsch kycklingrätt med pigg smakbrytning mellan dill, gräslök, citron och honung.

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 g
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl vatten
  • ½ hönsbuljongtärning
  • 1 tsk soja
  • 1 msk honung
  • strimlat skal och pressad saft av ½ citron
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk hackad gräslök

stycke

Gör så här

Krydda kycklingen med salt och peppar. Bryn den i smör på båda sidor i en stekpanna.

Blanda crème fraiche, vatten, buljongtärning, soja, honung och citronsaft i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka under lock ca 10 min. Strö över citronskal, dill och gräslök.

Servera med kokt potatis och purjolök.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 390 kcal
Protein 34 g
Kolhydrat 34 g
Fett 13 g

Utskriftsvänlig version


Tandoorikyckling

I Indien är tandoori att grilla i en speciell lerugn. Det är också en färgstark kryddblandning. Här hemma grillar vi i ugnen, med läckert resultat!

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 g Marinad:
  • ½ dl matyoghurt
  • ½ dl tandoori currypasta

stycke

Gör så här

Blanda ihop marinaden i en plastpåse. Lägg i kycklingen och låt marinera i kylen ca 4 timmar.

Sätt ugnen på grill, 275°. Grilla ev kycklingen ca 1 minut i grillpanna. Lägg kycklingen på en plåt med bakplåtspapper och stek i övre delen av ugnen tills den får färg, ca 5 minuter. Sänk värmen till 150° och stek i ytterligare ca 10 minuter.

Servera med raita eller matyoghurt, ris och sallad.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 405 kcal
Protein 36 g
Kolhydrat 50 g
Fett 6 g

Utskriftsvänlig version


Örtfylld kalkon

Det benfria kalkonköttet är lätt att variera. Här får det smak av en örtig crème fraiche.

stycke50-v

Ingredienser, 2 portioner

  • 2 kalkonbröstfiléer, ca 600 g
  • 2 dl crème fraiche, franska örter
  • 1 msk smör-&rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 ½ dl hönsbuljong

stycke

Gör så här

Sätt ugnen på 225º. Skär en längsgående ficka i filéerna. Fyll varje ficka med 1 ½ msk crème fraiche. Fäst ev med tandpetare.

Bryn filéerna försiktigt runtom i smör-&rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en smord ugnssäker form och pensla med 1 msk crème fraiche. Häll buljongen i formen vid sidan av filéerna och stek i mitten av ugnen 25-30 minuter till 70 graders innertemperatur. Lyft upp filéerna.

Vispa ner resterande crème fraiche i stekskyn. Skär filéerna i skivor och servera med ris, blandad sallad och skysås.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 450 kcal
Protein 39 g
Kolhydrat 39 g
Fett 15 g

Utskriftsvänlig version


Tom Kha Gai

Arlas egen smarriga kycklingsoppa på thai-vis. Kyckling heter gai på thailändska.

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • ½ grillad kyckling
  • 1 morot
  • 1 purjolök
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 5 dl Kelda kokos
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • ca 1 tsk sambal oelek
  • rivet skal och pressad saft av 1/2 lime

stycke

Gör så här

Ta bort skinn och ben på kycklingen. Skär den i strimlor. Skala och skiva moroten tunt. Skiva purjolöken tunt. Vispa ut mjölet i vattnet i en kastrull. Låt det koka upp.

Tillsätt buljongtärningar, kokosmjölk och ingefära. Lägg i kyckling och morot. Låt soppan koka ca 3 minuter.

Lägg i purjolöken. Smaksätt med sambal oelek och skal och saft av lime. Koka inte soppan efter att limen är tillsatt. Servera.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 235 kcal
Protein 17 g
Kolhydrat 16 g
Fett 12 g

Utskriftsvänlig version


Julmustkyckling

Vad kan det vara? Låt alla runt bordet gissa den hemliga ingrediensen.

stycke50-v

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 g
  • smör
  • 2 dl minifraiche
  • 2 dl julmust
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk kinesisk soja

stycke

Gör så här

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna.

Blanda minifraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna. Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 minuter. Garnera ev med färsk rosmarin.

Servera med potatis och frästa grönsaker.

Näringsvärden

Per portion inklusive tillbehör

Energi 420 kcal
Protein 35 g
Kolhydrat 47 g
Fett 10 g

Utskriftsvänlig version